Na pomoč noro iščemo knjige!
Pozdravljeni vsi.
Rabim nasvet. Napisala bom, kaj se nam je zgodilo.
Najin sin, star 11 let, si je v knjižnici Šiška, normalno sposojal knijge. Bralna značka, domače branje….Ko je prišel datum, da mora vrniti knjigo, je sveda iskal izkaznico, pa je ni našel. Ni bilo prvič, da jo je založil V tem primeru sta šla z možem v knjžnico, mož je povedal številko njegove izkaznice in vse je bilo O.k.
Nakar znova iščemo izkaznico…ko sta prišla z možem zopet v knjižnico je knjižničarka opozorila, da bo treba vrniti še vse ostale knjige. Katere ostale?
No, pa smo dobili izpisek. Sin je izgubil izkaznico in nekdo si je na njegovo izkaznico na isti dan izposodil 14 knjig. Ja, prav ste prebrali 14 knjig v isti knjižnici na isti dan. Knjige pa so bile z naslovom: Interna medicina, Psihiatrija 2, Živeti z rakom, Slaščičarstvo, Zdravstveni priročnik za dekleta, Jem in hujšam, Slovenska kuharica…….Letniki izdaje knjig so od 1999 do 2002. Živa groza! Ko sva poklicala v knjižnico, nama je knjižničarka rekla, da bo treba knjige vrniti.
Potem sva šla do vodje knjižnice, ji povedala, kaj se je zgodilo in nikakor nama ni jasno, kako nekdo lahko naenkrat odnese 14 knjig in to strokovne literature. In v bistvu najin sin niti fizično ni sposoben odnest 14 tako obsežnih knjig, zakaj potem ime in priimek, letnica rojstva na izkaznici, če ni kontrole…..Sama imam svojo izkaznico in knjige zase jemljem nanjo. Zavedamo se tudi, da dejansko je nekaj krivde na naši strani, ker nismo bili pozorni na izkaznico.
Skratka, po pol leta sva dobila dopis odvetnice knjižnice, da je za knjige odgovoren najin sin in morava vrniti ali Interno medicino ali ostalih 5 knjig iz seznama.
Poiskala sam antikvariate in imajo moj naslov in seznam knjig, če jih dobijo.
Sprašujem vas, če imate morda kakšno od teh knjig za porodati, ali veste, kje bi se dalo to dobiti?
V končni fazi nam še vedno ostane nakup novih knjig, kar pa za nas družino z 2 šoloobveznima otrokma pomeni kar nekaj denarja.
Ima kdo kakšno idejo ali nasvet.
Uf… srhljivo! Po mojem ima prste vmes kakšen ‘dobrotnik’ a la Dušan Cunjak, ki takšne situacije izrablja za to, da kuje dobiček. Gre za kar iskane naslove, zato so najbrž že vsi prodani. Žal ti ne morem pomagati drugače kot moralno, to pa je z bojkotom zgoraj omenjenega, ki se ga vestno izogibam, odkar vem za njegove ‘nabavne kanale’.
Hej,
pomagati vam žal ne morem, sem pa kakih 14 dni, tri tedne v Dnevniku ali Delu brala, da je na pohodu študentska skupina, ki iz knjižnice krade knjige… (poiščite na netu v arhivih časopisov, če je možno)…, ki te knjige prodajajo v različne antikvariate… Baje so že na sledi tej skupini in morda bodo pri njih odkrili tudi vaše knjige….
Je pa v tem članku bilo omenjeno, kaj storiti, če ste med tistimi, ki so vam ukradli izkaznico…
Mislim, da bi bilo pametno, da se posvetujete z kakšnim odvetnikom. Mogoče bi lahko imeli kakšen dokaz, da vaš sin tisti dan sploh ni bil v knjižnici (mogoče je bil na izletu, pri zdravniku,…) Po mojem mnenju nosi večjo odgovornost knjižničarka, ker ni preverila identitete. Saj 11 letni otrok ne more jemat knjig na oddelku za odrasle (vsaj tako je veljelo včasih)
Vračilo knjig vas bo drago, predrago stalo, zato se s tem ne ukvarjajte. Knjižnica ne more bremena zlorabe izkaznice (brez fotografije!) prevaliti na vas, zlasti pa ne na otroka.
Dalje menim, da ni treba zvračati krivde na razne študentske skupine, ki naj bi kradle, ker se s tem ukvarjajo večinoma ljudje, ki ne študirajo. Očitno pa je, da je tat vedel, katere knjige so najdražje (po izboru sodeč). Napaka knjižnice je bila, da so brez preverjanja izposodili te knjige (jaz pa moram za strokovno literaturo tako moledovati in nikoli več kot 5 knjig naenkrat!).
Pokliči svetovalni telefon zveze potrošnikov in ti bodo tam najbolje svetovali kako kaj kaže tvoji zadevi in vrnitvi knjig, se pa načeloma strinjam z Ireninim mnenjem.
Poglej na http://www.zps-zveza.si.
Tudi nam sporoči, kako se je izteklo.
lp
Še to: če so vam poslali dopis, mora biti priložen pravni poduk, na podlagi katerega zahtevajo vračilo knjig in ta pravni poduk lahko izpodbijate. Menim tudi (žal sama nisem pravni strokovnjak), da tudi v primeru kraje izkaznice (v tem primeru se je očitno zgodilo tudi to, saj 11-letni otrok ne opazi, če mu izkaznico ukradejo) za njeno kasnejšo zlorabo ne more biti odgovoren lastnik. Dalje sem ogorčena, da knjižnica kot neka državna inštitucija, ki ji denar za nabavo knjig zagotavlja Ministrstvo za kulturo in kjer se kraje pač dogajajo, prevali krivdo na nekega otroka in družinski proračun. 14 knjig, ki jih dolgujete, je verjetno vrednih vsaj 200.000 tolarjev, če ne več. Za ta denar se splača poiskati pravni nasvet. Poskusite lahko tudi na:
Obstajajo tudi brezplačna pravna svetovanja fizičnim osebam.
Zveza potrošnikov, kolikor vem, za svoje nasvete računa.
Irena,
krivde ne zvračam na študentske skupine, samo povem, kaj je pisalo v časopisu, če si bodo s tem morda lahko pomagali.
Tudi sama sem študentka in ne vem, zakaj bi pljuvala sama sebi v skledo, če ne bila moja trditev resnična.
Dobro preberite moj post, pa boste videli, za kaj je šlo. (potem pa še v časopisu članek poiščite in se še enkrat prepričajte).
Samo to sem hotela povedati – če piše v časopisu, to še ne pomeni, da je resnično. Kot študentka pa bi morala imeti sploh distanco do takih novičk. Res pa je, da so odjemalci takih tatov najpogosteje študenti, saj si dragih knjig ne morejo privoščiti in so ves čas na preži za “ugodnimi ponudbami”. Žal. Ne vem tudi, kako bi bila lahko informacija o neki domnevno tatinski študentski skupini v zgornjem primeru v pomoč?