vrstni red v stavku s pogojnikom in pomožnim glagolom biti
Še eno vprašanje imam.
Je res, da je pravilnejši takšen vrstni red?
Zdaj bi bila lahko že tam.
Namesto:
Zdaj bi lahko bila že tam.
Lektorica mi je v nekem tekstu dosledno popravljala te reči, ker mora besedna zveza “bi bila”, “bi bil” stati skupaj, in vmes ne sme biti ničesar drugega.
Je to res?
Hvala že vnaprej,
L.
Ni mi znano to pravilo, da bi bila nujna zveza besed bi bila brez česar koli vmes, še več, pri členku lahko mi je celo nenavadno, da ne bi bil med tema besedama: če se ne bi obirala, bi zdaj že lahko bila tam. Ne predstavljam si, da bi rekla: … bi bila zdaj že lahko tam ali nekaj podobnega temu.
Sem malo povprašal na to temo in dobil mnenje, da je “Zdaj bi lahko bila že tam. ” čisto v redu, pravzaprav celo boljša varianta.
Dodatno pa sem potem še razmišljal v smeri, da je v tem primeru “bila” polnopomenski glagol in ni del naslonskega niza, to bilo kvečjemu pri predpretekliku:
Zdaj bi bila lahko prišla.
Tukaj pa najbrž res ne bi smeli reči:
Zdaj bi lahko bila prišla.
Najbrž.
In pa druga možnost, ki se kaže v Gigafidi, da je “lahko” za “bila” v primerih, ko je zadaj potem povedkovo določilo.
Je pa v Gigafidi 19678 primerov, kjer je neka beseda med “bi” in “bila”.
Med drugim se na teh mestih pojavljajo tudi naslonske oblike osebnih zaimkov (“ker bi jim bila etika neznana”), kjer nikakor ne moremo prestaviti naslonk kam drugam. Tako da močno sumim, da si je lektorica nekaj napol zapomnila okoli tega, da morata besedi stati skupaj.