Najdi forum

V 60-ih

Je pravilen zapis v 60-ih ali je prav v 60. letih?

Hvala!

Pišemo v 60., še bolje je pisati: v šestdesetih letih prejšnjega/20. stoletja.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala!

Zanima me še, kako se sklanja Hamid Karzai?

Ime se sklanja tako:
Hamid Karzai
Hamida Karzaia
Hamidu Karzaiu
Hamida Karzaia
pri Hamidu Karzaiu
s Hamidom Karzaiem

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | [email protected] Prosim, uporabljajte iskalnik!

A potem se priimek Rabbani sklanja tudi brez j?

Rabbani
Rabbania ali Rabbanija???

Kako lahko to vem?

Hvala!

A ni nobenega odgovora?

Če kdo pozna odgovor, bi ga prosila za pomoč, ker me res zanima.

Pravzaprav Karzai in Rabanni nista enaka primera.

Pri Karzaiu gre za to, da pisni dvoglasnik (ai) zaznamuje j (beremo kot j), zato ni potrebe po podaljšavi osnove z j.

Pri Rabanniju pa je drugače, ker se beseda konča z i-jem (+ ničta končnica), v nadaljevanju pregibanja besede pa besedo podaljšujemo z j + ustrezna sklonska končnica, torej Rabanni, Rabannija, Rabanniju …

Zanimivo … Zdaj pa še mene tukaj nekaj zanima.

Karzai – kaj je tu končnica?

Rabanni – a tu je pa ničta končnica? Kako to?

Končnica je tisti del besede, ki se spreminja pri pregibanju. Če beseda prej “ni imela” končnice, dobi pa jo pri pregibanju, govorimo o ničti končnici (neglasovno izraženi končnici). To je zelo poenostavljena razlaga.

Nadaljujemo. V besedi Karzai torej ugotovimo, katera črka se spreminja pri pregibanju: Karzai, Karzai-a, Karzai-u itd. Torej ima Karzai ničto končnico oz. je ta neglasovno izražena, nato pri pregibanju dodamo a, u … Tu moramo še upoštevati samoglasniški dvoglasnik a + i, ki ga izgovarjamo kot j.

Za primerjavo poglejmo še Rabannija. Torej Rabanni, Rabanni-ja, Rabanni-ju itd. Torej ima tudi za ničto končnico, v nadaljevanju sledi podaljšava osnove z j, -a, -u … pa so končnice. Lahko tudi rečemo, da je končnica -ja, -ju, vendar z besedotvornega vidika še to razdelamo, zato govorimo o končnici -a, -u itd.

Torej sta besedi na pogled podobni (obe imata i na koncu), vendar povsem različni, ko začnemo raziskovati osnovo + končnico.

ali se potem isto uporablja v kontekstu “v zadnjih 60. letih” oz. ali mora biti “v zadnjih 60-ih letih”?

Hvala za odgovor 🙂

New Report

Close