Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti izvenzakonska skupnost

izvenzakonska skupnost

Spoštovani,
sem ločena, osem let, ob ločitvi sem izplačala bivšega moža. Imam svoje stanovanje v hiši staršev-pisano name in garsonjero na morju-kupljeno na kredit, katerega še danes odplačujem. Vse je pridobljeno pred časom v vstop v novo razmerje. Zdajšnji partner živi pri meni, ima prijavljeno začasno prebivališče, prispeva zgolj za svoj del mesečnih stroškov. Ne prispeva pa za popravila, obnovo, nakup novih stvari….ker ni tu nič njegovega in po njegovo ne bo nič njegovega.
Mene pa zanima, v primeru njegove smrti, ali lahko deduje njegov sin od t.i. skupnega premoženja, ki se tretira po nekaj letih skupnega bivanja-ki pa ga v bistvu ni. oziroma, ali lahko podpiševa neko izjavo, da skupnega premoženja ni in da predmeta dedovanja ne bo.

hvala vnaprej za odgovor.
baga

Spoštovani,

gleda na to, da ste kot lastnica predmetnih nepremičnin v ZK vpisani vi, navedene nepremičnine same po sebi ne bodo sodile v zapuščinsko maso vašega partnerja. Kolikor bi njegov sin zatrjeval, da je to skupno premoženje, bo moral zoper vas vložiti tožbo, v tem pravdnem postopku pa boste lahko dokazovali, da ne gre za skupno premoženje, ker ste ga imeli že pred pričetkom vajine zveze. V tem primeru bi vam kot dokaz lahko koristila tudi izjava, ki jo navajate v vašem vprašanju.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

hvala za odgovor.

vprašala bi še, v primeru moje smrti, kako “doseči”, da je edini dedič moja hči in ne tudi izvenzakonski partner?

hvala.

Spoštovani,

v takem primeru svetujemo sklenitev pogodbe o dosmrtnem preživljanju.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!

Moja mati je bila s partnerjem v skupnem gospodinjstvu 3 leta in pol, po njegovi smrti ji pripada 70% njegove pokojnine. To je že urejeno, odločbo že ima, mesec dni po njegovi smrti ji pripada ta vdovska pokojnina.
Zanima pa me, kako je z limitom, ki je bil na partnerjevem računu. Gre za precejšen znesek, 4200 eur. Limit je bil najet lani, partner pa je umrl točno leto dni po tem. V pogodbi je pri alineji “Stroški povezani s kreditom” napisano – Plačilo zavarovalne premije v višini 45,36 eur. Ko sta najela ta limit, jima je uslužbenka na poštni banki rekla, da je to zavarovanje za primer smrti, da limita potem ni potrebno vračati. Po partnerjevi smrti je mati zaprla njegov račun, dolg limita pa bo sedaj morala povrniti v 6 mesecih, sicer jo bo terjala zavarovalnica, pri kateri je limit zavarovan.
Mati je vprašala, kaj je potem pomenila tista zavarovalnina za primer smrti, pa so ji iz PBS-a sporočili, da je to le običajno zavarovanje, ki nima nobene zveze z nevračilom limita. Dejali so ji tudi, da je po komitentovi smrti vedno potrebno vrniti tako limite, kot kredite, vrnili naj bi jih dediči. Ker partner ni imel nobenih stikov s svojimi otroki, torej potencialnimi dediči, je mati pač prevzela odgovornost za ta limit, saj sta ga najela za svoje potrebe, zato je na zahtevo PBS-a podpisala pogodbo o vračilu limita.
Prejšnji teden pa je bila na sodišču razprava in njen odvetnik in tudi sodnik sta ji rekla, da ta limit njej ne bi bilo potrebno vračati, a sedaj, ko je podpisala pogodbo o vračilu, ga bo pač mogla vrniti.
Zanima me, če lahko mati napiše pritožbo in ugovarja na to podpisano pogodbo o vračilu limita, saj (po posvetu z odvetnikom) meni, da je bila zavedena s strani Poštne banke Slovenija, ker so ji prikrili podatek, da v njenem primeru tega limita ni potrebno vračati in so dobesedno izsilili podpis te pogodbe, saj bi jo drugače pač (sodno) preganjala zavarovalnica, pri kateri je limit zavarovan. Kako je zdaj s tem? Mora mati vračati limit, ali naj primer preda odvetniku, ker se je potrebno na vse skupaj pritožiti?
Hvaležna bom za vsak nasvet.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

za odgovor na vaše vprašanje je potrebno vpogledati v vso dokumentacijo, zato predlagamo, da odidete k odvetniku po lastni izbiri.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close