Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti preživnina

preživnina

pozdravljeni
prosim vas za nasvet pri izterjavi preživnine.Situacija je sledeča, bivši mož mi je dokaj neredno plačeval preživnino pa vendar do sinovega 16 leta je še nekako šlo po tem je prenehal plačevati. Sedaj pa me zanima po koliko časa zahteva po izplačilu preživnine propade saj se bojim glede na to, da nisem imela denarja za odvetnika, da je zadeva že zastarala.Preživnino bi morala dobiti pred 4 leti.
hvala za vaš nasvet

Spoštovani,

preživninske dajatve zastarajo v treh letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

pozdravljeni,
s partnerjem sva se razsla se v casu moje nosecnosti. skupaj sva se odlocila za nakup hise, sedaj pa so se vsi stroski opremljanja (cca 30.000 eur) padli name. partner ima skupaj prihodkov cca 2.600 eur, od tega je neto placa cca 2.300 eur, ostalo je prevoz in prehrana. sama bom zaradi porodniske imela samo 1.500 eur mesecnih prihodkov, name pa bodo padli kot ze receno vsi stroski opremljanja hise za naju z otrokom (kuhinja, kopalnica, vse pohistvo in obleke za otroka itd.). glede na moj (in tudi bivsi partnerjev) zivljenjski slog bo seveda otrok delezen vseh moznih sportov (smucanje, plavanje, kolesarjenje, plavanje itd.), potovanja, ucenje tujih jezikov in glasbenih instrumentov, obiskovanje raznih krozkov itd.

glede na navedeno me zanima, koliko bi moral partner placevati mesecne prezivnine?

v skupnem gospodinjstvu je bil kupljen tudi avto (vecino je sicer placal partner, prav tako je on placeval vecino stroskov z avtomobilom), vendar pa je on zivel prakticno zastonj v mojem stanovanju (placeval je samo 70 eur mesecnih stroskov, jaz pa sem placevala se cca 150 eur mesecno) in je po mojem mnenju na ta nacin ogromno profitiral, saj bi samo najemnina za taksno stanovanje znasala med 600 in 700 eur mesecno.
on je sedaj avto kar odpeljal, ceprav mi po mojem mnenju pripada polovica tega avta. ali imam prav?
ali lahko tudi izterjam od njega polovico najemnin in stroskov za nazaj?

za odgovor se vam najlepse zahvaljujem.

Spoštovani,

Preživnina se določi glede na potrebe upravičenca in materialne ter pridobitne zmožnosti zavezanca (višja kot je plača zavezanca, višja preživnina se določi). Preživnina mora biti primerna za zagotavljanje uspešnega telesnega in duševnega razvoja otroka. Pri tem mora preživnina zajemati stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, izobraževanja, vzgoje, oddiha, razvedrila in drugih posebnih potreb otroka. Višina je odvisna od vsakega konkretnega primera in zato ni mogoče točno določiti, kakšno višino preživnine lahko pričakujete.

Premoženje, ki je bilo ustvarjeno z delom, v času trajanja zakonske zveze predstavlja skupno premoženje.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close