knjige za otroke
Sicer sta moji deklici še majhni, vendar jima zvečer rada preberem kakšno pravljico(pravljica O petelinčku kikirikcu, Pepelka, Trnjulčica, Volk in sedem kozličkov…).
Zanima me, če kdo od vas tudi rad prebira knjige otrokom in če jih, katere najbolj pritegnejo vaše otroke?
Zelo rada si izpisujem kakšne “pametne ” stavke iz knjig. Zanima me, če ima tudi kdo od vas tak hobi ali zbira verze in reke.
Carlo Colodi, Ostržek:
S človekom je križ, tudi če ga z lesa narediš!
Saša
moja otroka sta najrajši poslušala pravljice,ki sem jima jih pripovedoval (znal sem jih skoraj na pamet) in sicer tako,da sem se poleg “pačil”,oz.igral različne vloge,kot v kakšni monodrami…..ati povej mi tisto o MOJCI POKRACULJI,pa začni od tam,ko je prišla lisica…….lisico sem namreč zelo “zvito” pripovedoval in se zelo vživel…….
no kasneje ko sta bila večja in sta že sama brala,pa smo se o vsebini pogovarjali….zadnje knjige,katero smo skupaj obdelali (pred leti) je bila JONATAN LIVINGSTON GALEB od Bacha…….pri tej knjigi smo se zelo veliko pogovarjali,ker je ena sama metafora……..
še nekaj……izgubil sem knjigo,ki sem jo otrokoma bral,mislim da je bil naslov knjige KARIK IN VALJA……fantastična knjiga,kako se pobič pomanjša na velikost listne uši,potem ko popije nek napoj…..kako se bojuje s hišnim pajkom,ki je mnogo večji od njega…v knjižnjici pojma nimajo o tej knjigi….
če kdo pozna to knjigo in morda celo ve,kje jo imajo,prosim za informacijo….
spomnim se da sta otroka samo strmela in komaj čakala,da smo jo brali naprej….
Zdravo!
Starost otroka ni pomembna, jaz ji berem skoraj od začetka, je pa zdaj stara 5 let, rada “bere” oziroma poslusa (tudi kasete):
Sovica Oka, Pekarna Mišmaš, Taca Muca, vse od S. Makarovič, vso klasiko: Rdeča kapica, Volk in 7 kozličkov, 3 prašički, Sneguljčica, Trnuljčica, Pepelka, Obuti maček, Repa Velikanka, Mizica pogrni se, Bremenski mestni godci, Janček Ježek, in novejše: Minka, Lisjaček Tomi, Lotino kolo, Kdo krade medvedku med, in tako naprej celo morje jih poznam napamet, ker jih zelo pogosto izposojamo!
pa prijetno branje!
Saša, tudi jaz si rada izpišem lepe misli. Tu je ena malo daljša in sicer iz knjige Nebesa in pekel, pisatelja Johna Jakesa:
Bolečina ne izvira samo iz dejstev, ki nas obdajajo, ali iz dejanj drugih. Izvira iz nas samih. Iz razumevanja, kaj smo izgubili.
Izvira iz tega, kako neumni smo bili- ničevi, arogantni otroci- takrat, ko smo mislili, da smo srečni.
Izvira iz spoznanja, kako ranljivo in na propad obsojeno je bilo nekdanje življenje, in to ravno tedaj, ko smo mislili, da smo najbolj varni.
Bolečina izvira iz spoznanja, da nismo bili nikoli varni in potemtakem tudi nikoli ne bomo.
Prihaja tudi iz spoznanja, da ne moremo več biti tako nevedni. Prihaja iz spoznanja, da ne moremo nikoli več biti otroci.
Izguba nedolžnosti. Spomin na nebo. To je bistvo pekla.
Zdravo, Saša, tudi jaz si že dolgo izpisujem vsebine iz knjig. Tisoč listkov in zvezkov je vsepovsod…
Otroške knjige z mojo Lino obožujeva – stara je 4 leta, a jih imava že za dve polici – prek 60. Enostavno se jim ne znam upreti, enako tudi Lina.
Ste že brali Pipija Filipija? Še ne? Odlična je – poiščite jo v knjižnici. Midve sva si jo zaradi mene in na željo Line najmanj trikrat vzeli v knjižnici, dokler je nisem končno našla v Maxiju…
Prijetno skozi knjige vam želim. Simona
Pri nas so knjige zakon! Moja otroka sta stara pet let in dve leti in pol in najbolj uživata, ko se zvečer spravimo vsi skupaj v eno posteljo in beremo.
Malce je težko izbrati primerne knjige, ker tamala ne zdrži dolgo pri kakšnih zahtevnejših in daljših zgodbicah (npr. Sapramiški ali pekarni Miš-maš), zato najprej zanjo preberemo kakšno Minko ali Pikija, nato pa še tastarejšemu kakšno daljšo in zajtevnejšo, medtem ko tamala lista po svojih knjigicah in na pol posluša.
Izbiramo in kupujemo kvalitene slikanice, najraje od založbe EPTA, ki ima res čudovito ponudbo otroških slikanic po normalnih cenah. Veliko knjig pa si sposodimo tudi v knjižnici in nato tiste, ki so nam najboj všeč še kupimo.
Mislim, da že zgodnje branje knjigic in slikanic otrokom privzgoji ljubezen in pravi odnos do knjige, da o čudovitem besednem zakladu in lepemu, čistemu govoru naših otrok sploh ne govorimo.