Najdi forum

Z ali S

V službi se dostikrat vprašam kako pravilno napišem:
– Rezano s petimi koluti ali
– Rezano z petimi koluti

ali
– Rezano z dvema kolutoma
– Rezano z dvemi koluti

Prosim za pomoč in že v naprej hvala

Rezano s petimi koluti – Rezano z dvema kolutoma

Ena izmed zelo uporabnih stvari, ki sem se jo naučila v osnovni šoli je:

Vsi soglasniki vsebovani v stavku:

Ta suhi škafec spušča.

imajo pred sabo vedno S, če soglasnika ni v tem stavku potem uporabiš Z.

Meni je najlaže, da enostavno poskusim izgovoriti predlog skupaj z besedo, torej “zbesedo” ali “sbesedo” .. in slednje ne gre.

Jaz sem si v šoli zapomnil “bdgzžvrljmn”. Pred temi soglasniki in samoglasniki se piše “z”.

Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa.

Pred vsemi soglasnikiv tem stavku se piše S, pred ostalimi soglasniki in pred samoglasniki pa Z.

Ne glede na spol = z dvema… – ribama (Ž)
– kolutoma (M)
– jajcema (S)

ja, ampak če besedico “dvema” izpustimo, dobimo:

– z ribama
– S kolutoma
– z jajcema.

S toplo vodo

Nikoli nimam težav z uporamo teh predlogov…uporabljam Filipov sistem…
LP

andreja* napisal:
> Nikoli nimam težav z uporamo teh predlogov…uporabljam Filipov
> sistem…
> LP

Uhuhu, mi je pa ego kar malo porastel 🙂 Prav lep začetek tedna!

Dodal bi morda še to, da predloge s, z, k, h, v izgovarjarjamo skupaj z besedo, ki jim sledi – čeprav često slišimo ločeno ločeno izgovarjavo z dodanim polglasnikom, kar se potem sliši nekako “ve Ljubljani”, “ze besedo” … v glavnem, to je napačno.

No, Primorci imajo pa svojo narečno posebnost, ko uporabijo kar oba predloga – “s z pršutom”, recimo 🙂

Pred

C Č F H K P S Š T je vedno s

Še vedno je Filipov način (izgovoriti skupaj) najboljši, ker se ni treba nič učiti na pamet.

Razen za primorce, ker tlačijo oba skupaj. Recimo mortadela sz olivami. Brez zamere,

Filip, še zdajle sem opazil, da glede primorcev nisem bil prvi, sem namreč prtezrl tvoje sporočilo.

lp
T.

Po rodu sem štajerka in poročila sem se na primorsko, pa nikjer na primorskem nisem zasledila “z s paršutom” ali kaj podobnega.

Največ problemov imajo Mariborčani, ker v narečju uporabljajo samo z, zato tudi ne slišijo, kdaj se uporablja s. Filipov predlog odpade.

Izgovarjajo na nasledni način:
z (vdihnejo) toplo vodo.

Ta vdih je problematičen!

Lep dan

Res zanimivo, da ne poznaš primorskega sz-ja. To je pa ja tako tipično in pogosto.

LP na Primorsko
T.

V bistvu se reče “szi pršutom”

tajda napisal:

> Po rodu sem štajerka in poročila sem se na primorsko, pa nikjer
> na primorskem nisem zasledila “z s paršutom” ali kaj
> podobnega.

Morda nisi bila pozorna na to in ti bo morda šele zdaj “padlo v ušesa”. In ni ZS, ampak SZ … in to pršutom, ne paršutom 🙂

> Največ problemov imajo Mariborčani, ker v narečju uporabljajo
> samo z, zato tudi ne slišijo, kdaj se uporablja s. Filipov
> predlog odpade.

Ta predlog sploh ni moja last :((
ampak so nas tako učili v OŠ pri glasnem branju. Bi rekel, da so tako učili po vsej Slo, ampak z leti se marsikaj pozabi in tudi mnogo javnih govorcev govori napačno.

> Izgovarjajo na nasledni način:
> z (vdihnejo) toplo vodo.
>
> Ta vdih je problematičen!
>
> Lep dan

Mislim da ni ravno vdih, ampak ker S in Z izgovorijo kot samostojno besedo, se zraven pritakne še polglasnik.

LP
Filip

Na katerem delu Primorske pa? (Kras, goriško, obalno,…)

Jaz živim v Kopru in se mi resnično zdi, da tega ni. Verjetno zaradi prišlekov, kot sem jaz. 🙂

Glede paršuta in pršuta, se pa opravičujem in sprejmem popravek z odobravanjem.

Kar tako naprej!

Res ne vem, na katerem delu, jaz sem z Gorenjske … na Krasu verjetno, ker tudi Gojmir Lešnjak tako govori, kadar za hec oponaša Kraševce.

Morda se oglasi še kdo iz tistih krajev.

Verjetno pa si opazila še eno zanimivo posebnost primorske govorice – slabo uporabljajo dvojino, rečejo menda Midva smo šli … in podobno 🙂 Ma ben, se mi zdi prav luštno 🙂

LP

Na Goriškem se uporablja, na Krasu mislim da tudi. Na Obali pa je težko govorit o primorskem narečju, mogoče ga govori še kdo od starejših.

Enostaven recept:

TA SUHI ŠKAFEC PUŠČA

Pred temi soglasniki je vedno S.

Tale škafec je pa na tem forumu že kar nekajkrat vodo spustil :-))

New Report

Close