Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis sliva ali češplja

sliva ali češplja

Pozdravljeni!

V tem turobnem dnevu ena bolj lahkotna tema: kako rečete podolgovatemu temno modro-vijoličnemu sadju z rumenim mesom, sliva ali češplja? Če je tu kakšen biolog, bo najverjetneje povedal, da to sploh ni eno in isto (bom zelo vesela, zlasti če bo povedal še latinska izraza), ampak v določenih delih Slovenije rečejo temu sadju češplja, meni pa se zdi ta izraz tako hecen. Potem pa je tu še razmejitev od ringloja, na štajerskem koncu tudi “drnuslja”…

In še vprašanje v stilu kure in jajca: ali je sadje češplja dalo ime določenemu organu ali je izraz za ta organ prešel na eno izmed sliv?

Lep dan!
Poletna

Mislim, da je razlika v velikosti. Češplje so manjše. Pri nas doma smo imeli tudi cimbare.

Kura – jajce: vprašanje zelo zvito. Misliš nastanek ali poimenovanje? 🙂

LP
T.

Sliva je sliva. Pri nas, na Štajerskem, nimamo češpelj. Mislim, da te rastejo kje proti Gorenjski.

Kolikor mi je znano, je češplja ime za sadež. Je pa moral biti nekdo zelo perverzen, da je videl kako podobnost, in je tako poimenoval še organ… in se je prijelo.

Pri nas imamo oboje in vsako od tega še v različnih sortah.

Žal pa se tudi tu ne morem strinjati z nečem – da je izraz češpa (tako pri nas pravimo češpljam) perverzen – meni se zdi prav lušten, tudi žemlja recimo … vsekakor neprimerno bolj od PI***.

Podobnost pa je tudi, kako da ne 🙂

Tu pa res ne vidim nobene perverznosti. Pa ja ne boš rekla da podobnosti ni.

jaz bi rekla, da sta sliva in češplja različna sadeža. vsaj tako sem nekoč prebrala v nekem priročniku o sadju, a se žal ne spomnim, v katerem.

mislim, da je sadež oz. podobnost z njim dal ime organu :-)))

Ne vem, no, jaz tako zelo velike podobnosti ne vidim… Mogoče zaradi drugega zornega kota?

Tisto o perverznosti pa ni bilo mišljeno čisto dobesedno. Spomnila sem se namreč starega vica o testiranju pri psihologu…
Psiholog nariše na papir trikotnik in vpraša pacienta, na kaj ob tej risbi najprej pomisli.
“Na nago žensko.”
Nariše krog, isto vprašanje, isti odgovor. Enako pri kvadratu.
Psiholog pravi:”Gospod, oprostite, vi ste pa res perverzni.”
“Kdo, jaz?” se začudi pacient. “Pa kdo riše take svinjarije? Jaz… ali vi?”

razlika je med tem kako gre koščiča od mesa pri slivi gre lažje, pri češpji pa malo težje

Botanično sta sliva in češplja (Prunus domestica) ista vrsta. Znotraj te poznamo različne sorte, ki se med seboj ločijo po specifičnih lastnostih. Različno poimenovanje je verjetno geografsko pogojeno.

Na Koroškem slivam rečemo čvešplni. 🙂 In slivovi cmoki so čvešplknedlni.

Potem so pa še prpči. Ja, en prpč. :)) To so manjši sadeži, običajno rumenkasto rdečkasti, precej slajši od sliv … oz. češpelj … oz. …. 🙂

K.

Joj ljudje!!!!

Gledam tale forum, pa … no, ne vem, ali sem jaz tako čudna, ali kaj. Kaj nikomur od “ta pametnih” ni prišlo na misel, da bi pogledal v kakšno knjigo?
Doma sem s Štajerske in pri nas IMAMO slive in češplje. Mislila sem, da vem v čem je razlika: češplje so podolgovat, vijoličen sadež z rumenim mesom, slive pa so bolj okrogle in rumene. Tako mi je povedala moja stara mama, ki je imela na vrtu obe. Ko pa sem brala vašo razpravo, mi ni dalo miru in sem pogledala v Sovo.
Tu piše:sliva (Prunus domestica) je koščičasta vrsta sadja, ima številne podvrste 1.) češplja (P.d. domestica) z vijoličasto modrim podolgovatim plodom, 2.) renkloda (P.d. italica) zeleno rumen, okrogel, zelo sladek plod, 3.) drnoselj (P.d. insititia) drobni modri, včasih tudi rumeni plodovi, 4.) mirabela (P.d. syriaca) okrogli rdeči do rumeni plodovi.
Eto, pa smo!

resda je stara tema, ampak ravno danes sem se spraševal kakšna je razlika in sem našel ta forum, vidim da niste razčistili. češplja je manjši plod od slive, tudi okus je manj okusen.
http://www.delo.si/clanek/67999

New Report

Close