Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis kako izdati knjigo

kako izdati knjigo

Pozdravljeni!

Zanima me, če morda kdo ve kako izdati prvo knjigo? Kje najdem založnika? Ali stroške izdaje prevzame založnik? Ali bom morala iskati sponzorje? Kako je z avtorskimi pravicami?

Na koga naj se obrnem?

Hvala in prijetno poletno branje,

špela

zdravo, špela,
sem zaposlena na založbi in kot že mogoče veš je v slov. založništvu velika kriza, kajti obstajajo 2-3 res velike založbe, ki večinoma izdajajo “profitno” literaturo, ki prinaša vsaj nekaj cvenka in pa kar nekaj ta majhnih, ki so bolj “gostoljubne” za neznane, vendar zanimive avtorje.
tvoje avtorsko delo mora dobit urednik/ca ali glavni/a urednik/ca, ki se mu mora zdeti zanimiva in aktualna, nato če se že odločijo na založbi za izdajo, prideš na “vrsto” komaj čez eno, dve ali celo tri leta, ker so plani izdaj določeni že leto/a vnaprej, razen če ni tvoja knjiga zelo cool.
seveda prevzame založba vse stroške izdaje, ti dobiš plačan avtorski honorar in/ali tudi procente od prodaje. ko je knjiga zunaj, v javnosti, pa se predstavi na tiskovni konferenci, mogoče celo krožiš po sloveniji, s promotorjem iz oddelka za trženje, prodajo itd, da svojo knjigo predstavljaš, promoviraš in seveda v korist založnika tudi in predvsem prodajaš.
če te še kaj zanima samo vprašaj, lp

Piarka, tudi mene še nekaj zanima:

1. ali je obvezno potem promovirat knjigo?
2. kako to izgleda?
3. katera literatura gre najbolj za med? (sama pišem roman za najstnike)
4. je možna objava pod psevdonimom?

Hvala ti vnaprej.

1. ali je obvezno potem promovirat knjigo?
odvisno od založbe in pogodbe, ki se sklene z njo. ja, na kakšnih knjižnih sejmih se je že potrebno pokazat.

2. kako to izgleda?
odvisno od zvrsti knjige. če je npr. otroška ali mladinska knjiga se jo predstavlja po šolah ali po knjižnicah. otroci sprašujejo, ti odgovarjaš in predstavljaš knjigo…

3. katera literatura gre najbolj za med? (sama piąem roman za najstnike). najbolj za med? ni zvrsti, ki ne bi imela vsaj enega hita. je pa res, da je domača literatura bolj zanemarjena. najbolj se pridajajo priročniki za boljše življenje, učenje… in še to prevodi.

4. je moľna objava pod psevdonimom?
ja, zakaj pa ne! čeprav je tega vedno manj.

Hvala ti vnaprej.

Hvala ti za odgovore.

ZDRAVO

NEKAJ DNI PO NOVEM LETU, SEM IZDAL SVOJ PRVENEC V SAMOZALOŽBI.
OD TISKARJA JE VELIKO ODVISNA CENA IN OD CENE KOLIČINA NATISKANIH KNJIG.
DOBRO JE IMETI RECENZIJI OD DVEH RAZLIČNIH SLAVISTOV, KI SE S TEM UKVARJATA. SVOJ IZDELEK ZAŠČITIŠ PRI *AVTORSKIH PRAVICAH *

MOJ PRVENEC JE PESNIŠKA ZBIRKA IN POVEM TI, DA BOŠ IMELA ZELO VELIKE PROBLEME, DA SI BOŠ POISKALA ZALOŽBO, KATERA TI BO HOTELA OBJAVITI KNJIGO.
PAČ GLEDAJO SAMO NA SVOJ DOBIČEK.
PRIPOROČAM TI, DA SE LOTIŠ SAMOZALOŽBE.
TO KAR NEKAJ STANE IN CENA JE RESNIČNO ODVISNA OD TISKARJA IN OD KOLIČINE NATISKANIH KNJIG.

