Vabilo komu ali koga?
Kako pravilno rečemo:
1. Vabilo učencem k sodelovanju
2. Vabilo učencev k sodelovanju
3. Vabilo k sodelovanju učencem
4. Vabilo k sodelovanju učencev
?
Po mojem sta pravilni 1. in 4.
3. je napačna, ker se samostalnik sodelovanje veže z rodilnikom (razen, če bi razumeli, da se na učence tu nanaša vabilo, ampak v tem primeru je že bolje uporabiti 1. varianto).
Kaj pa 2. primer? Je pravilno reči tako VABILO KOGA ALI ČESA kot VABILO KOMU ALI ČEMU?
Hvala.
P. s.: bega me tudi, kateri predlog bolj paše zraven;
vabilo za sodelovanje,
vabilo k sodelovanju?
Obstaja kako “pravilo” ali sta pač oba predloga v redu in se v konkretnem primeru ravnamo “po občutku”, npr.:
Dobila je vabilo za nastop se sliši lepše kot Dobila je vabilo k nastopu …
Če vabimo k sodelovanju učence, potem je pravilno vabilo učencem. Če bi učenci vabili nekoga, npr. starše, bi bilo: vabilo učencev (staršem). Lahko pa prvo možnost izrazimo tudi bolj osebno: Učence vabim(o) k sodelovanju …
Prvi in zadnji primer pomensko nista enaka, zato sta tudi predloga različna. Vabimo nekoga k sodelovanju, da se nam torej pridruži, vendar v zadnjem primeru je dobila vabilo za nekaj, tj. za nastop. Imamo še eno možnost: vabilo na prireditev.
Torej povabimo nekoga k sodelovanju, vabimo ga za nastop in povabimo ga na prireditev, različni pomeni, zato tudi različni predlogi.