Nova knjiga iz cikla Rod jamskega medveda
Ojla!
Sem čisto prvič na tem forumu. Moram vsaj vam razkriti navdušenje, ko sem odkrila, da je Jean M. Auel napisala peti del cikla Otroci zemlje!! Čeprav je vse bolj fikcija, je meni izredno zanimivo branje. Prebrala sem vse prve štiri dele (prvi del celo v angleščini in slovenščini). In nestrpno sem čakala nadaljevanja in vsake toliko časa šla pogledat v knjižnico, če jo že imajo.
Odkrila sem jo na letališču v Avstaliji, je žal nismo kupili. In sem šla še isti dan, ko smo prišlli nazaj, pogledat v knjižnico. In jo imajo!!! Sicer je (klasika) bila izposojena. Tako da sem sklenila, da bom vse prve štiri dele prebrala še enkrat, peti del pa si prišparala za na konec, kot sladico. 🙂 In še zmeraj mi da ta knjiga snov za razmišljat. Ko sem si izposojala to knjigo sem se počutla tako, kot da bi prvič šla na zmenek in se tako tudi vedla. Iz knjižnice hitro odhitim v najbližji park (mala je ravno spala v vozičku), se usedem in želim začeti brati, nakar ugotovim, da sem v razburjenju pozabila knjigo v knjižnici. 🙂
Aha, naslov je The shelters of stone. Prevedena ni in tudi dvomim da bo, ker tudi četrti del ni.
Pozdravčič!
Damjana, hvala, da si mi dala priložnost, da opišem to čudovito knjigo. BOm zagrabla kar za roko in ne samo za prst in opisala vsako knjigo.
Kot že naslov pove, je dogajanje postavljeno v prazgodovino. Natančneje približno 30.000 let nazaj, ko se srečata dve človeški vrsti: neandertalec in kromanjonec in posledice, ki nastanejo iz tega. V tem času so namreč izginili neandertalci. Toliko samo za ozadje dogajanja, naj te ne odvrne ta suhoparnost dejstev, knjiga se zelo dobro bere.
In še vsebina: petletna deklica Ajla iz rodu kromanjoncev (torej naše vrste) izgubi starše, najde jo Rod (neandertalci, ki častijo Jamskega medveda) in začne živeti z njimi. Spoznava njihov način življenja in se tudi uči njihovih navad. Raste ob ognjišču vračiče in maga in se uči zdravilskih spretnosti. Ker je vseeno od Drugih, se v vsem ne more podrediti navadam Rodu in spoznamo veliko zgodb in prigodb (nekatere zelo nesrečne zanjo), ki izhajajo iz tega.
To je vsebina prve knjige.
Druga knjiga:
Rod jo na koncu prve knjige vseeno izžene. Poda se v druge kraje in tri leta sama preživi v eni votlini. Ob tem odkrije vse polno izumov in udomači nektere divje živali. Hkrati se v tej knjigi vzporedno dogaja zgodba dveh mladih mož (kromanjoncev), ki se podajata na potovanje iz domačega kraja ob Veliki Reki (Donava) navzdol. Na poti se jima zgodi vse polno zanimivih prigod. Eden se znajde v Ajlini votlini. Sledi zgodba o njunem približevanju. In o tem, kako Ajla na novo odkriva navade Drugih.
Tretja knjiga:
Ajla in Jondolar se napotita na dolgo potovanje k njemu domov. Ob tem naletita na lovce na mamuta in kar dolgo časa preživita pri njih. Ajla ima nadnaravne sposobnosti (telepatija in podobno). Spet vse polno zanimivega branja. Na koncu se oba podata naprej na potovanje.
Četrta knjiga:
Opisuje dogodivščine na njunem potovanju. Na koncu prideta domov k njemu. In tu se je zgodba za dolgo časa končala.
Peta knjiga:
Sladka skrivnost, ki me še čaka.
Upam, da te je pritegnilo. Človek se zlahka preseli na tiste savane in v tiste votline in se istoveti z osebami. Ob prebiranju je veliko snovi za razmišljati. O tem, kako so živeli nekoč, kako daleč od narave živimo sedaj in podobno. Sicer avtorica priznava, da je fikcija, lahko pa da so res nekoč tako živeli (vsaj delno). Pri pisanju teh knjig je naredila obsežne študije, tudi sama živele v naravi.
Pozdravčič!
P.S.: Jaz bi živela kot Ajla.
Timoteja, tebi pa res ne manjka zanosa :). Krasno. Hvala za kar podroben opis, vsekakor bom dala knjige na seznam za zimsko branje (da ne bo samo zimsko spanje). Trenutno imam na polici “na čakanju” že nekaj bralne zaloge, potem pa pridejo tele na vrsto. Aja, še tole – knjige si verjetno sledijo po letu izida v slovenščini ali pač ne? Mogoče veš za vrstni red naslovov?
Deževen pozdrav,
Damjana
Čudovite knjige, prebrala sem jih na mah in bila zelo razočarana , ko v
knjižnici nisem dobila četrte knjige Otroci zemlje. Za peto pa sploh nisem
vedela, da obstaja. Sedaj pa čitam, da četrta in peta kljiga sploh
nista prevedeni v slovenščino.Škoda.
Mislilm,oziroma prepričana sem, da bi vsi, ki ste uživali ob čitanju
teh treh knjih uživali tudi v knjigi VELIKANI ZEMLJE norveškega pisatelja
Ole Edvart RÖlvaag-a.
Knjiga opisuje zelo zanimivo in nič dolgočasno trpljenje prvih ljudi,
ki so naselili ameriški zahod.
Pozdrav !
Jaz sem tudi velika ljubiteljica teh knjig. Prebrala sem vseh pet, zdaj pa komaj čakam, da bo izšla še naslednja. Sicer pa sem peto knjigo videla tudi v knjigarni Konzorcij v Ljubljani , v mehki vezavi in ni zelo draga.
Drugače pa obstaja tudi stran na internetu, ki je posvečena tem knjigam (v angleščini), imajo tudi forume, kjer lahko debatoraš o njih. Je prav zanimivo.
Če te zanima –