Dobra knjiga – –
Živjo!
Podobnih objav je bilo vrjetno že miljon, pa vendar. Trenutno sem nekoliko zdolgočasen in sem mislil v roke prijet kakšno zanimivo knjigo, da bi si malo skrajšal čas. Problem je, ker nimam pojma kaj bi bral. V mislih imam sicer nekaj, kar ima realne elemente, v nobenem primeru ni kriminalka, s tematiko vsakdanjega življenja (?), primerno za nekoga mladega (17 let). Fino bi bilo tudi, če knjiga ne bi bila skropucalo, kot je bila zadnja, ki sem jo bral za cankarjevo tekmovanje ( M. Rožanc: Ljubezen).
Torej ja sanja se mi ne kaj sploh želim brat, tako da če se vam zdi, da katera knjiga ustreza vsaj nekaterim naštetim elementom, jo napišite, pa bom pogledal, če me zanima.
Za vse odgovore se vam lepo zahvaljujem
Od novejših prevodov morda Dave Eggers: Srce parajoče delo neizmerne globine. Napisano na osnovi avtorjeve življenjske zgodbe, ko je pri kakih dvajsetih letis sočasno postal tako sirota kot nekakšen “oče samohranilec”, ki se v novi vlogi znajde, kot se pač znajde.
Če si se kdaj kuril na Jadrana Krta, je veliko boljša in tudi za odraslejše/odrasle primerna knjiga C. D. Payne: Youth in Revolt: The Journals of Nick Twisp, ki žal ni prevedena. Manj realna, zato pa duhovita. Od lahkotnejših, pa ne slabih priporočam tudi Michael Chabon: Židovski policijski sindikat.
John Kennedy Toole: Zarota bebcev
Jonathan Safran Foer: Vse je razsvetljeno
Jonathan Franzen: Popravki
Agota Kristof: Šolski zvezek
Saul Below: Henderson, kralj dežja
Miljenko Jergović: Sarajevski marlboro
Mart Lenardič: Moje ženske
Marias, Javier: Tako belo srce, Jutri v bitki misli name
Zadie Smith: Beli zobje
Renato Baretić: Osmi poverjenik