Podredno zloženi stavčni členi
Sin je dobil za domačo nalogo učni list, kjer mora podčrtati stavčne člene v vseh stavkih. Zdaj pa jemljejo tudi podredno zložene stavčne člene. Pri podčrtavanju pa ima problem s številkami, ker ne ve, ali le-te tvorijo prilastke ali ne. Mene je povprašal o tem, ampak jaz sem to že malce pozabila in sem zato prebrala njegove zapiske, kjer pa o številkah nič ne piše. Piše le, da prilastke po navadi tvorijo pridevniki, priimki (če je poleg njega ime), zaimki, … O številkah pa nič. Na učnem listu pa se v stavkih večkrat pojavijo tudi številke, zato vam bom zdaj citirala stavke, kjer so te številke in me zanima, če le-te tvorijo prilastke:
Leta 1800 se je rodil France Prešeren.
V osmem razredu se učimo stavčne člene.
Ivan Tavčar je preminil v 72. letu starosti.
V letošnjem letu bomo pisali dva spisa.
Zmotila pa me je tudi beseda v tem stavku, za katero prav tako ne vem ali tvori prilastek:
Moja sestra je v nakupovalnem središču nakupila veliko reči.
Zdaj pa me zanima ali te številke oz. besede (vse besede oz. številke, ki me zanimajo so podčrtane) tvorijo prilastke ali ne?
Najlepša vam hvala za odgovore in lep pozdrav
Ne vem, kakšna je uradno šolsko mnenje, ampak Toporišič je npr. v Novi slovenski skladnji napisal, da se kot levi prilastki uporabljajo pridevniške besede in da je ravno zato tudi vse števnike uvrstil med pridevniške besede (v starih slovnicah (1959, 1964) pa je bilo drugače, takrat so menili, da je števnik jedro) in pri tem je vztrajal tudi še v svoji Slovenski slovnici iz 2004.
Torej glede na to so vsi zgoraj podčrtani števniki prilastki.