Policijska kartoteka
Pozdravljeni.
Pred kratkim sem storila veliko neumnost, saj sem iz trgovine (Müller) nameravala ukrast maskaro v vrednosti 9, 99€. Poklicali so policijo, napisali zapisnik, podjetje pa se je odločilo za pregon. Sicer pa sem mladoletna. Zanima me, če se bo prekršek iz kartoteke kdaj izbrisal in ali lahko to vpliva na mojo zaposlitev ter kakšno kazen lahko pričakujem? Najlepša hvala za Vaš odgovor.
Spoštovani!
Kazen je odvisna od vaše starosti. Zakon namreč določa, da se mladoletniku, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star štirinajst let, pa še ni bil star šestnajst let (mlajši mladoletnik), smejo izreči le vzgojni ukrepi. Mladoletniku, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star šestnajst let, pa še ni bil star osemnajst let (starejši mladoletnik), se smejo izreči vzgojni ukrepi, izjemoma se jim lahko izreče tudi denarna kazen ali mladoletniški zapor.
Glede na to, da je šlo v vašem primeru za tatvino majhne vrednosti, ki je ostala pri poskusu predvidevamo, da vam bo izrečen eden izmed vzgojnih ukrepov – glede na vašo starost, majhno vrednost tatvine, ki je ostala pri poskusu in obžalovanje dejanja boste najverjetneje prejeli opomin.
Izbris iz kazenske evidence je odvisen od vrste in višine kazni. V kolikor vam bo izrečen le sodni opomin se obsodba izbriše iz kazenske evidence v enem letu od pravnomočnosti sodne odločbe.
Kazenska evidenca sicer nedvomno vpliva na zaposlitev, ponekod se celo zahteva predložitev izpisa iz kazenske evidence, ki dokazuje, da niste bili obsojeni in je tudi pogoj za opravljenje dela.
Naj vam bo to dobra lekcija iz katere ste se nekaj naučili.
S spoštovanjem,
Forum je zaprt za komentiranje.