DVE – DVA
grozno mi gre na zivce ker so kar naenkrat zaceli po radiu in po tv in ko klices na informacije…… izgovarjati stevilko 2 – “dve”!!!!
ko mi na informacijah odzivnik pove tel. stevilko si jo sploh ne morm zapomnt ce recimo rece: pet-dve-devet……. GROZNO GROZNO! tko se mi zdi kot da na silo raztegujejo ustnce da izgovorijo “dveeeeeeeeeee”.
ane da se je to zadne case zacel dogajat? da na radiu skoraj ne slisis vec “dva”? sam to me zanima ja, ce jih to kdo opominja al kaj?!
kaksno nakladanje o pravilnih me pa ne zanima!!! mislm a se bo svet podrl, ce bodo telefonsko povedal in vmes rekl “dva”, kar je bolj prijetno za usesa in mozgane????? a? kaj bo pol narobe? a bo sou kdo v “pravilnik” gledat??
a se pol tud steje tko: ena, DVE, tri, stiri,……. ???
ja mene to ubija res!!!! prejsna leta tega nism tolk opazla… a je tko?
Gre za spol. če sta avtomobila, sta seveda dva avtomobila, če pa gre za hiši, sta to dve hiši.
Če torej šteješ avtomobile, šteješ: en (avtomobil), dva (avtomobila), trije (avtomobili), štirje, pet …
Če pa šteješ hiše ali šteješ kar tako (torej šteješ enote nečesa), pa šteješ: ena, dve, tri, štiri, pet …
eh sam….. kdo pa se govori tko na silo pravilno slovensko!?
mah, kokr hocjo. zame je se vedno DVA. sploh ko kdo narekuje telefonske stevilke.
ja kaj pa val 202 (val dvesto DVA)… no, oni majo eno telefonsko stevilko, ki ima na koncu 2 in jo izgovorijo z “dva”, da se pol ujema z val 202.
ah…. dost zdj pa ze kompliciram.
Draga deklica, prav zaprav me močno čudi, da sploh opaziš razliko med dve in dva. Po tvojem pisanju sodeč, bi človek sklepal, da se ti vse na tem svetu sladko žvižga, še najbolj slovenščina. Predlagam ti, da se malo”skuliraš” in se posvetiš jeziku, šele nato pride navrsto dve ali dva.
Dilema dve ali dva, je popolnoma brezpredmetna glede na tvoj jezik.
LP
T.
Ave!
Jest sem danes prvič tle gor in morm rečt, da me preseneča, kakšno prazno slamo otepate tukaj. Sem mislil, da se res komu kaj sanja o slovenskem jeziku, ampak vidim, da se vam ne sanja, povrhu se pa niti enemu ne ljubi pogledat v kakšen srednješolski učbenik in ugotoviti resnico gledet danega vprašanja. Torej naj na hitro povem:
Če naštevamo cifre neke številke ali če štejemo neko stvar, govorimo imena cifer. Torej: ena, DVA (nikakor ne dve), tri, štiri….
Če pa štejemo neke stvari, ki imajo svoj spol, pa seveda lahko rečemo dva(žrebca) kakor tudi dve (kobili, kolesi), seveda je to odvisno od spola.
Seveda je narobe pri matematičnih operacijah izgovarjati DVE, ker največkrat ne govoriš o spolih. Če pa misliš na predmete s spoli, pa lahko uproabljaš tudi dve. Recimo: dve plus dve pomarači.
Tako je to ja, dragi moji.
Za konec naj zastavim še nagradno vprašanje:
Katera trditev je pravilna?
a) Dve krat dve je pet,
b) dva krat dva je pet
c) pravilna nista niti a niti b,
č) pravilna je le trditev c,
d) trditev č je nepravilna, če je č pravilna, ali
e) ne vem.
Godot,
nimaš prav v zvezi z naštevanjem (govorjenjem imen cifer)! Sem vprašala svojo lektorico in mi je potrdila, da prav razmišljam, šteje se cifre ali enote, torej “po žensko”: ena, dve, tri, štiri, pet.
Deklica,
za zadeve po radiu pa tako, če gre recimo za temperaturo pri vremenskih informacijah, govorimo o številu stopinj Celzija (ki so ženskega spola), torej ena (stopinja), dve (stopinji)…
Pri telefonskih številkah pa govorimo številke ali cifre, ki so spet ženskega spola.
Mogoče prej nisi opazila, ampak meni se zdi, da se to že ves čas uporablja.
Lp vsem
Poletna
ja sj se mi je ves cas zdelo, da je to zaradi tega ker je to nastevanje cifer. to je cisto razumljivo! dve stopinji C se recimo slisi ok….. samo pri nastevanju telefonskih….. sem zelo prepricana, da je blo nekaj casa nazaj sigurno veckrat slisat “dva”. v to sem prepricana! samo to sem hotla vprasat, da ce jih kdo v zadnjem casu to opominja?
pa tud to sm hotla povedat, da je prav malo pomembno kako pise v slovnicah…. mogoce za tiste, ki to studirajo in so cist not padl v to in so pol obsedeni z iskanjem slovnicnih napak.
moram pa priznat, da pa tud mene zeeeeelo razjezi, ce nekdo ne zna uporabljat “s” in “z”….. no in ravno zato….. ker se v teh primerih ne slis logicno, ce rece s namesto z ali obratno, se tudi v primeru, ko nekdo izgovori telefonsko stevilko in rece “dve”, ne slis ravno “normalno”…..
tle se niti ne gre tok za pravila kot pa za to, da nekaj lepse in bolj normalno zveni.
zdej mi pa ti povej kako bos ti rekla eno telefonsko k ma vmes dvojko???
ah… sj to vsak drugac razmislja….. pa je pac treba razumet ane, da enga to mot druzga pa to in tko naprej…..
