Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sklanjanje imena Grega

sklanjanje imena Grega

Pozdravljeni!

Mojemu sibu je ime Grega. Kako se to ime sklanja? Z učiteljico sva prišla do rahlega konflikta. Ona pravi, da se to ime sklanja samo v prvi ženski sklanjatvi, po “moško” se ga pa ne da.

Ali je to res?

V svojem prastarem zvezku sem našel:
1. Grega
2. Grega
3. Gregu
4. Grega
5. o Gregu
6. z Gregom

ali

1. Grega
2. Grege
3. Gregi
4. Grego
5. o Gregi
6. z Grego

In še imam napisano, da sta obe sklanjatvi pravilni. Ona pa sedaj trdi, da to ni res in da nikoli ni bilo. Velja samo drugi način.

Ali se je način sklanjanja res spremenil?

Oboje je pravilno .

1.Grega
2.Grega ali Grege
3.Gregi ali Gregu
4.Grega ali Grego
5.Gregi ali Gregu
6.Grego ali Gregom

A je tole učiteljica v zrelih letih? Svoje čase je bilo tako, kot trdi. Zdaj pa veljata oba načina. Vprašaj jo, kako bi sklanjala ime Saša ali Vasja, in jo potem vprašaj, ali gre za osebo moškega ali ženskega spola. Morda bo tako uvidela, zakaj taka sprememba v pravilih.

Pozdravčki
enčič

strinjam se z obema prejšnjima, samo za božjo voljo nikar ne sklanjaj tako kot to delajo Ljubljančani (no, najbrž ne vsi):
2. in 4. sklon: Gregata

Strah in groza!!!!

Dej nehi, maja_b, a res ti gre to tok na živce? Kva pa zdej?! U Lublan bomo pa jokal!

Ma vejš kej! Če hrejo lublanskim srajc’m t’ku n’ žiuce prou usi dijalekti, z’kej n’ bi blu tud u’bratnu?!
Oštja!

Opomba: znak ‘ pomejne pouhlasnik!

Pozivam vse tiste, ki uporabljate kakršno koli narečje, da od zdaj naprej z Ljubljančani govorite izključno v svojem narečju! Bojo že vidli!

:-)))))

Hehe Primorc, se cist strinjam!

ja Primorc maš čist prou! jest sm pa gorenka in če začnem po gorensk zavijat me anben nau zastopu.
če mačku na rep stop’š, zacvil, ane. Vano bl mot da sm jest skritizirova lublanščino, kukr pa use ta drug. nej nkar na bo tok prstjena pa ji bo laži na svet.

a me j kdo zastopu??

Ker imam bratranca Mitjana, vam povem, da še nihče ni prav napisal. Grega,Gregana, seveda. Moja prijateljica je dala sinu ime Miha in veselo reče, Mihana še ni iz šole, moram Lukanu reč, naj gre z avtom pojn.
LP

maja-b, priznam, da ne razumem vsega. LP

Oprosti maja_b, ampak tudi na enem delu štajerske se tako sklanja.

Gregata, Markota, Franceta,…..

oprostim, oprostim :-))

🙂

> Oprosti maja_b, ampak tudi na enem delu štajerske se tako
> sklanja.
>
> Gregata, Markota, Franceta,…..

No, Franceta je sploh knjižno, ampak za ime France.
Franc se pa sklanja Franca, Francu … al pa sevede Franclna 🙂

New Report

Close