Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Slovenci – poznate te besede?

Slovenci – poznate te besede?

Poznate besede, kot so:

špičmoh
picajzlast
prstjen

No povejte.
To poznamo samo Gorenjci ali….širše:)????

Picajzlast je tudi pri nas, okolica SG…

Mater ste picajzlasti!
Unih dveh besed pa ne obvladam 🙂

Da.

Picajzlast pomeni dve zadevi.Ena je,da imaš picajzle prevedeno sramne uši,druga pa ,da si preveč pikolovski ali natančen.Kdo ve kaj pomeni beseda,ki jo v beli krajini slišimo.Špotat ali špotanje.Ima tudi dva pomena.

ma ne, to ste vi nekaj posebnega…

špičmoh je špicmaul sicer na koroškem

špotat nekaj pomeni tudi na štajerskem

Dej ne bod prstjena!
:)))

Špotat pomeni kregat nekoga ,špotanje ali da nekdo reče kaj se špotaš pa pomeni ,da se posmehuješ nekomu.To je tidi hrvaška narečna beseda,ki je niti pri njih ni v knjižnem jeziku.Na obeh straneh kolpe pomeni isto.

Ne bodi picajzlasta in prstjena in povej kaj pomeni prva beseda 😉

Picajzlast pri nas pomeni preveč pikolovski. Tudi besedo špotat poznamo. Sem iz Savinjske.
Nisem pa vedela, da so picajzli tudi uši :).

Špotat poznamo tudi na dolenjskem, da sem prstjena mi je pa sodelavka iz Tržiča razložila 🙂

Picajzlast tudi na obali 🙂

Jaz nisem prstjena, zato ti povem, da je špičmoh rovka.))) (kaj je rovka, pa upam, da veš).

Torej, naj vam razjasnim vremena:)

špičmoh je majhen glodalček, rovka, miška; ko sem bila majhna in nisem hotela jesti mi je mami rekla da sem špičmoh, ker sem malo jedla, bila izbirčna… 🙂
picajzlast, picajzel rečemo tistemu, ki je natančen, pikolovski, ja no pa picajzli rečemo tudi sramnim ušem:)
prstjen pa rečemo tistemu, ki je siten, tečen, zoprn….kwa s tko prstjen?; je pa res smešno ker te besede ne razume skoraj nihče in potem mislijo da je nekdo pri steni, da je pr` sten:)

Me pa zanima, če je beseda prstjen res Gorenjskega izvora, oziroma od kod izvira in ali jo je slišal oziroma ali jo pozna še kdo drug, ki ni Gorenjec?

Lep pozdrav vsem, še posebej Gorenjcem in Gorenjkam!!!

“SMEJTE SE IN SVET SE BO SMEJAL Z VAMI, JOKAJTE IN JOKALI BOSTE SAMI”

Si marod, slabo ventlaš, al se sončaš? Prstjena si dons. 😉

Kako so tile Gorenjci zoprni. Pol črk pojejo in besede le na pol izgovarjajo. Kar glava me boli od njih

Lekadol pomaga:))

Fotr ti je črke jedu ko te je delou.

Prsten = tecen, zoprn, nadlezen
Picajzlast= natancen, pikolovski

A prstjen dolenjska varianta?

Drugega pa ne vem.

Špičmah, picajzlast – oboje tudi pri nas, Zg. Savinjska, prstjen pa poznam, ampak ni naša beseda.
Je pa naša beseda preprast. 🙂

New Report

Close