Deklica,
na tvoje vprašanje, kako jaz rečem v telefonskih številkah, ti seveda lahko odgovorim: dva, seveda. ampak to je pogovorni jezik, kadar pa govorim zborno ali celo pišem, se pa res trudim, da bi zadeva zvenela oziroma izgledala kar najbolj pravilno. Hecno je, da še v SMS sporočilih ne morem pisati tako, kot govorim, sem pač ena izmed obsedenk…
Sicer pa samo en namig: na forumu lahko uporabljaš šumnike, ni nobenih problemov, tako kot so problemi pri mailih oziroma kot smo prisiljeni pisati pri SMS sporočilih.
LP
Poletna
Poletna. Pri elektronski pošti (ali e-pošti) ni prav nobenih težav s sičniki in šumniki; po potrebi pač izbereš ustrezno pisavo (“Encoding”) s klikom na ustrezni gumb in zadeva je urejena (preverjeno deluje celo s kitajsko pisavo, kaj šele s temi našimi par posebnostmi). Neuporaba sičnikov in šumnikov je samo znak neznanja ali skrajne ignorance do jezika in njegovih posebnosti.
V debato o dva in dve pa se nima smisla vključevati, saj je bilo v glavnem vse povedano, od vsakega posameznika pa je odvisno, koliko bo upošteval pravila in osnovno logiko (“ena-dva” ne gre skupaj po najbolj osnovni logiki in ni treba poznati kakšnih posebnih pravil …).
Godot, ker si očitno velik strokovnjak, bi te prosil za pojasnilo izraza “cifra neke številke” in kje si našel “imena cifer” (ena, dva …)? Zares me zanima, če imaš kakšen prepričljiv vir za to. Meni po najosnovnejši logiki ne gresta skupaj kombinaciji: “ena-dva” in “en-dve”; sem pa odprt za vsako drugo logično in/ali z viri podprto razlago.
Mirko, zelo rada imam logiko, ampak ne vem, kaj je tako logičnega v tem, da je pač treba reči dve in da se šteje ena, dve, tri. Vedno sem govorila ena dva tri, zdaj so pa pravila očitno spremenjena. S tem se moram sprijaznit, jezik se spreminja in če hočem pravilno govoriti, se moram naučiti. morda je to pravilo postavil nekdo, ki narečno govori dveindvejset.
Ko sem napisala na listek 2 x 2 in rekla prijateljici, ki je pred kratkim delala maturo, naj prebere, je rekla dva krat dve. Logika? Zakaj se reče dvaintrideset in ne dveintrideset? Zakaj v mojem slovensko-angleškem slovarju sploh ni besede dve, dva pa je? Zakaj v mojem slovensko-francoskem slovarju sicer sta obe besedi, ampak pri dva piše še primer “po dva in dva”, pri dve pa nič? Zakaj se reče dvakrat?
Logično pri stvari je samo to, da ti ne veš, kaj pomeni beseda logično.
LP
Mirko,
pri e-pošti so lahko težave, saj kljub ustrezni spremembi kodiranja, in kljub temu, da jaz vidim vse lepo opremljeno s strešicami, lahko pride pošta do naslovnika v razsuti obliki (beri: brez šumnikov oziroma namesto njih na primer s kvadratki). In tudi jaz mnogo pošte dobim v taki obliki. Mislim, da je zadeva malo povezana tudi s strežniki in (ne)kompatibilnostjo programov za pregled pošte (sama recimo ne uporabljam Outlooka). Se pa strinjam: uporaba šumnikov mora biti pravilo.
Nastja,
žal pri tvojem sporočilu tudi meni logika odpove, kaj ti ni jasno pri razlagi, da se ena, dve, tri, štejejo ženske in en, dva, trije moški? Za ostale tvoje primere ne vem, ampak če rečemo, da “so šli učenci po dva in dva” je to logično, saj so učenci (slovničnega) moškega spola. Ali bi rekla, da so šle tudi učenke po dva in dva? Te ne udari po ušesu?
Lp
Poletna
aveste kaj?!
na internetu in sem previsela ze veliko….. napisala veliko mejlov
in sem pac navajena pisati brez sumnikov! menda ja to ne moti kaksnega a? in tako veliko hitreje pisem…. ce bi pa uporabljala sumnike bi slo pocasneje pa se motila bi se….. torej… avtomatsko pisem tako.
in tusi se mi zdi, da je prav, da se na internetu pise brez sumnikov.
dobila sem ze take “kvake” v mejlih, ko so ljudje pisali s sumniki.
pa se to: na mojem racunalniku ne vidim vasih sumnikov, ker imam mac-a. pa se vseeno ne pritozujem.
tko!!!!!
čččččččččččččččččččččččččččččččččččččččč
šššššššššššššššššššššššššššššššššš
žžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžž
kadar štejem, samo štejem, na primer pri matematiki, ne štejem žensk ali moških. Pa menda me nimate za tako neumno, da ne znam šteti ženskih in moških samostalnikov. Saj smo začeli debato s telefonskimi številkami. In seveda ne štejemo številk, saj štetje 1,2,3 … ni okrajšava za ena številka, dve številki, tri številke, … saj je tri ena številka.
Bolje, da ne sodelujem več, saj se potem samo jezim. Imejte se lepo.