Najboljsa knjiga
Najboljša knjiga kar sem jih prebrala je od John Irvinga:Eno leto vdova
Občutek po branju te knjige je kot da si prebral najmanj pet knjig združenih v eno harmonično celoto.
Osebe v knjigi se ti tako vtisnejo v spomin, da najmanj šest mesecev ni bilo prostora za druge. Nikakor nisem mogla prebrati druge knjige.
Knjiga je tako razgibana, da ti ne more postati dolgčas. Sploh pa ima John Irving tako prisrčen humor, da sem se na plaži večkrat krohotala kot nora.
Priporočam: Berite na samem.
Sicer vam pa John Irving ne more biti neznan, saj je bil pred kratkim na tv predvajan film Hišni red, posnet po njegovi knjigi.
Lani sem začela brati njegovo knjigo Garpov svet, ki pa je tako nenavadna in čudaška da sem jo prebrala samo 100 strani, letos sem pa prebrala še ostalih 500. Res je tako čudna, da res nimam nobenega mnenja o njej. Je pa zanimivo prebrati več knjig istega avtorja, ker najdeš toliko ponavljajočih vzorcev, upanj, poželenj in strahov.
Se pa strinjam z hroščem:White oleander je tudi izjemna knjiga.
Garpov svet je bila prva od Irvinga, ki sem jo prebral. Verjetno mi zato ostale niso zgledale nič kaj bolj čudaške 🙂 In mi je še do danes njegovo najboljše delo.
Priporočam ti Cider House Rules , ki odstopa od njegovega “običajnega” pristopa k tematiki. Ni medvedov … šmrc 🙂 Ne vem, če je že prevod v SLO … original toplo priporočam.
lp,
Irving je zakon, ja 🙂 Menda prav zdaj enkrat izdaja nov roman.
The Cider House Rules še ni prevedena, je pa kljub temu, da ni njegova običajna v smislu tematike, vseeno fantastična. Irvinga se vedno lotim z enim strahospoštovanjem, kar bojim se, da me bo kakšna izmed njegovih knjig, ki jo bom začela, strašno razočarala. No, na srečo se to še ni zgodilo. Sem si naredila zalogo in zdaj samo čakam, da me spet napade želja, da se lspet kakšne lotim.
Sem pa zadnjič ujela na TV film Hotel New Hampshire. knjigo sem brala skoraj 10 let nazaj, spomnim se samo medvedov in Dunaja, tako da mi je bilo film težko gledat, pa sem ga nazadnje nehala gledat, enostavno ni šlo. Ali pa nisem bila v razpoloženju, ne vem. Je pa spet vprašanje, kakšen je bil film v primerjavi s knjigo.
Kar nekaj knjig je name naredilo močan vtis. Vseh niti ne bom naštevala, nekaj jih pa moram.
Eco: Ime rože,
Rushdie: Satanski stihi, Otroci polnoči,
Saramago: Esej o slepoti,
Zola: Germinal,
Marquez: Sto let samote,
Pamuk: Bela trdnjava,
Pekić: Steklina,
Jančar: Graditelj,
Bartol: Alamut,
Buzzati: Tatarska puščava,
Pelevin: Čelada groze,
Haas: Vreme pred 15 leti,
Fowles: Zbiratelj,
Harris: Pompeji,
Crick: Kafkova juha,
Schmitt: Oskar in gospa v rožnatem,
Dahl: Poljubček,
Orwell: Živalska farma
Skoraj me je malo zaneslo, ko pa je toliko dobrih knjig. Res me pa že kar nekaj časa ni nobena knjiga potegnila, očitno sem v obdobju, ko nimam sreče z izbiro. Bom poskusila z Irvingom.
Spiderjeva lestvica 20 najljubših knjig:
20.Moravia Alberto: Neprizadeti
19.Zupan Vitomil: Levitan
18.Marqez Garcia Gabriel: Sto let samote
17.Steinbeck John: Sadovi jeze
16. Vonnegut Kurt: Klavnica 5
15. Bukowski Charles: Ženske
14.Stendhal: Rdeče in črno
13.Dostojevski Mihajlovič Fjodor: Idiot
12. Eco Umberto: Ime rože
11. Camus Albert: Tujec
10. Lermontov Jurjevič Mikhail: Junak našega časa
9.Turgenjev Sergejevič Ivan: Očetje in sinovi
8.Cankar Ivan: Hiša marije pomočnice
7. Kovačič Lojze: Prišleki
6.Grass Gunter: Pločevinasti boben
5.Kafka Franz: Proces
4.Robbe Grillet Alain: Videc
3.Zola Emile: Beznica
2. Dostojevski Mihajlovič Fjodor. Bratje Karamazovi
1. Gončarov Aleksandrovič Ivan: Oblomov
Thomas Mann: Čarobna gora
Umberto Eco: Ime rože
Ian McEwan: Pokora
Tolstoj: Vojna in mir, Ana Karenina
Milan Kundera: Neznosna lahkost bivanja, Nesmrtnost
France Prešeren: Poezije
Dostojevski: Bratje Karamazovi
Jerry Linenger: Pisma iz vesolja
Carl Sagan: Stik
Boris Pasternak: Doktor Živago
Marijan Rožanc: Ljubezen, Labodova pesem
Brina Svit: Moreno
Novele Čehova
Novele Katherine Mansfield….
Lahko tudi v drugačnem vrstnem redu.
Moj seznam je predolg, odvisno od obdobja, v katerem se trenutno nahajam. Trenutno mi pašejo bolj lahlotne, fantastične knjige. Zakon: Štoparski vodnik po galaksiji (in naprej po spisku).
Poleti rada prebiram zgodovinske knjige, ki so napisane na podlagi resničnih pričevanj. Zadnja taka :Talisman Troje, zakon pa je Zgodovinarka (ni ravno resnična, imaš pa občutek, da bi lahko bila).
Ko čutim potrebo po resnem čtivu, sežem po klasikih, rada iam tudi Coelhota (Zahir je super), v spominu mi je ostala Tagorejeva Gora (moram še enkrat prebrat).
Vse od Binchy-jeve so fajn, pa kaka dobra kriminalka, npr od Mankell-a, pa Labirint, Grobnica,…
V kategorijo “najljubša knjiga” pa jaz štejem tiste knjige, ki sem jih že večkrat prebrala in jih še velikokrat bom:
– Jonatan Livingston Galeb (znam skoraj na pamet)
– Mali princ (brez besed)
– E. Zola: Greh abbeja Moureta (vedno znova me navduši in navdihne, preprosto je enkratna in neponovljiva)
– Prešernove Poezije (že čist zguljene)
– Mila Kačič (navdihujoča poezija!!!)