Letošnji Kresnik – imate kakšno idejo?
Jah, ni nujno. Že omenjeni Skubic je recimo pred dvema letoma posekal vso starejšo konkurenco. S prvencem! Takrat je bil outsider, letos je prvi favorit. Drugače je pa pri mladih problem ravno mladost – dela, ki nastanejo sredi dvajsetih, so le redko že prava stvar. Za kaj takega je treba enostavno dobiti izkušnje! Če te nominirajo za prvenec, je to nekaj takega, kot bi rekli: priznamo, obetaš. Zdaj pa čakamo na zaresno reč!
Če te nominirajo za prvenec, je to nekaj takega, kot bi rekli: priznamo, obetaš. Zdaj pa čakamo na zaresno reč!
Hm, to se mi zdi žalostno pokroviteljstvo in precej nepotrebno. Dobro napisani knjigi ni treba etikete let avtorja in ostalih dejstev (začetnik ali ne). Ne bi pa se strinjala tudi s temi deli, nastalimi sredi dvajsetih (da so redko prava stvar). Fowles, če me spomin ne vara, in še mnogi drugi so bili dovolj zreli že v svojih dvajsetih, še več, tako zreli, da jih kakšen petdesetletnik ni mogel nikoli preseči. Prej stanje duha kakor pa starost telesa!
Pozitivno lahko zaključimo nekako takole: če so vam bila sedaj leta izgovor, da ne pišete (sem v dvajsetih, denimo, in čakam, da bom “bolj zrel”), se pisanja raje lotite čimprej, saj vam bodo morda leta prinesla prej nezrelost kakor kaj drugega!
Srečko Kosovel in Josip Murn sta nehala pisati z enaindvajsetimi, Dragotin Kette pa s triindvajsetimi (ker so tedaj pač umrli), pa vseeno sodijo med največje slovenske pesnike. Rimbaud je z dvajsetimi nehal po lastni odločitvi. Nekateri pač začnejo precej kasneje, torej leta k sreči niso odločilna.
Fowles pa je prvi roman izdal s 37 leti, torej ne več rosno mlad.
Bomo pobirali stave za pet nominirancev? Ali predlagali svoje sezname?
“Tudi novi Flisarjev roman je izšel z letnico 2001. Ojoj, ojoj…”
Ja, Skunk Anansie bi rekli, ‘Yes it’s f****in political!’ :))) Ampak pri teh rečeh kakega idealizma in strogega fairplaya ne gre pričakovati. Založbe ničesar ne prepuščajo naključju. Če bi Katarina, pav in jezuit od Jančarja izšel lani, bi Beletrinci verjetno datirali Skubica z 2002. Tako pa so ocenili lansko letino in zavohali priložnost, da končno pobašejo Kresnika. tako se pač dela.