Postopek odpusta obveznosti – osebni stečaj
Prosil bi vas za pomoč, sem upnik dolžnika v postopku osebnega stečaja, sem fizična oseba, posodil sem mu denar zaradi osebne stiske, ki mi ga do danes kljub objubam ni vrnil.Dolžnik je v osebnem stečaju, objavljen je tudi oklic postopka odpusta obveznosti za rok 3,5let.
Zanima me kako lahko dosežem da po zaključku osebnega stečaja dolg ne bo odpisan, če ne bo v celoti poplačan iz stečajne mase? Koliko em dolžnik nima veliko premoženja zaposlen enkrat je enkrat ne..dolg zame ni tako majhen in sem skoraj prepričan da se v teh letih ne more poplačati iz stečajne mase.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
vsi dolgovi, ki so nastali pred uvedbo postopka osebnega stečaja, so zajeti v odpustu obveznosti.
Vaša edina možnost je ugovor proti sklepu o odpustu obveznosti, ki pa ga lahko vložite do konca preizkusnega obdobja, če dolžnik krši svoje obveznosti iz 384., 386., ali 401. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
Prosila bi vas za nasvet. Partner ima ze 2 leti izvrsbe, v teh dveh letih je uspel poplacati priblizno 5000€. Zadnjih 6 mesecev ima nizjo placo in je med izvrsbe padel tudi kredit, katerega mu niso mogli trgati od place (sedaj je znesek izvrsb narasel na 17000€). Ta znesek bo izredno tezko poravnati saj gre na mesecni ravni za izvrsbe okrog 100€-150€, obresti kredita so pa na letni ravni 8%, kar pomeni da do poplacila glavnice skoraj ne bo prislo.
Zdi se nama da je edina moznost osebni stecaj, vendar ali obstaja moznost, da po preteku poskusne dobe banka, pri kateri imava kredit, ne odpise dolgov-odpusti obveznosti? Da bi po izteku poizkusne dobe zelela naprej trgati obroke kredita,ce ta ne bi bil poplacan, saj bo partner se vsaj 10 let redno zaposlen?
Hvala za vas odgovor.
Spoštovani,
kolikor bodo vašemu partnerju obveznosti odpuščene, ga banka po zaključku stečajnega postopka več ne bo mogla terjati za kredit, ki ga je najel še pred začetkom stečajnega postopka.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.