Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis knjige v elektronski obliki

knjige v elektronski obliki

Zanima me, kaj menite o elektronskih knjižnih različicah. Se bodo prijele? Bi v posteljo raje vzeli lažjo izvedbo, kot pa 500 strani dolg roman?

V presojo, predogled in komentar še tale novička:

elektronska knjiga je knjiga, zapisana v posebnem formatu tako, da jo je mogoče brati in natisniti samo preko računalnika.

Na tiskovni konferenci O elektronski knjigi 23. oktobra 2001 v Ljubljani so bile slovenski javnosti prvič uradno predstavljene knjižne uspešnice v elektronski obliki in nov ter za slovenski trg edinstven projekt Knjiga-On.net. V globalnem merilu se je Internet že uveljavil kot absolutni informacijski medij prihodnosti. Velik del trga že zavzemajo elektronske knjige, katerih priljubljenost in prodaja skokovito narašča.

23. oktobra 2001 je Knjiga-On.net kot prvi specializiran ponudnik knjižnih uspešnic v elektronski obliki v Sloveniji na slovenski trg lansirala prvi elektronski uspešnici: “Iz dnevnika milijonarja … ali bogastvo je v nas”, avtorjev Borisa Veneta in Nikole Grubiše, globalno uveljavljenih predavateljev, strokovnjakov za osebno rast in trženje in “Končajte v bankrotu”, avtorja Stephen M. Pollana, priznanega ameriškega finančnega svetovalca.

Kmalu bodo na voljo še druge elektronske knjige, kot so Stephen M. Pollanova “Živeti bogato”, Ivan Mohoričeva “V zvezdi piše vse” v ekskluzivni razširjeni izdaji, Bill Gatesova “Poslovanje s hitrostjo misli” …

Katere so prednosti elektronske knjige pred klasično?
· Je vsaj 40% cenejše, kot njena tiskana različica.
· Lažje brskanje po knjigi ter iskanje določenih vsebin.
· Naročeno elektronsko knjigo kupec dobi v trenutku, dovolj sta že samo računalnik in Internet – brez čakanja, nepotrebnih zamud ter stroškov dostave.
· Preprosto arhiviranje in tiskanje želenih vsebin. Bralec lahko prenaša na svojem računalniku praktično neomejeno število knjig skoraj kamorkoli.
· Bralci s težavami z vidom si lahko velikost črk v elektronski knjigi prilagajajo sami.
· Pred nakupom se bralec lahko sam prepriča o primernosti elektronske knjige z brezplačnim časovno neomejenim dostopom do izbranih vsebin želene knjige.
· Kakovost elektronske knjige je konstanta, brez možnosti obrabe in uničenja. V primeru uničenja elektronske knjige zaradi računalniške okvare vam Knjiga-On.net zagotovi enako elektronsko knjigo brez doplačila.
· Elektronska knjiga je tudi fizično prenosljiva preko prenosnih elektronskih medijev.

Komu je namenjena elektronska knjiga?

Elektronska knjiga je namenjena vsem uporabnikom računalnika, ki so jim pomembni nižja cena, vsebina, oblika in trajnost..

Ali so elektronske knjige konkurenčne klasičnim?

Elektronske knjige ne predstavljajo konkurence klasičnim, saj obstaja za klasične knjige mnogo večji trg, poleg tega pa elektronske knjige predstavljajo še dodaten vzvod promocije za klasično knjigo. Predvidevamo tudi, da kupci klasične knjige ne bi kupili tudi elektronske, obratno pa ne velja.

Poglavitni cilj projekta Knjiga-On.net je Slovencem omogočiti izkoriščanje vseh prednosti sodobnih tehnologij in jim pomagati pri njihovem osebnem izobraževanju, še posebej pri njihovi osebni rasti. Ponudba elektronskih knjig se bo večala vsak mesec, vendar postopno, saj bodo izbrane samo najkvalitetnejše knjige.

Kako lahko bralci kupijo elektronsko knjigo?

Bralci lahko preko spletne strani http://www.knjiga-on.net elektronsko knjigo kupijo s plačilom preko položnice z zamikom plačila ali pa s pomočjo novega Mobitelovega načina plačevanja, Monete, ki omogoča spletno nakupovanje z mobilnim GSM telefonom. Na spletni strani imajo kupci tudi možnost nakupa klasične knjige.

Katera je bila prva elektronska knjiga pri nas?

ali

S to knjigo (brezplačno) se boste naučili ravnati s svojim premoženjem

Tukaj boste v hrvaškem jeziku prebirali o zdravi prehrani.

Spletna stran: http://www.knjiga-on.net

eKnjiga “Iz dnevnika milijonarja … ali bogastvo je v nas”: http://www.knjiga-on.net/knjige/milionar

eKnjiga “Končajte v bankrotu”: http://www.knjiga-on.net/knjige/bankrot

Knjige po elektronski pošti so vse kakor prihodnost.Kar se pa tiče postellje,s seboj najraje vzamem ženo.

