Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti delitev premoženja po razvezi

delitev premoženja po razvezi

Spoštovani,

z bivšo partnerko sva 13 let živela v izvenzakonski skupnosti v hiši njenih staršev. V času trajanja izvenzakonske skupnosti sem v celoti z lastnimi sredstvi renoviral zgornjo etažo, ki prej ni bila bivalno primerna, uredil celotno okolico hiše, v glavnem v njihovo hišo z okolico sem vložil ca. 40.000,00€, hkrati sem skrbel za finance v celoti, saj imam s.p., žena pa je bila vsa ta leta brezposelna. Po obnovi so starši hišo prepisali na bivšo partnerko, sam sem se deležu takrat odpovedal. Ker sedaj žena pelje gonjo proti meni z vsemi sredstvi in zahteva enormno preživnino, me zanima kakšne so možnosti za delitev skupnega premoženja v tem primeru, glede na to, da so bili v času obnove, lastniki hiše njeni starši, po obnovi pa so jo prepisali na bivšo partnerko.
Kaj se v tem primeru šteje za skupno premoženje, kako je z s.p., ki sem ga odprl pred začetkom tega partnerstva. Imam možnosti, da jo tožim za delitev skupnega premoženja ali lahko zahtevam samo povračilo stroškov za povečanje vrednosti? Lahko bivša žena pridobi kako korist, v kolikor jo jaz tožim za premoženje?
Naj še omenim, da kljub temu, da sva 13 let živela na tem naslovu, tam uradno nisem bil prijavljen, prav tako je uničila vse račune in dokazila o vlaganju v hišo.
Prosim za pojasnitev dejanskih možnosti v primeru, da se odločim za tožbo.
Zanima me še kako dolgotrajni so ti postopki?
Hvala in lep pozdrav,

Janko, Cerknica

Spoštovani,

Vlagatelj v tujo nepremičnino ima obligacijskopravni verzijski zahtevek po splošnih pravilih o neupravičeni obogatitvi. Pogoj za uspešno uveljavljanje povračilnega zahtevka je namreč poleg odsotnosti pravne podlage za prehod premoženja in vlagateljevega prikrajšanja tudi obogatitev lastnice hiše. Ker po zakonskem določilu 190. člena OZ velja načelo obogatitve in ne vrnitveno načelo, od toženke ne more zahtevati plačila protivrednosti sredstev, ki ste jih vložili v gradnjo, ampak zgolj delež od vrednosti hiše po opravljenih vlaganjih. Dejstvo, da za vlaganja nimate nobenega listinskega dokaza lahko predstavlja težavo, ki pa jo je mogoče rešiti s pričami, ki bi vašo izpoved potrdile.

Deli se zgolj premoženje, ki je bilo z delom opravljeno v času trajanja zakonske skupnosti. Teoretično bi se lahko delil dobiček ustvarjen na s.p., v času trajanja zunajzakonske skupnosti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close