darilna pogodba
Pozdravljeni,
potrebujem vašo pomoč v zvezi z darilno pogodbo ter dedovanjem in sicer me zanima, če je mogoče darilno pogodbo dopolniti.
Namreč, s sestro sva bila lastnika vsak polovice hiše, v kateri sedaj biva ona s svojo družino. Ker jaz živim drugje, sem sestri podaril svojo polovico nepremičnine z darilno pogodbo.
Starša imata svojo hišo, ki jo bova po njuni smrti podedovala s sestro. Glede na to, da je sestra že dobila eno hišo, bi bilo pravično in je sedaj to nekako ustno dogovorjeno, da se pri dedovanju po starših odpove temu deležu v mojo korist. Se lahko to opombo naknadno doda darilni pogodbi, da ne bo ob dedovanju prišlo do nesoglasij?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
B
Spoštovani,
darilno pogodbo je mogoče dopolniti z aneksom k darilni pogodbi, vendar vaše situacije s tem ne boste rešili – neuvedenemu dedovanju se namreč ni moč odpovedati oziroma je to možno zgolj v sporazumu s prednikom. Za več informacij glede tega se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Prosim, ce mi lahko pomagate z nasvetom v mojem primeru.
Z fantom živiva v stanovanju ki je 1/2 v lasti njegove mame in 2/2 v lasti mojega fanta. Ker se je stanovanje odkupilo od občine se sedaj ni vpisano v ZK vendar imava v načrtu to urediti čimprej. Težava pa nastane sedaj. Želela bi si, da se tudi 2/2 stanovanja prepise na fanta, da lahko zacneva stanovanje prenavljati, saj je trenutno v brezupnem stanju. Ker ima njegova mama kar nekaj dolgov (v višini cca 20.000€) me zanima kaj je v tem primeru boljše narediti. 2/2 stanovanja odkupiti ali skleniti darilno pogodbo? Glede na to, da se lahko darilna pogodba prekliče ali je to v najinem primeru sploh varno narediti? Sedaj bi stanovanje prenovila, čez leto dni pa bi mama zahtevala polovico nazaj, ali se v slabšem primeru njen drugi sin ( fant ima tudi polbrata).
ali se lahko darilna pogodba sestavi tako, da se odpoves vsemu premoženju samo za ta delež stanovanja?
Upam, da je dovolj dobro razlozeno.
Najlepša vam hvala za vas odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
darilno pogodbo lahko upniki izpodbijjo, saj se šteje, da je bilo pravno dejanje storjeno v škodo upnikov, če zaradi njega dolžnik nima dovolj sredstev za izpolnitev upnikove terjatve.
Predlagamo vam, da najprej vpogledate v zemljiško knjigo, kjer je razvidno ali je na deležu matere vpisana kakšna hipoteka. Šele potem se odločajte za nadaljnje korake.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.