Za strokovne knjige je to cool (Find, Copy Paste, Print, etc.) za literaturo pa bo hard copy za vedno

Slovenska založba Bird Publisher omogoča nakup večine svojih eKnjig (poleg natisljivih knjig v pdf formatu) kar preko spletne strani.

Končno več ni za eKnjige potrebno brskati samo po Amazonu.

Veliko leposlovja in drugih e-knjig domačih in tujih avtorjev najdete tudi v slovenski spletni E-knjigarni Ptica.

Nekaj e-knjig:

Romeo in Julija (prevod: Ivan Cankar)
Best Russian Short Stories (19 kratkih zgodb priznanih ruskih avtorjev)
Bratec Branko in sestrica Mica (pravljica)
Skavt Peter (o življenju mladih tabornikov
A Room with a View (romantična ljubezenska zgodba)
Z igro do učenja (priročnik za delo s slepimi in slabovidnimi otroci)
The Curious Case of Benjamin Button (po kateri je bil posnet tudi film)
Na mrtvi straži (etnološki roman o življenju na Notranjskem)

in še mnogo drugega zanimivega e-branja …

Veliko elektronskih knjig (v tujih jezikih), glasbe, filmov… se da brezplačno dobiti na spletni strani

http://www.4shared.com/

tudi sama jih imam veliko zbirko (knjig), če želite da vam kakšno pošljem (leposlovne ali strokovne) me kontaktirajte na

[email protected]

“Katere so prednosti elektronske knjige pred klasično?

Je vsaj 40% cenejša kot klasična.”

Ne drži vedno in povsod. Npr. knjiga v trdi vezavi je dražja od enake knjige v mehki vezavi. E-knjiga ima enako ceno kot enaka knjiga v mehki vezavi.

Kaj bi potemtakem izbrali? E-knjigo ali enako knjigo v mehki vezavi? Jaz bi raje izbrala knjigo v mehki vezavi. Še vedno rabim nekaj otipljivega (in da mi obenem ni treba tiskati knjige iz računalnika).

Nekaj primerov:

Bela kraljica (mehka vezava) = 13,95 €; e-knjiga = 13,99€
Brodolom (mehka vezava) = 12,99€; e-knjiga=12,99€
Če me zapelješ (mehka vezava) = 14,99 €; e-knjiga = 14,99€
Če si drzneš (mehka vezava) = 13,99 €; e-knjiga = 13,99€
Krive so zvezde (mehka vezava) = 13,99€; e-knjiga = 13,99€
Prevzeta (mehka vezava) = 13,99€; e-knjiga = 13,99€

Redkokdaj so stvari take kot so videti na prvi pogled.

Domnevam, da bodo pri nas – kot pri drugih rečeh – skušali služiti z “novim tehnološkim čudesom”, dokler se bo le dalo.

Na Amazonu ista knjiga

trda vezava 11,62 $

mehka vezava 7,78 $

Kindle (najnižja cena) 3,60 $

Hm, jaz to sicer že dolgo trdim, ker sem službeno primorana brati z ekrana … http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/papir-proti-pikslom-je-vsako-branje-enako-dobro/344442

Ne vem, toda ta študija po mojem mnenju ni takšna, da bi se preveč zanašali nanjo. Narejena je bila z bralci, ki do takrat večinoma niso imeli nobenih izkušenj z branjem e-knjig. Tako ni nič čudnega, da so bili pri uporabi e-bralnikov manj zbrani in so težje sledili zgodbi.

Ko se bralnika (recimo, Kindla) navadiš, sem prepričana, da ni razlik s papirnato knjigo. Tudi pri Kindlu – kot pri papirnati knjigi, točno veš, koliko knjige si že prebral (25%, 67%..). Na robu strani je celo podatek – če ga želiš, koliko časa boš potreboval do konca poglavja.

Seveda pa mora biti bralnik kakovosten, z uporabo elektronskega črnila, da oči ne trpijo.

Več pa na: http://hermioninblog.blogspot.com/

V celoti se strinjam s teboj. Še več, prepričan sem, da je prihodnost v elektronski obliki. Tiskanje na papir bo rezervirano za najbolj kvalitetna dela, ali za nekoga, ki bo izrecno želel, da nekaj izide (tudi) na papirju.

Študija sama pa ni vredna veliko in deluje bolj kot antireklama proti e bralnikom.

Osebno sem bral z vseh možnih stvari, tudi straniščnih vrat, in dejstvo je, da doživljanje branja je drugačno glede na medij, ki nam tekst (zgodbo, roman, sporočilo) podaja.
Primerjamo lahko z načinom serviranja hrane. Ali nam postrežejo hrano na papirnatem krožniku, ali pijemo šampanjec iz kristalnih kozarcev, ali jemo kosilo iz vojaške menažke.
Ravno tako je s tekstom (knjigo). Zlata obreza, v kravje usnje vezana biblija, ali dragocena edicija, se bere drugače in se pomni drugače, čeprav je tekst v Kindlu enak. Informacija pa je v vsakem primeru enakovredna, če le gre za vsega vajenega bralca in pozorno oko.

New Report

Close