PROSIM ZA NASVET IN POMOČ NUJNO PONOVNO
Na vas se obračam in prosim za nasvet, v zapisniku o naroku o razglasitvi sodbe so mi določili, da moram plačati stroške kazenskega postopka , ki bodo odmerjeni s posebnim sklepom in sodno takso, ki bo odmerjena po pravnomočnosti sodbe, poleg tega še vse izdatke oškodovanke, nagrade,in potrebne izdatke pooblaščencev oškodovanke, imam invalidsko pokojnino 360 eur, solastnica enostanovanjske hiše, ogroženo je moje preživetje, zaradi tega sem v veliko stiski, prosim za pomoč in nasvet.Na prejeto sodbo se imam namen pritožiti, ker nismo krivi. Kako je v temu primeru s plačili stoškov vsega tega, kaj če na drugi stopnji uspemo?A postaneš brezdomec? Hvala za odgovor.
Spoštovani!
V kolikor se boste pritožili zoper izdano sodbo, sodišče stroškov še ne bo odmerilo, saj sodba ne bo postala pravnomočna.
V primeru, da s pritožbo ne boste uspeli in bo sodišče odmerilo stroške kazenskega postopka v posebnem sklepu in sodno takso, se morate zoper ta sklep pritožiti (v roku, ki bo naveden na sklepu-ponavadi je to 8 dni) in sodišču pojasniti svoje slabo premoženjsko stanje. Pri tem si pomagajte z obrazcem »Izjava o premoženjskem stanju«, katerega najdete na spletu in katerega morate predlogu za oprostitev plačila sodne takse tudi priložiti. V skladu s 4. odstavkom 95. člena ZKP sme sodišče v odločbi, s katero odloči o stroških, oprostiti obdolženca povrnitve vseh stroškov ali dela stroškov kazenskega postopka iz 1. do 6. točke drugega odstavka 92. člena tega zakona, če bi bilo zaradi njihovega plačila ogroženo vzdrževanje obdolženca ali oseb, ki jih je obdolženec dolžan vzdrževati. Če se te okoliščine ugotovijo po izdaji odločbe o stroških, sme predsednik senata na predlog obdolženca s posebnim sklepom oprostiti obdolženca povrnitve stroškov kazenskega postopka, odložiti plačilo stroškov kazenskega postopka, ali pa mu dovoliti, da jih povrne v obrokih. Predlog lahko obdolženec poda najpozneje do izteka roka za plačilo, ki ga določi sodišče.
Če boste na drugi stopnji oproščeni krivde, potem vam stroškov kazenskega postopka ne bo potrebno plačati, saj sodišče naloži povračilo stroškov kazenskega postopka le, če spozna obdolženca za krivega.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.