Knjige za devet letnika
Zdravo,
Pri mojem desetletniku, ki prav tako nerad bere (raje pred PC-jem čepi, grrr) je vžgala serija Pet prijateljev. In še nekaj drugih. Pisateljev se ne spomnim … so knjige doma. Bom po službi preveril in napisal – če te ne bodo že pred tem zasipali s predlogi 🙂
LP
Naš desetletnik nazadnje rad bere serijo Kurja polt. Všeč mu je tudi pisateljica Janja Vidmar, Roald Dahl. Brala sem, da je lani v knjižnični izposoji za osnovnošolce daleč zmagala serija Viharno nebo (sicer fantastika). Harry Poter pa je zakon, ima jih doma in bere jih tudi od zadaj naprej. To je bila tudi prva knjiga brez slik in prelomnica, od koder rad in kar veliko bere, vsaj več kot sošolci.
Op, spregledala sem, da vaš nerad bere, vse to so bolj debele in “sive” knjige. Ko naš še ni maral branja, sem v knjižnici poiskala tiste, ki so namenjene za prvo samostojno branje. Imajo večje črke in večje razmake med vrsticami, kar nekaj so tudi ilustrirane, čeprav imajo že tudi strani brez slik. Namen je, da je stran hitreje prebrana, da se hitreje lista in da je seveda hitreje konec. Teme so izbrane za takšne otroke, četudi niso vse izrazito “fantovske”. Vendar ti zagotavljam, da tudi divji fantje na tihem in samem berejo bolj otroške stvari (če jih prijatelji ne vidijo). Pri nas sem jih jemala v knjižnici kar na mizi ob pultu, kamor knjižničarke nalagajo priljubljene knjige, tako da sploh ne pridejo na police. Spomnim se serije Krtkovih, tudi njegovi sošolci so jih imeli zelo radi, še v šolo jih je nosil.
Mogoče poglej še na http://www.zupca.net. Je otroska stran, v enem prostoru (mogoče v dnevni ali otroski sobi) je tudi knjizna polica, tja otroci sami pisejo, kaj so prebrali in kako jim je bilo všeč. Sicer moraš izločiti najstniške stvari, vendar vseeno veliko ostane. Imajo tudi knjigo meseca, ki jo malo bolj opišejo, poglej arhiv. Aja, spomnila sem se naslova Krastača v nabiralniku… Ravno za fante, ali ne. Mogoče bo tudi mulcu všeč, da sam pogleda… Spomnim se, da so noreli tudi za knjigo, ki ima v naslovu Zeleno jezero.
Nikec je v Franciji starejšim otrokom (tudi desetletnikom), ker je v njej veliko humorja, ki ga mlajši otroci še ne razumejo. Ne vem pa, kako je s prevodom v slovenščino, zato težko ocenim, v katero starostno skupino knjiga spada.
Za desetletnika (kar mi v tem trenutku pride na pament):
– vse od Roalda Dahla,
– Smiljan Rozman,
– Vitan Mal,
– Ivo Zorman,
– … povprašajte v knjižnici po “fantovskih” avtorjih.