Najdi forum

starš

Večkrat zasledim uporabo besede starši v ednini to je “starš”. Torej sklanjamo v ednini: starš, starša, staršu, starša, pri staršu, s staršem.
Ne zveni mi dobro. In dvojina? Sama menim, da je to množinski samostalnik; prosim strokovnjake, ki vas je kar nekaj tukaj, povejte mi kako je prav! Lep pozdrav!

“Starš” in “starša” sta v pravopisu označena kot neknjižni pogovorni obliki.
“Starši” je pa res množinski samostalnik moškega spola.
Glede takih vprašanj je pravopis zelo uporaben …

Hvala Mirko! Ker je od tega, kar sem hodila v šolo že več desetletij tudi nisem kupila novega pravopisa, saj sem menila, da ga ne bom več rabila. Očitno sem se zmotila. V življenju sem se sicer ravnala po tistem, kar sem se naučila in malo po “posluhu”, nekaj sem pa tudi že pozabila. Zato ne zameri, ker sem positnarila tu na forumu. Vseeno rada izvem, kako se danes piše kaša. Lep pozdrav!

Tudi to je vprašanje sociolingvistike, po mojem.
Dokler je bilo bolj ali manj samoumevno, da sta prisotna dva starša, ni bilo potrebe po edninski varianti.
Se motim?

Morda; po podobni logiki se uporablja dvojinska oblika (“starša”) zato, ker večgeneracijske družine (z mnogo “starši”) že dolgo niso več običajne …

Mene je ta beseda -en starš- vedno motila. Še sedaj ne razumem prav ali se jo lahko uporablja ali ne?

Po mojem pa oblika “starši” pride od onikanja, čeprav sta le dva.
Onikanje je bilo pravilo, ne izjema.

V jeziku se načeloma lahko uporablja karkoli, edini omejitvi sta razumljivost in sprejemljivost (zadnja je predvsem sociolingvistična kategorija).
“Starš” je pač pogovorni izraz, ki ga uporabljajo tisti, ki jih pogovorni nivo jezika ne moti …

Ampak izraz “roditelj” namesto starš je pa tako arhaičen!
Drugače pa lahko rečeš le: “eden izmed staršev” ali “mama ali oče” in ne moreš ekonomično povedati.

Mene tudi moti en starš. Bolj primerno se mi zdi eden izmed staršev, eden od staršev.
Se motim?

lp

Navsezadnje je za moje pojme še vedno najlepše: mati, oče, starši.
Hvala vsem za vaše razmišljanje.

Ni nujno, da je oseba ženskega spola tudi nujno mati otroka. Je pa starš.

meta

Po mojem mnenju se uporablja oče, mati, eden izmed staršev (če se ne ve kateri) in starši.

Kaj pa “enostarševska družina”? Tudi ta besedna zvezna je zelo pogosta in mislim, da tudi iz nje izhaja “en starš”.

JE že res, da imajo otroci dva starša, če pa živijo le z mamo ali očetom (in ga recimo drugi nima za mar), pa je težko reči prišel bo en izmed staršev, ker otrok konec koncev izbire nima 🙂

Torej, jaz mislim, da se bo moral počasi zaradi načina življenja uveljaviti tuid “en starš”.

Tudi meni se zdi, da so situacije, ko človek pač ne mora uporabiti “starši” ali pa “oče”, “mama” … In strinjam se s Poletno, da “roditelj” zveni nekako čudno, starinsko – sploh pa še nisem slišala živega človeka, ki bi izustil o kom, da je “roditelj”. Je pa res, da tudi “starš” nekako ne zveni prav … Bi si veljalo izmisliti nekaj novega?

°jera° napisal:

> Mene tudi moti en starš. Bolj primerno se mi zdi eden izmed
> staršev, eden od staršev.

Mene pa moti “eden IZMED staršev”, saj se mi zdi edino pravilno “eden OD staršev”. Kaj menite?

Ja in kaj naj se uporabi, ce imas samo mamo in pises kvazi uraden dopis?

Mati.
In pri tem paziš na pravilno sklanjanje. 😉

K.

New Report

Close