POTEM PA JE DOSTI – VELIKO ODVISNO OD TEGA KOLIKO KNJIG BOŠ PRODALA IN PO KAKŠNI CENI – TO JE VSE NA TVOJIH RAMENIH.
ZA VSE SI POTEM SAMA IN TO JE DOBRO.

MOJO KNJIGO DOBIŠ PO KNJIŽNICAH V LJUBLJANI IN NA GORENJSKEM.
PRED SLABIM TEDNOM PA JE BILA PREDSTAVLJENA TUDI NA RADIU SLONENIJA – PRVI PROGRAM.

ČE HOČEŠ IN TO JE DOBER OBČUTEK, DA MNOGI DOBIJO TVOJ IZDELEK, JE POTEM V VELIKI MERI ODVISNO OD TEBE SAME IN OD POZNANSTEV.

SEVEDA TUDI OD TEGA, DA JE KNJIGA DOBRA.

ZALOŽBA SE SPUSTI V POSEL SAMO TAKRAT, KADAR VIDI ZASLUŽEK.
S TEM PA GA JE BOLJ MALO, ŠE POSEBEJ ČE SI NEZNAN.
ŽASLUŽKA NI, JE PA SREČNA DUŠA IN TO JE POMEMBNO PRI TEM.

LEP DAN TI ŽELIM

ROBERT

ZDRAVO

DOBRO JE IMETI RECENZIJI OD DVEH RAZLIČNIH SLAVISTOV, KI SE S TEM UKVARJATA. SVOJ IZDELEK ZAŠČITIŠ PRI *AVTORSKIH PRAVICAH *

MOJ PRVENEC JE PESNIŠKA ZBIRKA IN POVEM TI, DA BOŠ IMELA ZELO VELIKE PROBLEME, DA SI BOŠ POISKALA ZALOŽBO, KATERA TI BO HOTELA OBJAVITI KNJIGO.
TO KAR NEKAJ STANE IN CENA JE RESNIČNO ODVISNA OD TISKARJA IN OD KOLIČINE NATISKANIH KNJIG.

POTEM PA JE DOSTI – VELIKO ODVISNO OD TEGA KOLIKO KNJIG BOŠ PRODALA IN PO KAKŠNI CENI – TO JE VSE NA TVOJIH RAMENIH.

PRED SLABIM TEDNOM PA JE BILA PREDSTAVLJENA TUDI NA RADIU SLONENIJA – PRVI PROGRAM.

ČE HOČEŠ IN TO JE DOBER OBČUTEK, DA MNOGI DOBIJO TVOJ IZDELEK, JE POTEM V VELIKI MERI ODVISNO OD TEBE SAME IN OD POZNANSTEV.

LEP DAN TI ŽELIM

ROBERT

ZDRAVO

LEP DAN TI ŽELIM

ROBERT

Verjamem, da je dober občutek, pa najbrž tudi zaslužek ni toliko pomemben, pa vseeno: se je finančno izplačalo? Radovednost pač.

Živjo!

Tudi jaz bi rada izdala pesniško zbirko, ampak se mi ne sanja kako…:)…Odločila sem se za samozaložbo, vendar bi mi lahko ta pojem kdo še bolj natančno obrazložil?:)…Torej, dam natisniti nekaj izvodov knjig…Lahko kar kjerkoli natosnem? kje jih prodajam? Kako izdajam račun? Kako zaščitim avtorske pravice?
Res najlepša hvala za odgovor!

Živjo!

Tudi jaz bi rada izdala pesniško zbirko, ampak se mi ne sanja kako…:)…Odločila sem se za samozaložbo, vendar bi mi lahko ta pojem kdo še bolj natančno obrazložil?:)…Torej, dam natisniti nekaj izvodov knjig…Lahko kar kjerkoli natosnem? kje jih prodajam? Kako izdajam račun? Kako zaščitim avtorske pravice?
Res najlepša hvala za odgovor!

Morda je najbolj ‘izi varianta’ založba KATR, poguglaj in boš našla vse informacije o tem, kako tam izdati knjigo.

