”le-ta”
Živjo, mene pa samo zanima, zakaj pišemo ta minus vmes pri besedni zvezi ”le-ta”? No, saj sploh ne vem, kaj predstavlja ta znak (minus ali pomišljaj ali vezaj)? No, še napišem primer s to besedno zvezo:
To rastlino moramo redno zalivati, če ne se bo le-ta sčasoma posušila.
Hvala vam za odgovor oz. obrazložitev in lep pozdrav
Rekla bi, da vezaj v tem primeru spremeni pomen.
‘Le-ta‘ natančno določa o čem govorimo. Uporabimo ga, da ne ponavljamo istega samostalnika. Kaj se dogaja z ostalimi samostalniki, ki so bili omenjeni, ne povemo.
‘Le ta‘ pa pomeni, da se je nekaj zgodilo samo z enim izmed prej omenjenih samostalnikov, z ostalimi pa ne.
Dva izmišljena primera:
Na parkirišču pred blokom so trije avtomobili: sosedov Renault, možev Opel in moja Škoda. Le-ta je bele barve.
Pomen: ne povem posebej, kakšne barve sta preostala dva avtomobila. Povem samo, da je moj bele barve. Očitno se mi zdi pomembno, da povem več o svojem avtomobilu. O preostalih dveh pa ne povem ničesar. Čisto mogoče je, da je sosedov avto ravno tako bel.
Na parkirišču pred blokom so trije avtomobili: sosedov Renault, možev Opel in moja Škoda. Le ta je bele barve.
Pomen: moj avto je bel, preostala dva pa nista.
Pravzaprav že kar nekaj časa ne uporabljamo več zveze le-ta, ampak samo kazalni zaimek ta.