Čakanje na delo doma (138. člen ZDR)
Pozdravljeni,
Zanima me, če lahko delodajalec tistim zaposlenim, ki jih zaradi pomanjkanja dela pošlje na čakanje domov v skladu s 138. členom ZDR, ukine za čas čakanja na domu osebno oceno, horizontalo? Izdani sklep se glasi, da se zaradi racionalizacije stroškov dela ukinjata osebna ocena in horizontala za zaposlene na čakanju za čas čakanja na domu.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
v skladu z določili ZDR-1 ima delavec v primeru čakanja na delo pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove, ki predstavlja njegovo povprečno mesečno plačo za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev in dolžnost, da se odzove na poziv delodajalca na način in pod pogoji, kot izhaja iz pisne napotitve.
Za odgovor na vaše vprašanje bi potrebovali tudi vpogled v ostale listine (npr. vsaj v kolektivno pogodbo za vašo branžo), zato vam točnega odgovora žal ne moremo podati.
S spoštovanjem!
Pozdrav
Poslali so me na čakanje na delo doma.
Imam pa nekoriščen lanski dopust. Ali ga lahko koristim in kako je plačan.
Ali lahko nastopim bolniško in kako je plačana.
Kako bi moral biti obveščen o začetku , trajanju in koncu čakalne dobe.
Hvala za odgovor.
LP
Spoštovani,
če delodajalec začasno, vendar najdlje za čas šestih mesecev v posameznem koledarskem letu, ne more zagotavljati dela delavcem, lahko z namenom ohranitve zaposlitve pisno napoti delavca na čakanje na delo doma. Pisna napotitev se lahko pošlje delavcu tudi po elektronski poti na elektronski naslov delavca, ki ga zagotavlja in uporabo nalaga delodajalec.
Seveda pa ima delavec tudi v času čakanja na delo doma pravico zahtevati izrabo letnega dopusta. Razlika med čakanjem na delo doma in letnim dopustom je v tem, da se lahko delavec v času dopusta prosto giblje iz kraja v kraj in da mu pripada nadomestilo plače v višin 100% povprečne plače iz zadnjih treh mesecev. V primeru čakanja na delo doma pa mora ostati na naslovu svojega bivališča, dostopen na poziv delodajalca in prejema nadomestilo v višini 80% povprečne plače iz zadnjih treh mescev.
Smiselno enako velja tudi za začasno zadržanost od dela.
S spoštovanjem!
Pozdrav
Star sem 59 let in zaposlen za nedoločen čas.
Prilagam sklep v priponki.
Zanima me naslednje :
V sklepu o čakanju na delo doma piše, da je čakanje do preklica. Ali je to res ?
Obračun dopusta v času čakanje na delo doma ?
Zahvaljujem se vam za odgovor.
LP
Spoštovani,
forum je namenjen pridobitvi osnovnih informacij, nikakor pa ne zajema vpogledovanja v dokumente.
V skladu z navedenim vam torej podajamo osnovne informacije o institutu čakanja na delo, dokumenta pa nismo in ne bomo pregledali.
Če delodajalec začasno, vendar najdlje za čas šestih mesecev v posameznem koledarskem letu, ne more zagotavljati dela delavcem, lahko z namenom ohranitve zaposlitve pisno napoti delavca na čakanje na delo doma. Čakanje na delo od doma tako lahko traja največ 6 mesecev v posameznem koledarskem letu.
Tudi v času čakanja na delo od doma imate pravico zahtevati izrabo letnega dopusta.
Z vprašanjem glede obračunavanja pa se obrnite na računovodski servis.
S spoštovanjem!
Spoštovni, zanima me glede na vaše zgornje odgovore, naslednje. Če delodajalec nima dela, lahko torej zaposleni ostane na čakanju ampak le 6 mesecev v letu. In takrat dobiva 80% nomestila. Kaj se zgodi po šestih mesecih? Dobi odpoved? Kako je to v primeru 3. kat. invalidnosti? Ali lahko ostane na čakanju dlje časa kot 6 mesecev? Ali ga lahko delodajalec odpusti nekaj let pred upokojitvjo, če je invalid?
Hvala za vaše odgovore.
Spoštovani,
kaj se zgodi potem je v domeni delodajalca. Seveda lahko sledi tudi odpoved delovnega razmerja. Ob upoštevanju že, v drugih temah pojasnjenih,postopkovnih določil (pridobitev mnenja Komisije za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi), lahko pogodbo o zaposlitvi odpove tudi delavcu invalidu.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.