junija beremo
Nihče nič?:)))
Jaz imam v delu: Izgubljeni kovčki; Jordi Punti
Zanimiva, drugačna, po nekaj obotavljanja na prvih straneh, je zgodba stekla (sem pa že hotela odnehati).
Christof, Christophe, Christopher in Cristòfol so štirje bratje – sinovi istega očeta in štirih različnih mater. Živijo v Frankfurtu, Parizu, Londonu in Barceloni in nevede jih povezuje dejstvo, da že od otroštva niso ničesar slišali o očetu, ki se preživlja s selitvami po vsej Evropi. Z dvema tovarišema selijo, v glavnem elito in si vsakič za plačilo vzamejo eno škatlo, torbo, kovček. Po poti ata malo stresa semenčice po Evropi in ko sinovi zvedo, da je pogrešan, se odločijo, da se bodo tudi sami odpravili na pot in poskušali izvedeti, kaj se je zgodilo. Čaka jih neverjetno vznemirljivo, zabavno, a tudi boleče potovanje in ga našli.
Priporočam.
Tole: http://www.amazon.com/Why-We-Are-Born-Remembering/dp/1497566282
Ni leposlovje in ni nekaj, kar bi bral, če ne prebereš prej vsaj nekaj drugih duhovnih knjig oz. knjig, ki segajo v globino človeka in vsega, kar je (pa ne govorim o Luise Hay). Je pa fantastično! V bistvu knjiga, ki jo je smiselno brati, ko se vsaj do polovice tega, kar opisuje, že sam prebiješ, sicer je vprašanje, ali ti lahko da to, kar naj bi ti dala. Kot pravi misel, citirana v knjigi: Če želimo razumeti naravo stvari, moramo biti pripravljeni zavreči vse, kar smo o njih doslej mislili.
Pogovoriti se morava o Kevinu – Lionel Shriver
Pretresljiva pripoved matere najstnika, ki je na eni od ameriški šol nekega četrtka napravil masaker in pobil svoje sošolce in učiteljico. Mati pripoveduje o rojstvu in otroštvu ter odraščanju tega sina, ki je bil že vseskozi drugačen in išče vzroke za njegovo dejanje, predvsem pa krivdo v sebi. Strašljiva pripoved, ki se zdi daleč, kot nekaj, kar se nam ne more zgoditi, a se verjetno lahko. Ob branju te knjige mi je ves čas težko, hudo mi je za mater, do sina pa sem čutila manj sočutja, čeprav sem se nehote postavila v lastne škornje, kaj če se meni zgodi kaj takega. Lepo, tekoče in čutno napisana pripoved. Podobno težka knjiga je Peti otrok od Doris Lessing.
Prebila sem se do konca knjige Pogovoriti se morava o Kevinu. 480 strani težke psihološke drame, napisane v tekočem in lepem jeziku, vsak stavek izraža neizmerno bolečino nemočne matere, njeno krivdo, žalost, bes, odraz sedanjega časa… Drugo polovico sem dobesedno požirala, se zbujala sredi noči, da sem prebrala poglavje ali dva. Zadnje strani so bile totalen šok, razplet je sicer znan na začetku knjige, a še bolj grozljiv, kot bi si lahko kdo mislil. Vsaka mama, ki ima doma težavnega pubertetnika, se bo z lahkoto (in seveda grozo) vživela v kožo te matere. Izvrstno napisana knjiga, ena boljših, ki sem jih brala zadnje čase.
Jamski človek
čeprav ima knjiga (tako kot monokomedija) namen predvsem zabavati, se iz nje lahko tudi precej naučimo.
p.s. Vem, da smetim temo, vendar nimam druge rešitve. … Zakaj sam ne morem odpreti nove teme in kako lahko stopim v stik z moderatorji tega foruma, saj v opisu foruma ni navedeno, kdo ga moderira?
Margaret Mazzantini: Ne premikaj se
Knjigo, ki je pravkar izšla v Sloveniji, oglašujejo pri nas kot nov roman Margaret Mazzantini, ki jo poznamo po odličnem romanu Novorojen. Dejansko pa je Ne premikaj se nastala pred Novorojenim, v Italiji je izšla ta knjiga l. 2001, nekaj let kasneje pa je bil po njej posnet film s Penelope Cruz v pretresljivi glavni vlogi. Knjiga ni lahkotno branje, temveč pusti v bralcu grenak priokus, v meni pa globoko žalost nad usodami glavnih junakov. Zgodbo pripoveduje uspešni kirurg, poročen z lepo ženo, oba sta iz premožnih in uglednih družin. Kirurg se zaplete v nenavadno in čutno razmerje s preprosto žensko z družbenega dna in šele z njo doživi strastno ljubezen. Kirurg ima v zakonu hčerko najstnico, ki se ponesreči z motorjem in njej pripoveduje zgodbo svojega življenja. Presunila sta me tragika odnosa kirurg – ljubica, obenem pa se mi je smilila kirurgova žena, ki je prikazana kot realna in trezna ženska, ki ve, kaj hoče. Kakšna bi bila njena zgodba, če bi opisala svojo vlogo v tem tragičnem trikotniku? Roman je napisan v lepem knjižnem jeziku, bere se tekoče, a kot rečeno, te ves čas stiska pri srcu, ker ne veš, s kom bi bolj sočustvoval in kdo bolj trpi v tem odnosu. Pravzaprav kar vsi, z bralcem vred. Knjigo in film toplo priporočam.
Prebrala:
Sonia Rossi: Fucking Berlin
Odkrita avtobiografska zgodba o italijanski študentki, ki je šla študirat v Berlin in se je prodajala za denar, da je lahko študirala in preživljala sebe in moža.
Dobra zgodba, nad katero se kar zamisliš, kako malo je treba, da se znajdeš v taki situaciji. Seveda ni literarni presežek, zgodba pa me je pritegnila,
Khaled Hosseini: In v gorah odzvanja
To je seveda čisto druga pesem. Prekrasen, bogat jezik, čudovita zgodba, krasna knjiga. Ne tako močna kot njegovi prvi dve knjigi, a kljub temu čudovito branje. Spet se dogaja v Afganistanu in je prevzaprav zgodba o raličnih vrstah ljubezni in odnosih med ljudmi več generacij.
Knjigo sem imela doma že dolgo, pa sem prav čakala na primeren trenutek, da jo vzamem v roke. Priporočam.
Trenutno pa berem:
Ildefonsko Falcones: Fatimina dlan
To je zelo, zelo obsežna knjiga, primerna prav za proste dni.
Je zgodovinski roman. Zgodba se dogaja v 16. stoletju v Španiji v času, ko je krščanska cerkev preganjala muslimane. Govori o muslimanskem fantu in potem odraslemu, razpetem med obe veri in o njegovi ljubezni, ki mu nikakor ni usojena. Super branje, predvsem za tiste, ki poznajo zgodovino oz. jih le-ta zanima.
Je pa to prva knjiga, kjer sem odkrila toliko napak (tiskarskih in jezikovnih), da me je res zmotilo. To je edina slaba stran te knjige. Res škoda.