Najdi forum

skripta

kako sklanjamo besedo skripta? naletela sem že na več variant pa me zanima vaše mnenje. lp, miaa

po 1. ženski sklanjatvi – tako kot lipa

Prekopirano iz http://www.amebis.si/sklanjanje/

1. Imenovalnik skripta
2. Rodilnik skript
3. Dajalnik skriptom
4. Tožilnik skripta
5. Mestnik skriptih
6. Orodnik skripti

Torej je to množinski samostalnik.

Še povezavo naredim aktivno:

Filip, to je vse res, ampak zakaj pa potem rečemo, da sem kupila eno skripto, dve skripti, tri skripta… ?

Saj, ta SKRIPTA je res en tak čudna beseda, da se uporablja ogromno nekih variant. Jaz se ne bi kaj dosti sekiral glede tega, glavno, da se raumeno 🙂

Uh, kaj sem napisal prejle … popravljam:

Saj, ta SKRIPTA je res ena tak čudna beseda, da se uporablja ogromno nekih variant. Jaz se ne bi kaj dosti sekiral glede tega, glavno, da se razumemo 🙂

Skripta pride od lat. scripta, kar je množina od scriptum (pomeni najbrž “kar je zapisano” ali kaj podobnega), ki je samostalnik srednjega spola. Skripta torej sklanjamo kot množinski samostalnik srednjega spola, kot denimo “mesto” v množini.
Kako se pa to dejansko uporablja, je pa odvisno od profesorja in predvsem od faksa. Pravniki denimo so med najbolj manhnjenimi na latinščino, zato boš težko našla profesorja, ki te ne bo grdo gledal, če boš sklanjala kot “lipa” 🙂

Seveda to ni res! Pravila so lepo določena in veljavna. Kaj se pa uporablja pogovorno, pa je druga stvar.

New Report

Close