Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis veliki V

veliki V

Zanima me, če uporabljate veliki V (recimo v dopisih, prošnjah). Primer: “V pričakovanju Vašega odgovora Vas lepo pozdravljam …”. Pred leti sem na študiju slovenščine pri eni od profesoric predmeta Slovenski knjižni jezik slišala, da je ta V čisto brez potrebe, pa me zanima vaše mnenje. Meni osebno se zdi veliko lepše, če pišem mali v.

Hvala in lep pozdrav!

Meni se zdi z veliko “Vam” zastarelo, pa pišem vedno z malo začetnico “vam”. Zdi se mi tudi dovolj spoštljivo.

Nas so učili, da, odkar smo ukinili tovariške pozdrave, se sme (oz. je celo priporočljivo) pisati veliko začetnico. Kadar je mišljeno kot vikanje, seveda. Kadar je mišljeno kot množina, pa z malo.

Srečujem pa vikanje z veliko in z malo približno enako pogosto.

Meni se zdi vikanje z veliko začetnico ena sama hinavščina. Morda bi ga uporabil, če bi pisal osebi na visokem položaju in bi jo tudi dejansko cenil (recimo predsedniku republike – ali prejšnjemu ali sedanjemu, tega pa ne povem :).

Sploh je nagnusno, ko vidiš ta Vam v reklamnem materialu … bljek.

Pri pisanju gledam bolj na to, da je samo po sebi smiselno in s čimmanj napakami, da ne uporabljam fraz in floskul in nasploh mašil. Kaj pomaga to vikanje z veliko začetnico, če pa je dopis poln osnovnošolskih napak, samo poslabša še lahko splošni vtis.

Strinjam se s Filipom in Poletno1 …

Jaz tudi.

Raba velikega v za vikanje sodi med nekakšno “staro” pisanje, dandanes ni nič manj spoštljivo če pišeš vikalno obliko z malim ali velikim v. Jaz osebno sem za male črke, ker mi velika nič več ne pomeni.

Nataša

Jaz tudi vikam z malim v in mislim, da je to precej bolj pogosto.
Sicer pa dobim ošpice, ko me v reklamah tikajo (!); z malim t seveda …

hvala vsem pa lepo se mejte

New Report

Close