SMS
Imam eno vprašanje za vas.
Kako se sklanja SMS? Je odvisno od izgovorjave? Katera je bolj pravilna?
Kratico SMS izgovarjam kot es-em-es, sklanjam pa jo z vezajem, npr. SMS-a, pri SMS-ih… Je prav? Opazila sem tudi SMSov (brez vezaja), pa SMS-jev.
S SMS sporočilom ali kot nekateri napišejo z SMS sporočilom, z SMS-om?
Nisem še imela težav s predlogi, ampak tu sem pa v dilemi, ker slovnično je prav s SMS, če pa SMS izgovarjam kot es-em-es, mi pa spet ne gre v uho.
Upam da nisem zakomplicirala vprašanja.
Negra je očitno postavila zelo težko vprašanje, ker nobeden ne odgovori. Bom zastavil jaz, morda se potem še kdo pridruži.
> Imam eno vprašanje za vas.
Ta “eno” bi spustil 🙂
> Kako se sklanja SMS? Je odvisno od izgovorjave? Katera je bolj
> pravilna?
Kot se bo pokazalo v nadaljevanju, je sklanjatev res odvisna od izgovarjave. Sodeč po pravopisu je črko s možno izgovoriti tako es kot se (s polglasnikom, ki pa ga tu ne znam zapisati), črko m pa em ali me, torej lahko kratico SMS izgovorimo esemes ali semese. Morda celo esmees ali seemes????
> Kratico SMS izgovarjam kot es-em-es, sklanjam pa jo z vezajem,
> npr. SMS-a, pri SMS-ih… Je prav?
Ta izgovarjava je verjetno najbolj pogosta, sklanjatev je pravilna, torej z vezajem (SP 2001, §121 – primer: SPIZ SPIZ-a)
> Opazila sem tudi SMSov (brez vezaja),
Nepravilno.
> pa SMS-jev.
Možno in pravilno, če izgovarjamo semese. Primer iz pravopisa: OZN OZN-ja
> S SMS sporočilom ali kot nekateri napišejo z SMS sporočilom,
Najprej: ker je beseda sporočilo že zajeta v kratici (message), je ne bi uporabljal – če bi hotel sloveniti, bi verjetno rekel “s kratkim sporočilom”.
> z SMS-om?
Pravilno je s SMS-om, izgovorimo pa z esemesom ali pa s semesejem. Iz pravopisa, §683: s SDK se bere z esdekajem
> Nisem še imela težav s predlogi, ampak tu sem pa v dilemi, ker
> slovnično je prav s SMS, če pa SMS izgovarjam kot es-em-es, mi
> pa spet ne gre v uho.
> Upam da nisem zakomplicirala vprašanja.
Upam, da moj odgovor ni preveč zakompliciran :).
LP