Čiščenje knjig
jaz jih dvakrat letno zložim vse dol s polic, spiham prah z njih-skozi okno in vsako obrišem z rahlo vlažno in čez še s suho krpo. police počistim in zložim nazaj. sicer jih samo malo pobrišem od zgoraj, kadar pač brišem prah ali pa včasih posesam. imam jih res veliko in čedalje boljša se mi zdi ideja, da so knjige v omari, ker se ne prašijo-se pa ne vidijo, za kar pa bi mi bilo tudi žal. mogoče omara s steklenimi vrati… bom videla…
Ko smo na novo opremljali dnevno sobo, smo hoteli predvsem prostor za knjige. Mož je govoril o steklenih vratcih, da se ne prašijo, meni jih je pa tako žal nekam stlačiti. V trgovinah sem mu dokazala, da imajo vse omare na steklenih vratih tako širok lesen rob, da se preveč skrije. Sveto sem obljubila brisanje prahu in uspela s svojo željo po veliki knjižni omari z odprtimi lesenimi policami (Alples, Trend, tista s pomično polico spredaj kot v lekarni). Najprej sem mislila, da so police preozke ipd., vendar saj imajo proizvajalci meter in knjige za mušter. Danes smo zadovoljni vsi, predvsem jaz, ki že dve leti nisem zložila knjig ven. No, sedaj enkrat jih pa res moram. Ker so police ozke, nad vrhom ni kaj prida prostora, da bi se lahko nabiral prah. Včasih je sicer kakšno potrebno položiti vodoravno in včasih majčkeno trpi red, ker je knjiga previsoka in mora stati na drugem koncu, vendar v celoti kar gre. Ob običajnem brisanju pobrišem prazne dele polic in ozek rob spredaj in to je vse. Razmišljam, da bi nabavila tisto grozno mavrično dlakasto reč na palici in občasno malo podrezala nad vrhovi knijg, če je res elektrostatično, bi naredilo malo vetra.
Če ima kdo priliko in če razmišljate o shranjevanju knjig, se nam ta rešitev izredno dobro obnese, visoko nad pričakovanji.