VESNA MILEK
Meni osebno so njene kolumne veliko bolj všeč kot knjiga. Nekje sem prebrala (verjetno na recenzijah – Knjižni molj), da bi lahko bila knjiga brez velike škode krajša, pa bi povedala enako. Tudi sama sem imela občutek, da je zgodba vedno bolj vodenela.
Meni izgleda pa kot Oliva od Popaja. 😉
Njeno pisanje mi je tako-tako. Včasih so mi kakšne kolumne všeč, včasih ne, najbolj pa me zjezi v Sobotni prilogi, kot dve strani porabi za prazen nič. Kakšen opis cannskega filmskega festivala npr. – totalna potrata prostora. Knjige nisem brala, mi ni sploh do tovrstnih knjig, še manj pa, če privlačijo bolj zaradi imena avtorja, kot pa zaradi česarkoli drugega.
Nič posebnega, v glavnem.
-je grda ženska, ampak nabita s seksapilom, bi jo, ocena 9/10
-knjiga malo razočara, žonglira z besedami, lahko bi bila tudi pol krajša,
bistvo je, da se zasekira, ker jo ima ameriški prijatelj za kurbo, ocena
6,5/10
-kolumna je ena boljših v naših časopisih, včasih jo sicer zapelje v
imaginarno, ima pa rdečo nit, se vidi da ima nekaj v glavi, jo preberem,
ocena 8,5/10
Berem samo njene kolumne v Poletu in so mi všeč. Lepo in moderno ji tečejo besede. S knjigo Kalipso sem se precej namučila, priznam, da sem drugo polovico samo preletela. Če že moram govoriti o njeni zunanjosti – v Poletu vidim samo njen šarmanten obrazek, vso nisem videla še nikjer nikoli. Sicer pa – lepo je, če je pisateljica tudi prijetna za oko.
Ne le lepo, je že kar obvezno. Tudi pisatelji so namreč vse bolj del množične industrije kulture in Vesna je zapolnila tržno nišo za privlačne in medijsko izpostavljene pisateljice v Sloveniji, kjer prej takšnih prej nismo imeli. (No, imamo Manco Košir, vendar za nekoliko starejšo generacijo…) To, da je knjiga soliden (čeprav predolg) izdelek svoje vrste, nekaj malega pomaga, odločilno pa ni. Grdim in tečnim je težko v svetu, kjer je umetnost tržni izdelek, ali pa v takem, ki ga določa falokracija (preberite si včerajšnji uvodnik Barbare Korun v Književnih listih).
Se strinjam z zgoraj napisanim. Njeni intervjuji so odlični – zelo iskrivi, iz ljudi zna veliko potegniti. Kolumna v Poletu je bolj tako… Kalipso pa je bil zame veliko razočaranje. Zgodba sama ne preseže dnevnika tipa Bridget Jones, tudi stilsko ne dosega njenih kolumn. Občutek imam, da je hotela šund roman spremeniti v intelektualno branje.,.. škoda.
Njene kolumne so edina stvar, ki jo preberem v prilogi – zmazku, imenovani Polet. Tam lahko lepo blestijo, ko ostali nimajo pojma o zanimivem pisanju in rdeči niti.
Ali je pomembna njena zunanjost? Zgleda, da punca na njej tudi nekaj gradi, ampak to nima veze z njenim pisanjem, ki je zares zanimivo.
Knjiga? Malo “zatežena” in predolga.