Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Prosim za pomoč-SLOVENŠČINA

Prosim za pomoč-SLOVENŠČINA

Dober dan!
Prosila bi vas, če mi pomagate v tem stavku vsem besedam pripisati (besedno) VRSTO-glagol,samostalnik,medmet,zaimek,števnik itd. :

Otroci, čigavi starši ne kadijo, imajo manj možnosti za bolezni dihal.

Hvala vsem za kakršno koli pomoč 🙂

Tale poved nima najmanjšega smisla.
Kaj tu počne čigavi? Kaj pomeni, da imajo možnosti za bolezni?

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

To poved sem našla v delovnem zvezku Od glasov do knjižnih svetov 9.
Drugače : (Otroci od katerih starši ne kadijo, imajo manj možnosti da bi zboleli na dihalih.)

No, mene samo zanimajo besedne vrste v tej povedi. Znala sem poiskati samostalnik-otroci !? Za ostale pa sem v dilemi in rabim nekaj pomoči.

Ali vejic tudi v delovnem zvezku niso zapisali? Žal, moram vztrajati. Ker tole, kar je zapisano v prvem in nato v drugem primeru, sploh ni zrelo za besedno analizo. Z drugimi besedami: besedna analiza je očitno prezahtevna glede na druge primanjkljaje.
In še: ali besedne vrste niso razložene, npr. v pripadajočem učbeniku ali v uvodu poglavja v DZ?

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Tule in tule so rezultati za delovni zvezek, gre za izdaji iz leta 2014 oz. 2015.

Našla sem tudi to poved; nisem videla delovnega zvezka, ampak predvidevam, da gre za vajo z uporabo ustreznega zaimka. Še vedno pa je poved nesmiselna v drugem delu, da imajo otroci manj možnosti za bolezni … Kot da bi si prizadevali za te bolezni, a žal možnosti zanje nimajo.

Aha 🙂
Vadila sem , ker za ustno oceno ocean (9. razred) dobimo eno poved in jo analizirazi oz. vsem besedam določiti vrsto (glagol, samostalnik, števnik, pridevnik, medmet, predlog, zaimke). Se pravi da takšne povedi ne pridejo v poštev, kajne? Verjetno bodo lažje. Takšne kjer bomo lažje našli bes. vrste, no vsaj upam 😀

Hvala:)

Lahko prosim preverite oz. dopolnite še za to poved, ki pa nam jo je dala učiteljica za vajo:

Šele- ČLENEK
v – PREDLOG/ ČASOVNI PRISLOV?!
petem ČASOVNI PRISLOV?!
poizkusu ČASOVNI PRISLOV!?
mi- OSEBNI ZAIMEK
je- GLAG.
uspelo – GLAG. 1.OS., EDN., PRET., DOVRŠNI, POVEDNI
opraviti- (nevem)
vozniški (nevem)
izpit (nevem)

Hvala za pomoč 🙂

Na tej analizi ni mogoče graditi, iskreno svetujem kakšno uro ali dve inštrukcije za slovenščino, da dobite vpogled v besedne vrste in njihove značilnosti. Ali v DZ ni razloženo, kaj pomeni katera besedna vrsta in kako jo prepoznamo? Iskreno mislim, tudi če jaz tule podam rešitve, vam to ne bo pomagalo.

Šele – ČLENEK
v – PREDLOG
petem – števnik
poizkusu – samostalnik
mi – OSEBNI ZAIMEK
je – GLAG.
uspelo – GLAG. 1. OS., EDN., PRET., DOVRŠNI, POVEDNI
opraviti – glagol
vozniški – pridevnik
izpit – samostalnik

Javite se mi po e-pošti, bova poskusili najti rešitev raje z ustreznimi inštrukcijami.

Seveda imamo vsako besedno vrsto kratko razloženo. Naredili smo le kakšna dva primera (9. razred) analize in verjetno zato nevem kako in kaj. Bi Vas pa prosila če bi mi prosim napisali za vsako v zgornji povedi vrsto, ker mi bo pomagalo…

Lp in hvala

Aha že vem kaj delam narobe… mi je že bolj jasno.

Šele- ČLENEK
v – PREDLOG
poizkusu- SAMOSTALNIK
mi- OSEBNI ZAIMEK
je- GLAG.
uspelo – GLAG. 1.OS., EDN., PRET., DOVRŠNI, POVEDNI
opraviti- (GLAGOL?!)
vozniški- PRIDEVNIK
izpit -SAMOSTALNIK

:D, zdi se mi da je zdaj bolj prav ali… ?

Ne ni se strinjala, da se beseda ‘možnost’ uporablja le za zaželene stvari, kajti v SSKJ v prvi razlagi tega gesla najdemo.
móžnost -i ž (ọ́) 1. kar se more uresničiti:
Tudi Gigafida, če se osredotočimo le na zadetke revije Delo, da kar nekaj zadetkov, kjer je možnost rabljena za nezaželene stvari.

Glede povedi, prepisani iz omenjenega DZ, pa to:
Navodilo naloge se glasi: Popravi napačno rabljene zaimke.
Poved pa se glasi: Otroci, čigar starši ne kadijo, imajo manj možnosti za bolezni dihal.

Vejice so postavljene pravilno, napaka (torej rešitev naloge) je ‘čigar’, saj bi tam moral biti rabljen ‘katerih’.

New Report

Close