Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis v knjižnici

v knjižnici

Kako se vi zanjdete v knjižnici. Jaz nikoli ničesar ne najdem (zgolj po naključju); knjige so nametane po nekih razdelkih in kljub temu, da vem avtor(ja)-ico in naslov, mi knjige ponavadi ne uspe najti. Mogoče sem preredko tam (1xmesečno)? Kako je v vaši knjižnici

najprej pregledam sprednje police, kjer imajo nastavljene knjige, ki se najbolj menjavajo, čeprav je med njimi polno Victorie Holt in podobnih, ampak tu so tudi novitete in razni Alkimisti in tako. Potem grem malo do ezoterike, sem še tam pol ure, potem do kriminalk in pustolovskih knjig, ki jih jemljem za moža, zadnje čase hodim še čisto na konec, kjer so kuharice in si sposodim kakšno pripravo surove hrane ali vege, pa o ptičih, potem pa se sprehodim še mimo čisto vseh polic in tu in tam kar po intuiciji kaj vzamem ven, pregledam in vrnem. Hodim približno na 10 dni in si vzamem čas, včasih pa se mi tudi mudi in samo vrnem in na slepo spredaj vzamem eno ali dve. Vedno imam doma po 10 knjig z različnimi datumi vračanja.

Kadar vem avtorja in naslov, pa navadno rečem kar knjižničarki.
Zadnjič sem na sprednji polici našla Ure, krasna knjiga, ki je po abecedi (Cunningham) nikoli ne bi vzela. LP

V Novem mestu imamo krasno knjižnico. Na študijskem oddelku so stvari razvršene po tematikah. Tam moraš najprej v “terminalu” poiskati številko “oddelka” v katerem se knjiga nahaja, znotraj oddelka so knjige razvrščene po abecedi – priimek avtorja. Večinoma se knjigo hitro najde, če ne, je vedno kje kak knjižničar/ka, ki ti pomaga pri iskanju.
Na oddelku za odrasle so vse knjige zložene po abecedi – priimek avtorja. Nobenih razvrstitev po tematikah, kar se meni zdi krasno – hitro najdeš kar iščeš. Seveda je nujno najprej pogledati v terminal če je knjiga sploh v knjižnici, sicer lahko zapraviš morje časa za brezplodno iskanje. Na koncih polic imajo obešena stojala v katerih so bolj iskane in novejše knjige (V. Holt se težko najde med njimi ;-). Obstaja tudi oddelek za otroke – tja pa (še) ne zahajam.
Skratka nimam pripomb. Super je tudi to, da je “naša” knjižnica v sistemu cobiss in si že doma preko interneta malo ogledam kaj sploh grem iskat v knjižnico. Po internetu si tudi velikokrat rezerviram knjigo ki je veliko izposojena (rezervacija sicer stane 100 sit, vsaj pred časom je bilo tako). Da ne govorim o preprostem podaljšanju gradiva po internetu, ko v zadnjem trenutku ugotovim, da bi morala tisti dan nujno v knjižnico, časa pa ni.
Aja, mogoče še to – v knjižnici je tudi na voljo malo morje računalnikov s povezavo na internet cene za uro pa ne vem natančno (cca 100 ali 150 sit), en računalnik pa je za do 15 minutno uporabo ves čas na voljo brezplačno.

Jaz sem ravno danes brez uspeha iskala knjigo v Delavski knijžnici v Ljubljani, v računalniku je pa pisalo, da so 4 proste in dve izposojeni. In kje so bile te 4? V skladišču spodaj. Pa sploh ni tako stara knjiga in očitno tudi brana, če sta bili dve sposojeni.
Drugače se večinoma v knjižnici kar znajdem, samo včasih porabim dosti časa, da najdem čisto pravi oddelek, ker jih razcepijo tja na 6 številk in potem včasih še na jezike (tu mam probleme ponavadi pri kakšni literarni teoriji in sorodnih zadevah). Ampak slej ko prej le najdem. Edino postavitev Stupid White Men mi je še vedno uganka. Našla sem pravo polico s pravo oznako gor, ampak tam niti pod razno ni bilo nobene knjige v angleščini, bili so eseji v slovenščini. Sem pa večinoma lena in se mi ne ljubi spraševati na informacijah, kjer imajo večinoma kar polne roke že tako ali tako. Sploh sem pa v knjižnici veliko, ampak večinoma v naglici.
Se pa kdaj zgodi, da knjige, ki bi morala biti prosta, ni nikjer. V tem primeru mi knjižničarji ponavadi rečejo, da ji verjetno kdo nosi s seboj po knjižnici. V knjižnici Šiška pa sploh ničesar več ne sprašujem na informacijah, ker me ženska vedno popelje čez hitri tečaj, kako najdeš pravi oddelek. Ampak s tem sploh nimam težav.
Najbolj me pa jezijo kakšni primeri, ko si izposodim eno knjigo (npr. American Psycho decembra), ki jo potem vrnem, ampak si jo hočem čez en teden spet izposoditi, pa mi v računalniku napiše, da ni dostopnega izvoda. Pa če sem imela knjigo pred tednom dni v roki in je bilo vse v redu z njo!

Samo še nekaj bi vprašala glede rezervacij. Plačaš 100 sit in rezerviraš željeno knjigo, a potem te pa pokličejo, ko je knjiga prosta, ali kaj? In koliko časa te čaka, če ne moreš takoj priti?

Se opravičujem za dolg post, se mi vidi, da samo še na pol gledam in kar pišem in pišem. 😉

ste me potolažili, razen v Novem mestu (vam zavidam tako razvrstitev) in vidim, da si je za knjižnico treba vzeti več časa in brskati. Lep dan in ciao

Iri živjo.
Knjigo rezerviraš v knjižnici ali po internetu. Ko knjiga pride nazaj te obvestijo telefonsko ali po emailu – to imajo očitno zapisano v bazi tvojih podatkov (meni pošiljajo mail). Knjiga te potem čaka pet dni (kar je fer do tistih, ki knjigo čakajo za teboj). Tak način so uvedli zaradi neresnosti bralcev. Knjige so rezervirali, potem pa je niso prišli iskat niti po štirinajstih dneh. Se mi zdi takšen način kar fer (se mi zdi da je večji red tako in na knjigo v bistvu ne čakaš neskončno dolgo).
LP

Žabica, hvala za odgovor! 5 dni čakanja, da prideš po rezervirano knjigo se mi zdi kar pravično do obojih, do drugih ljudi in tistega, ki je rezerviral.

New Report

Close