Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Velika ali mala začetnica pri imenih krajev?

Velika ali mala začetnica pri imenih krajev?

Pozdravljeni

Kolikor vem, se pri imenih krajev vse piše z veliko začetnico, razen besed vas, mesto, trg in selo ter predlogov. Zdaj pa sem našla nekaj krajev, kjer se tudi pojavi zapis malih začetnic:

Babno polje, Miklavž na Dravskem polju, Šempeter v Savinjski dolini, Šmartno v Rožni dolini

Torej se z malo začetnico pišejo tudi besede polje in dolina.

Zdaj pa me zanima, ali je to res ali lahko izbiramo med začetnicami?

Hvala za odgovor!

LP

Babno Polje se piše oboje z veliko (kot ime naselja)! Pri drugim primerih pa gre za to, da je pokrajinsko ime del imena naselja, v tem primeru se pokrajinski del piše po pravilih za pokrajinsko ime.

Ne, to ne drži, pri zemljepisnih imenih ločujemo naselbinska in nenaselbinska, vse sestavine (z izjemo trg, vas, mesto in selo) se pišejo z veliko začetnico samo pri naselbinskih imenih, zato npr. Kranjska Gora, pri nenaselbinskih pa ne, zato npr. Šmarna gora.

Zakaj se neprva sestavina v imenu naselij v posameznem kraju piše z malo začetnico, mi ostaja uganka. 🙂 Po moji logiki bi to moralo slediti pravilu za naselbinsko ime. Prav zato ločujemo Rožno Dolino, kraj pri Novi Gorici, in Rožno dolino, naselje v Ljubljani.

Torej polje in dolina se ne pišeta apriori z malo/veliko začetnico, odvisno je le, ali gre za naselbinsko (kraj, mesto) ali nenaselbinsko ime (v to spada tudi naselje v mestu, seveda tudi navedbe hribov, pokrajin ipd.).

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close