Najdi forum

Bralec

Ojla!
Je kdo bral knjigo Bralec ali pa Prva oseba mnozine?
Zanima me vase mnenje. Hvala!
Lp, S.

O tej knjigi (Bralec) smo stipkali nekaj besed nekaj mesecev nazaj. Meni se ne zdi nič narobe, ker sem jo prebral. Nič ne bi bilo narobe, če ne bi.

Prva oseba množine – brala pred nekaj meseci. Sem se začela spraševati, ali imam tudi jaz še koga drugega pod streho (morda tudi manjše travme v otroštvu porodijo sostanovalce). Bi moral prebrati vsak, potem drugače gledaš ljudi.

Lp, brina

BRALEC…
je moja najljubša knjiga…
prebrala sem jo nekajkrat zaporedoma…
jo nesla v službo, kjer sem jo posodila sodelavcem in jih je bilo kar nekaj (enih 6)
ki so knjigo prebrali v enem dnevu, tako jim je bila všeč…
sta pa bila tudi dva, bi rekla bolj racionalna tipa človeka, ki sta jo označila za limonado.
nasplošno 90% tistih, ki sem jaz knjigo priporočila so bili navušeni.

Samo vprašanje, ki naj ne bi bilo provokativno; če ti je Bralec najljubša knjiga, katere si potem sploh še brala?

… tvoje vprašanje je nejasno zato ti ne morem odgovoriti nanj.
najbrž si mislila postaviti vprašanje tako: če ti je BRALEC najljubši, katere knjige si PO TEM še brala?
ne vem, definiraj bolj točno kaj bi rada vedela, pa ti bom rade volje odgovorila.

Si že odgovorila. Hvala. Če ti je že preprosto zastavljeno vprašanje težko za razumeti razumem, da ti je Bralec najljubši roman. Kaj težjega in kvalitetnejšega namreč ne moreš razumeti.

POTEM navez.člen. Vse je drago, kako naj ~ človek kaj privarčuje.

pa razloži ti, ki si tako pametna zakaj Bralec ni dober roman…

jaz sem za to knjigo izvedela iz intervjuja z dr. Manco Košir, ki ji je to knjigo prinesla hčerka iz Nemčije in je bila kar nekaj časa vsa iz sebe, ker je v Sloveniji še ni bilo in se ni imela s kom pogovarjati o tem… Po takšnem njenem navdušenju sem šla v knjižnjico in je bila knjiga pol leta non stop rezervirana in izposojena… kar jasno kaže, da nisem samo jaz tista, ki ji je bila knjiga všeč…

poleg tega imajo ljudje različne okuse, tako kot za vse stvari tudi za knjige…
napiši pa ti kakšen naslov, da bomo vedeli kaj je kvaliteten roman…

in ozri se malo vase in se vprašaj zakaj si tako zelo zaGRENjena?

Grenivka, ne vidim potrebe, da bi življenje grenila drugim bralcem, ki po tvoje niso tako sposobni razumevanja kot ti. Saj so okusi vendar različni! Tudi meni Bralec ni bil pretirano všeč, pa se ne zgražam nad tistimi, ki jim je. O knjigah se res ne splača prepirati. Če pa ti Bralec ni bil všeč, pa so dobrodošli tvoji argumenti, zakaj ne. Morda bodo komu v pomoč pri bralnih odločitvah.

knjiga bralec je bila prevedena v 25 jezikov in postavila kar nekaj rekordov v številu prodanih izvodov, ter pobral številne LITERARNE NAGRADE (Hansa Fallade, italijansko Grinzane Cavour, najbolj prestižno francosko nagrado za prevedeno literaturo, Laure Bataillon, Weltovo nagrado za literaturo…)
tudi nemški kritiki, ki so že nekajkrat razglasili krizo literarnega ustvarjanja, so bralca razglasili za naj, naj…
roman tudi primerjajo z deli, kot sta parfum in pločevinasti boben (ki je dobil celo nobelovo nagrado za literaturo!)

tako, da bi sedaj res rada vedela kaj je tako narobe, ker mi je ta knjiga všeč…
ker je zelo očitno, da ni bila samo meni…

in po toliko nagradah uglednih literarnih kritikov,
pa pride neka grenivka in modro ugotovi, da komur je ta knjiga všeč ni sposoben brati kaj bolj zahtevnega… krasno logično sklepanje.

…še vedno čakamo pa vsaj na naslov kakšne knjige, ki bo “dala dokaz”, da si “pameten”, če jo prebereš… če že argumentov glede bralca ni…

Z Grenivko se strinjam: Bralec ni visoka literatura; napisana je v precej siromašnem, nezahtevnem jeziku; vsebuje pa spoj dražečih tem: pedofilija, nacizem in alfabetstvo. Dober konstrukt, res podoben Parfumu. Toda … kaj pa, npr. Hadrianovi spomini?

Z Grenivko se strinjam: Bralec ni visoka literatura; napisana je v precej siromašnem, nezahtevnem jeziku; vsebuje pa spoj dražečih tem: pedofilija, nacizem in alfabetstvo. Dober konstrukt, res podoben Parfumu. Toda … kaj pa, npr. Hadrianovi spomini?

… a tako je to…
če je jezik preprost, knjiga ni dobra…
dajmo no…

Hadrianovi spomini pa…
kdo je avtor?

Jezik skoraj mora biti preprost pri zahtevnejši temi. Mi je pa hudo, če je kdo v tem videl le pedofilijo in nacizem…

Knjiga Bralec je izrazito filozofska. Postavlja vprašanje posledic in načel na kompleksnem primeru.

So človeku bolj važne posledice dejanj ali mu je bolj ‘sveto’ to, da se drži svojih načel? (da iz ponosa ne prizna nepismenost)

Ali si dolžan nekoga rešiti kljub njegovim načelom? Ali je bolj ‘sveta’ želja nekoga, da se pogubi zaradi svojih načel? Ali je bolj pomembno, da zaradi čuta naše dolžnosti ne upoštevamo načel nekoga drugega? …

Ogromno je filozofskih vprašanj v tej knjigi. Če pa ti je za dobro knjigo kriterij pretežno visok jezik, se mi kot bralec smiliš, ker zaradi tega kriterija nisi sposoben videti dlje od zunanje forme. Modrost ne počiva na vzvišenih izrazih in visokoletečih besedah.

Ravno berem Bralca in sem navdušen. So me pa zmotila nekatera mnenja tukaj. Trditi, da je neko delo slabo, ker je jezik siromašen, je zelo šibek argument. Tudi s siromašnim jezikom se dajo povedati prav vse zapletene stvari. Nekoga imeti za neumnega, ker ima drugačno mnenje, pa je pljuvanje po lastni inteligenci.

New Report

Close