Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Premi govor

Premi govor

Mi prosim razložite rabo premi govora??!!?

*Npr.: Saša je rekla:”Prinesi mi nekaj za piti!”
*”Prinesi mi nekaj za piti!”: je rekla Saša.
*kako je, če je premi govor v sredini stavka???!?

THANX*

*kako je, če je premi govor v sredini stavka???!?

Sasa je rekla: “Prinesi mi nekaj za piti,” in se zvalila na kavc.

Lahko je tudi klicaj:
Saša je rekla: “Prinesi mi nekaj za piti!” in se zvalila na kavč.

Pomembna opomba:
pri dobesednem navedku pišemo končno ločilo ZA narekovajem, če je naveden samo del povedi!

Ampak kakor se sama spomnim še iz srednje šole, je uporaba premega govora v sredi neznačilna. Se spomnim, da sem hotela to uporabljati, pa nikakor nisem mogla razumeti, ko mi je profesorica slovenščine rekla, da se to ne uporablja.

Mimogrede: pravilneje je Prinesi mi piti. Tako kot Imaš kaj povedati? in podobno. Prinesi mi za piti ni ustrezno, ustrezalo bi kvečjemu Prinesi mi za pit (namenilnik), vendar tisti ZA je znak pogovornosti. Torej pravilno je takole:
Saša je rekla: “Prinesi mi nekaj piti.” ALI
“Prinesi mi nekaj piti,” je rekla Saša ALI
Saša je rekla: “Prinesi mi nekaj piti,” in prižgala cigareto.

Meni so rekli tudi, da se trpnik ne sme uporabljat. Še dobro se spomnim, da sem v 5. r. fasala 2 ta čisto spodoben spis, ker sem uporabljala trpnik.

Draga nataša*, tole je pa zelo mimo.
Prinesi mi pijačo, bi še šlo, nikakor pa ne tvoja različica.

Mikas, potem si predstavljaš, kako težko je prevajati strokovni angleški tekst v slovenščino. Ti nič kaj dosti ne pomaga, da se zavedaš, da slovenščina ni jezik trpnikov. Mogoče je še lažje, če tega ne veš, vsaj zraven ne trpiš preveč.

Mala, tudi meni niso všeč Natašine variante, ne gredo v (slovensko) uho.

“Daj mi piti” mi gre, “prinesi mi piti” pa sploh ne. Prinese se pijačo, piti se pa daje. Po mojem posluhu, seveda.

Trpniki v slovenščini so prav poseben problem, ki ga – kot premnogo drugih stvari – nekritično prenašamo predvsem iz angleščine.
Osebno težko prenašam povedi, kot so: “Bil(a) je … od strani nekoga/nečesa”.
Jaz vedno trdim, da se lahko od spredaj ali od zadaj, nikakor pa ne od strani :-)))

Janja, ni poanta v dati/prinesti piti, opozorila sem na napako prinesti/dati/imeti ZA piti, ker je ustrezneje prinesti/dati piti, brez predloga za in brez končnice -i, ker gre v vsakem primeru za namenilnik.

Sicer pa: SSKJ: geslo PITI: dal mu je piti; ponuditi, prinesti piti.

Toliko o tem, koliko je moje pojasnilo “mimo”. Sem pač lektorica in ne “lektorica”, in me take zadeve ne iztirijo tako hitro.

Lp, Nataša

Nataša, je bilo opaziti, da ni poanta v tem. Vendar ker se je že oglasila Mala, da ji raba besedne zveze “prinesti piti” ni všeč (v njen način nestrinjanja se ne bi spuščala), sem pripisala, da tudi meni ni všeč. Meni je jasno, da ti kot lektorica o slovnici veš veliko več od mene, vendar vseeno mi ne gre v uho “prinesti piti”, pa čeprav to ni tvoja iznajdba. Po moje se ne uporablja prav pogosto. SSKJ-ja nimam, da bi lahko tam morebiti zasledila pogostost uporabe. Mirko nam je povedal, da je pravopis bolj merodajen, vendar žal te rabe tam ne zasledim. Je pa seveda čisto prav, da te “take stvari” ne iztirijo prepogosto. 🙂

ja ja premi govot je dokaj zapleten

Veste kaj,jaz vam bom razložil uborabo vseh govorov npr.

Saša je rekla:”Prinesi mi nekaj za piti.” (spremni stavek na začetku povedi)

“Prinesi mi nekaj za piti,”je rekla,Saša. (spremni stavek na koncu povedi)

Saša je rekla,da ji prinese nekaj za piti. (odvisni govor)

Lep pozdrav!

Suzy, za začetek: premega govora, ne premi govora.
Nataša: ne!

Zanima me, kako je treba postaviti velike začetnice, ločila in odstavke pri naslednjem:

‘Kaj pa’ Prijela sem jo pod roko. ‘če bi danes jaz tebi skuhala čaj?’

Popraviti je treba narekovaje, ločila in veliko začetnico:

“Kaj pa,” prijela sem jo pod roko, “če bi danes jaz tebi skuhala čaj?”

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Jure je zakričal prijatelju:”Hej podaj žogo!”

Prosim za pomoč. Hvala!

Je to pravilno napisano? Je uporaba ločil ustrezna?

“Krivi so …”

“Sistem je kriv.”

New Report

Close