Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis slovenski romani – dobro branje?

slovenski romani – dobro branje?

No, da malo popestrimo dogajanje na tem forumu …

Zanima me kakšno je vaše menje o slovenskih avtorjih: kdo vam je najbolj pri srcu, kdo ne … kakšen stil vam je všeč itd.

Sama sem bila primorana prebrati nekaj sodobnih slovenskih romanov in sem bila res prijetno presenečena – dobra literatura. Škoda je, da naše dijake “filajo” samo s poznavanjem Cankarja, Jurčiča, Levstika … ok, res so klasiki, a lahko bi malo bolj odprli obzorja 🙂

Torej: Kaj menite npr. o literaturi Andreja Blatnika, Lojzeta Kovačiča, Jančarja, Lainščka, Hočevarja, Vitomila Zupana …?

Kakorkoli že, če je bil komu všeč Kafka, naj si sposodi knjigo Črni dnevi in beli dan od Dominika Smoleta.

Lp

Meni so najbolj všeč knjiga Lele B. Njatin “Nestrpnost”, pa “Moje ženske” in “Še večji Gatsby” od Marta Lenardiča.

Sej ne rečem, morda te v srednji šoli res malo preveč filajo s slovensko prozo pred drugo svetovno vojno. Vseeno pa nimam preveč dobrih izkušenj s slovensko sodobno prozo, morda kvečjemu z mladinsko. V najstniških letih sem rada brala Majo Novak in Marinko Fritz Kunc, sicer pa še vedno mislim, da je Visoška kronika super. 🙂

Priporočam Lojzeta Kovačiča in Draga Jančarja – kar v kompletu.

Od slovenskih romanov sem nazadnje prebrala Lainščkovega Ločil bom peno od valov in bila enostavno navdušena! Zelo so mi všeč tudi Andrej Skubic (Grenki med in zlasti Fužinski bluz), Maja Novak (najbolj Mačja kuga), Aleš Čar (Pasji tango), Miha Mazzini (Drobtinice), med klasiki pa najbolj Rožančeva Ljubezen in Kovačičevi Prišleki, pa karkoli od Cirila Kosmača.

Mazzini, Kralj ropotajočih duhov – zelo solidno.

Oja, tega Lainškovega romana sicer nisem prebrala, sem pa Ki jo je megla prinesla. Izredno težko branje, vendar dobra knjiga … mračna, skrivnostna…skrata dobra. Mi pa ni bila včeš Volčje noči Vlada Žabota, čeprav je tematika precej podobna.

Rada berem Metoda Pevca, pa Miha Mazzinija, Lenarta Zajca…
Pa še bi se našlo!

Rada sem brala Pavleta Zidarja.
Kar se starejših tiče,se spomnim, kako sem bila v osnovni šoli navdušena nad Finžgarjem, Jurčičem in Kersnikom.

Mystique: vsekakor ti ga priporočam. Zgodba bolj ‘laufa’ kot pri Ki jo je megla prinesla, teme pa so izredno dobro obdelane. Volčje noči tudi meni niso sedle, od Žabota ti priporočam Nimfo, pa tudi zadnji (Sukub) je menda dober (me še čaka).

Aja, od svojih ‘all time favourites’ pa moram vsekakor omeniti še Andreja Moroviča z romanom Bomba la petrolia.

Mazzini: Kralj ropotajočih duhov
Virk: Smeh za leseno pregrado

meni so všeč sodobnejše knjige, ki govorijo o življenju generacije 20 – 30 let…

recimo par zadnjih dobrih knjig slov. avtorjev, ki sem jih prebrala:

Maja Novak: Cimre, Mačja kuga
Lenart Zajc: Zguba
Polona Glavan: Noč v Evropi
Aksinija Kermauner: Dnevnik Hiacinte Novak (3 dnevniki)

drgač klasika je pač klasika… za prebrat vsake tolko, ne pa za zvečer pred spanjem al pa na počitnicah….. (moje mnenje)

čASI SE SPREMINJAJO ČUDNI SO ZA TERNUTEK ME JE KAR STRAH
GIMNAZIJEC OD KARLOVŠKA JE RES DOBRO NAPISANA ME JE PRETRESLA IN DALA MISLIT

New Report

Close