Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Je kdo prebral Filio ni doma?

Je kdo prebral Filio ni doma?

Začela sem brati to knjigo, pa me zanima, če jo je že kdo prebral. Knjiga mi namreč že od začetka ni jasna? Kje se to dogaja? Zakaj so ženske ločene od moških? Kdaj se to dogaja? Vse se začne kar dogajati, nekega začetnega okvirja pa ti knjiga ne da in sem čisto zbegana!

Hvala za pomoč!

Gre pač za bolj modernistično pisanje. Če ti ne paše, pač odloži in lepo Jurčiča v roke.

gre za t.i. antiutopicni roman … nekaj takega kot pri huxleyevemu krasnemu novemu svetu.

Fora je v tem, da Helena Brass po brodolomu pristane na nekem cudnem otoku, kjer imajo popolnoma drugacno ureditev kot na celini … zenske locene od moskih itd.

Roman se mi je zdel precej brutalen, zlasti na koncu … drugace mi je bil pa super!

Lp

Rada berem, in berem veliko, ampak nikoli pa nisem še naletela na kak podoben roman.
In berem, berem, nič jasno, kdo, kaj, zakaj, kako.
A ti si iz besedila razbrala, da je šlo za brodolom? Jaz sem prebrala sedaj prvi del in priznam, da ga berem kot mal butasta. Predvidevam, da celotno zgodbo razbereš iz naslednjih delov?
Nekaj sem tudi že na netu našla o tej knjigi, tako da sedaj vem vnaprej, kaj pričakovat.
Moram pa priznat, da je ta knjiga kar pozitiven šok za moje poznavanje knjig. Sem že hotela odložiti, ampak glede na zanimivo sestavo knjige, še bolj pa zgodbo, se bom pretolkla čeznjo!
Še kak komentar dobrodošel 😀

Zgodba se dogaja na otoku Susak. Se mi zdi.

marusa: ja, da gre za brodolom razberes iz drugega dela romana, kjer beres dnevnik Helene Brass. Verjetno si ze opazila, da je roman razdeljen na 3 dele, in sicer: Filio, Dnevnik Helene Brass in Uri. Ko se pretolces skozi drugi del, ti bo veliko bolj jasno (takrat se ti nekako odpre celotna zgodba). Jaz sem ta roman prebrala pred enim tednom. Studiram namrec slovenscino in sem ga imela za obvezno branje pri enem izmed predmetov.

Ce pa bi zelela kaj vec izvedeti o njem, ti priporocam knjigo Alojzije Zupan Sosič: V zavetju zgodbe. Tu veliko zves o Filio in drugih sodobnih slovenskih romanih.

Lp, M.

p. s. Ime otoka pa ni nikejr omenjeno – vsaj, da bi jaz zasledila ne.

Evo, sem se pretolkla do drugega dela, in mogoče sem se malo prenaglila včeraj, ko sem tako butasto spraševala. Sedaj mi je namreč jasno toliko kot Heleni, kje je, kdo so oni …. v prvem delu pa res šok, nič jasno.
Mi je pa zlo v redu knjiga, bom prebrala tudi V zavetju zgodbe.
Mogoče veš še za kak podoben, “čuden” romanček. Tale mi je namreč po naključju priletel, in sem navdušena.

poskusi s Ptičjo hišo od iste avtorice

ja … in se Aldous Huxley: Krasni novi svet …. sicer te knjige nisem prebrala, vendar gre za isti tip romana.

Knjiga spada med mojih top five. Ful nora knjiga, čeprav me ji bilo kar malo strah, ko sem jo brala. Ta pisateljica je bila nekaj posebnega. Pa je nazalost ze pokojna.

Evo, sem pri Uriju, 20 strani pred koncem. Fenomenalna knjiga je. Res da je malo grozna, ampak je res prava osvežitev!

pa se malo trača, ki pravzaprav ne spada sem … ampak vseeno :))) A veste, da je bila Berta Bojetu prva Jelinčičeva žena? :))

hahahaha, a res? Jaz sem sedaj ob Filio prvič slišala zanjo nasploh.

Če še kdo pozna kako ultra čudno dobro knjigo, se priporočam za naslov
😀

Emil Filipčič: Grein Vaun
od domačih.

Adolfo Bioy Casares: Morelov izum
Karl Huysmans: Proti toku
Martin Amis: Časovna puščica
Alain Robe-Grillet: Djinn

komentar: vsi romani so prijetno kratki in jih ni problem prebrati do konca

Moj komentar pa se nanaša na Dobri novi svet….. Glede na to, da sploh ni moj stil je ta knjiga NORA!!!! TOLK ODŠTEKANO, nore in hudo šokantne zadeve že dolgo nisem brala… Dejstvo je, da sem jo začela brat, ker mi jo je kolegica pritisnila v roke, za predstavitev knjige pri angleščini (tako sem jo prebrala v ang… sicer s slovarjem v roki, ker ni ravno najlažje branje ampak neverjetno vredno truda!!).

Močno priporočam….

kaj res? jaz vem samo, da je bila židinja. tako da je tvoj podatek res na meji verjetnega.

bojetujeva je bila res jelinčičeva žena. ona je od klemena Jelinčiča mama. mene kr mal zjezi ko poslušam jelinčiča, doma ima pa žida!

aja – terra nostra od carlosa fuentesa je odštekana. jst sem jo brala poleti 91. moram pa priznat da nisem prišla do konca. in še danes me strese, če samo platnice vidim.

irena , informacija je zihr prava

Ja, Berta ima otroka z Jelinčičem – Klemena. Prevedel je Koran. Klemen, mislim :).

Hehe, ja o tem, da je Klemen prevedel Koran sem brala. Je pa res zanimivo, glede na to, da ima Jelinčič toliko proti muslimanom 🙂

jelinčič je baje plačal izdajo tega prevoda. pa tudi kot urednik je naveden

če prav razumem te odgovore, je tudi to delo napisala Berta Bojetu. Bom obvezno prebrala, ker mi je bila Ptičja hiša full všeč.

Nekje na vrhu sem zasledila, da naj bi bila Berta pokojna. To, kolikor sem seznanjena, ne drži. Nedavno je v reviji Literatura izšel tudi intervju z njo, v katerem govori tudi o Filiu.

…. berta bojetu je že zelo dolgo mrtva!!!!

New Report

Close