%?
Vsi znaki so načeloma nestični. Torej: 3 + 5 ali 3 – 5 ali 3 x 5 ali 3 : 5. Tudi odstotki so nestični: 3 % cene so priznali, drugega ne. Izjeme so negativne vrednosti števil, npr. -3, -3 stopinje celzija. Za vse te omenjene “minuse” se uporablja pomišljaj, ne vezaj. Če se ju seveda grafično loči, sicer je kar vezaj.
Poseben primer je tudi: cesta je dolga 3-5 km (v pomenu ‘od do’), zapis s pomišljajem.
Primer zase so:
– poševnica (/), ta je načeloma stična, razen ko zapisujemo npr. verze Rekel je bla / pa je prišla / zima čakala … (poševnica nakazuje, da je besedilo za njo v novi vrstici); sicer pišemo 3/5 (v pomenu npr. tri petine); lep/grd (v pomenu lep oziroma grd, lep ali grd);
– tropičje (…), to je načeloma nestično: zatrdil je, a je snedel besedo …, poznamo ga …; … pa je ni; izjema je v primerih, ko krajšamo besedo in s tem nakažemo, da nekaj manjka: pojdi v r…, to lahko zapišemo tudi pojdi v r- (s pomišljajem), tedaj je to ločilo stično.
Nataša
Pri odstotkih velja dodati še tole, ker večina narobe piše:
– priznali so mi 3 % popusta oziroma tri odstotke popusta;
– priznali so mi 3,2 % popusta oziroma 3,2 odstotka popusta;
– priznali so mi 3,2-%-ni popust oziroma 3,2-odstotni popust.
Pojavlja se ogromno različic teh odstotkovnih zapisov, omenjeni so edini pravi.
Nataša
Od kod, presnet nazaj, se je pojavila ta teorija? Sem opazila, ja, da to zadnjih nekaj let širijo kot sveto. To je čista neumnost.
5% v pomeni petodstotni seveda ni prav. Če hočeš to pisati s številko in znakom, se piše kvečjemu 5-%-ni, kar pa je naravnost obupno, zato je bolje pisati 5-odstotni.
Številke in črke nikoli nismo “povezovali” z besedo s tem, da smo odpravili presledek/znak. Številka in beseda ali črka in beseda so povezani z vezajem, in to je to.
Ja, kaj bodo potem pogruntali pri C-vitaminu? Itak da je bolj priporočljiv vitamin C, ampak Cvitamina pa, upam, ne bodo pogruntali, no.
Tu nato srečamo drug, podoben primer: 5 stopinj Celzija ali 5 °C. Kaj pa bodo naredili s tovrstno izpeljanko – petstopinjski/5-stopinjski? Bo kar 5°?
Se moram oglasiti tu, ker je bila nedolgo tega debata o zapisu “-odstotni”.
Moram priznati, da je 5-%-ni res naravnost obupno in še kaj hujšega in tega nisem zasledila še nikjer drugje kot zdaj tukaj. Ampak če pogledam tak zapis … hmm … bi mogoče lahko celo kdo prebral 5-odstot(ek)ni … :))) Malo šale … No, ampak res, Nataša, zanima me, kje se da to najti zapisano kot “merodajni” zapis, da pa to je tako. V SP namreč tega nisem zasledila (mogoče ga površno berem :S). 🙂 Če bi to komu razložila, da se tako piše, bi se mi najbrž režal kot … 🙂
Torej, sem kar za zapis z besedo – 5-odstotni … 🙂
Se moram oglasiti tu, ker je bila nedolgo tega debata o zapisu “-odstotni”.
Moram priznati, da je 5-%-ni res naravnost obupno in še kaj hujšega in tega nisem zasledila še nikjer drugje kot zdaj tukaj. Ampak če pogledam tak zapis … hmm … bi mogoče lahko celo kdo prebral 5-odstot(ek)ni … :))) Malo šale … No, ampak res, Nataša, zanima me, kje se da to najti zapisano kot “merodajni” zapis, da pa to je tako. V SP namreč tega nisem zasledila (mogoče ga površno berem :S). 🙂 Če bi to komu razložila, da se tako piše, bi se mi najbrž režal kot … 🙂
Torej, sem kar za zapis z besedo – 5-odstotni … :)[/quote]
Zapis 5-%-ni nam je na vajah lektoriranja oz. nekakšnih jezikovnih vajah predstavil asistent prof. dr. Muhe mag. Vojko Gorjanc (no, tedaj je bil še mag., ne vem, ali je še).
Jaz tudi zagovarjam zapis 5-odstotni, vse drugo je bolj bog pomagaj.
V zadnjih nekaj letih so se očitno zamenjali tudi asistenti prof. Muhe. No, jaz sem tako lekcijo dobila pred leti pri vajah iz pravopisa.
Kar se tiče tvojih primerov, bom malo ugovarjala: pri vitaminu C gre za samostalnik, tako da pri njem ni nikakršne dileme. Pri “petstopinjski” pa ne vem, na kaj si ciljala, ker je beseda brez merske enote, uporabljena v pridevniškem smislu, brez pomena.
Razlaga 5% (petodstotni) pa se mi zdi veliko bolj logična (v smislu izpisovanja po izgovoru) in preprostejša od 5-%-ni, kar izgleda že pravo pačenje.
Na podobnem smo pri metru: 5 m (pet metrov), 5m (petmetrski).
Pozdravljeni!
Upam, da še kdo prebira tale forum in mi bo odgovoril.
Zanima me namreč, kako pri odstotkih pravilno preberemo 5,3 %
a) pet celih 3 odstoten
b) pet cela 3 odstoten,
c) pet cela 3 desetine odstotka
d) pet celih 3 odstotkov
e) pet celih 3 desetine odstotkov
ali mogoče še celo kako drugače??
lp
Pravilno se prebere takole: pet celih tri odstotka ali pet celih tri desetine odstotka. Torej podobno različici e), le da ni pravilno reči odstotkov, ampak odstotka, saj je v zvezi desetine česa pravilnejši rodilnik ednine (desetine odstotka).
Še razlaga: številka se ne nanaša na odstotek, ampak na to, za koliko celih odstotkov (in koliko desetin ali tudi stotin) odstotka gre. Torej: 3,2 odstotka je tri cele dve (desetini) odstotka. Ali pet celih tri (desetine) odstotka.
Morda je tale uporaba odstotkov malce hecna, z matematičnega vidika. Nikoli namreč ne rečemo: 5,4 dvajsetin. Pa tudi odstotek sam po sebi je stoti delec, tako da gre za 5 celih in tri desetine stotine. 🙂 Oziroma 5 stotin tri tisočine. Samo razmišljam na glas, da je v bistvu hecno, če ne celo butasto. Ni namenjeno kakšni polemiki. 🙂