tašča tašči
Ne vem, če tole vprašanje sodi sem, ampak ta forum se mi zdi še najprimernejši.
Gre za sorodstvene vezi med dvema taščama. Se pravi, če se moja hči poroči s fantom, sem jaz njegova tašča. Njegova mama je tašča moji hčeri. Kaj pa sva si med seboj njegova mama in jaz, torej dve tašči?? Obstaja kakšen izraz za to?
Na plan z odgovori!
Mislim, da čisto pravno gledano, ni med vama nobenega “razmerja”. Kolikor se spomnim družinskega prava, gre nekako takole: razmerje enega zakonca do sorodnikov drugega zakonca se imenuje svaštvo; med sorodniki enega zakonca in sorodniki drugega zakonca pa ni nobenega razmerja oz. vsaj nobenega naziva za to razmerje, vsekakor pa med vama NI nobenih “sorodstvenih vezi”.
Če se motim, pa me bo zagotovo kdo popravil.
lp,
m.
Ja, Lidija, res je. Sem se ustrelil v nogo. Aua, moram na urgenco.
Malo za šalo, malo za res.
Po drugi strani se sprašujem, koliko je bratova žena v sorodu z mano? Približno toliko kot tašča s taščo – posredno, okoli ovinka. Skratka, svaštvo je nekakšno za lase privlečeno sorodstvo.
Nimam nič proti njemu, prej nasprotno. Menim, da se lahko uporablja tudi za take “sorodstvene” zveze, kot je vzajemno taštvo.
Se se ustrelil še v drugo nogo?
Mitka, preberi post od m-a:
“razmerje enega zakonca do sorodnikov drugega zakonca se imenuje SVAŠTVO”.
Nobeno “mrzlo” sorodstvo torej, ampak svaštvo. Enako velja, da je razmerje med snaho in taščo svaštvo, pa med zetom in taščo ali tastom svaštvo…
Razmerja med vsemi, ki se jih v tej temi omenja (brat, sestra, tašča…) so bodisi sorodstvo (kar Tomaž omenja kot krvno sorodstvo), bodisi svaštvo (gre za razmerja tašča – snaha…).
Tomaž,
glede krvnega sorodstva in sorodstva po pogodbi – hja, mene to še najbolj spominja na rimske “cognate” in “agnate” (čeprav ne gre za identične pojme), samo zadeva je precej zastarela in kolikor vem, se izrazi “krvno sorodstvo” in “sorodstvo po pogodbi” dandanes sploh ne uporabljajo (če so se uradno sploh kdaj).
Pozdravček,
hm