Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis bolj dolgotrajen ali dolgotrajnejši?

bolj dolgotrajen ali dolgotrajnejši?

Živjo,
mene zanima, ali se je v zadnjem času kaj spremenilo glede priporočila, da pridevnike z več kot dvema zlogoma stopnjujemo z uporabo “bolj” in “najbolj”. Vsaj nekako tako, se spomnim, so nas učili.
Hvala in lep dan!

stopnjuje se še vedno tako kot se je. vendar nisem prepričana, da je vaša trditev glede zlogov pravilna.

na primer: bolj moder, najbolj moder; najpogosteje stopnjujemo barve z obrazili bolj in najbolj; medtem ko le lepši, najlepši; boljši, najboljši …

morali bi nakzati primer, kateri vas zanima.

LP tina

Tina, hvala,
zanima me “naslovni” primer, predvsem pa daljše besede (kot dolgotrajen npr. je). Meni se npr. dolgotrajnejši sliši katastrofalno, mi je pa to popravila lektorica (z bolj dolgotrajen na dolgotrajnejši), pa me zanima, če upravičeno.
Hvala in lp!

Meni se pa dolgotrajnejsi slisi pravilno, bolj dolgotrajen pa narobe.

Tudi meni

Hvala vama,
očitno ima moja lektorica prav;) A je to kako novo pravilo ali se tako stopnjuje že od nekdaj?
Lep dan!

že od nekdaj

Verjetno je to zato, ker je le izpeljano od trajen, trajnejši.

Meni se pa, tako kot še komu, zdi oblika “bolj dolgotrajen” katastrofalna za ušesa. Sama vem, da “dolgotrajnejši” uporabljam že od vekomaj, torej se zgleda ni nič spreminjalo.

New Report

Close