SAMOZALOŽBA

Pri samozaložbi je tudi nekaj minusov. Pa ne le denarnih. Dejstvo je, da v samozaložbi lahko knjigo izda vsakdo, tudi, žal mi je, da tako rečem, a je resnica, napol pismeni ljudje – samo dovolj denarja moraš imeti, pa je. In potem te takšen izdelek predstavlja. Ostane natisnjen in vsaj v nekaterih institucijah (npr. v Nacionalni knjižnici) za vedno prisoten! Avtorju v ponos – ali v sramoto.

Koliko ti je v resnici do tega, KAKO se predstaviš s svojim izdelkom? Kajti v samozaložbi marsikdaj ni urednika, ki bi resno kritično pristopil k obdelavi tvojega dela. Tudi lekture pogosto niso vredne tega imena. (Seveda tudi založba ne pomeni nujno zagotovila, da bo vse to korektno opravljeno, vendar je vseeno veliko verjetneje.)

Sama sem se samozaložbi izogibala prav zaradi prizvoka, ki ga je ta beseda oz. njen pomen dobil v zadnjem času, ko (kot sem že rekla) lahko ‘knjigo napiše in izda vsak’. Ker se večina založb izogiba poeziji kot hudič križu, sem se raje obrnila na zavod, za katerega sem vedela, da se lahko zanesem na kakovost njihovega dela. Če te zanima, poglej pod temo Zaskorjena tu na forumu. Imaš povezavo do opisa in slike naslovnice. Naj povem, da se je direktor ZRU-ja z naslovnico trudil ves mesec, da je dvakrat odšel fotografirat platanino lubje in nato izmed sto slik izbral tisto eno pravo! Ko knjigo vidiš v živo, jo vzameš v roko, začutiš dušo drevesa oz. skorje, če se malo poetično izrazim. 🙂

TEHNIČNA DOVRŠENOST

V končnem izdelku je pomembno veliko stvari. Pri knjigi so temelji seveda jezik, besedišče, slog, pravopis, skladnja. Ampak tu je še precej drugega. Denimo prelom – kakšna bo poravnava, kje bodo številke strani, kako bodo postavljeni naslovi, katere strani ne bodo oštevilčene itd. Potem sam format knjige, velikost črk – biti mora roki in očesu prijazen format in tudi prijazna, po možnosti trda vezava, tako da, ko knjigo položiš na mizo in jo odpreš na sredini, listi ne letijo nazaj skupaj oz. knjiga ostane lepo odprta in je ni treba ‘posiliti’ oz. ‘ji zlomiti hrbta’, da jo lahko udobno bereš. Tisk ne sme biti predroben, pisava je najboljša standardna, da pride do izraza, KAJ je napisano, in ne kaligrafski okraski. Pomembna je tudi ‘čistost’ knjige, torej čim manj okraskov na strani z besedilom (drugo so ilustracije ali fotografije na samostojni strani, to je seveda popestritev, ki pa tudi ni vedno nujna). Pri trdi vezavi je pomembno, da je hrbet ukrivljen, izbočen, ne pa raven, saj se pri slednjem knjiga hitro ‘zlomi’. Pomembna je sama naslovnica, torej da je reprezentativna, jasna, zanimiva, da pritegne pogled, a da hkrati ni kičasta. Dodatno težo da knjigi tudi spremna beseda, ki mora biti dobro, ustrezno napisana in ne napolnjena s klišejskimi opredelitvami in retoričnimi mašili. Spremna beseda seveda ni nujna, je pa vseeno dobrodošla.

UREDNIŠKI POSEGI

Kar se uredniškega dela tiče, je pomembno, da izdelek dobi v roke nekdo, ki ga je sposoben začutiti, a hkrati tudi vsaj malo ovrednotiti, da lahko avtorju predlaga morebitne popravke (ne le pravopisnih!), izpuste ali dopolnitve. Sama imam izkušnje s tem, ne le v svojih delih, in vem, kako je to pomembno. Avtor sam marsikatere pomanjkljivosti ne opazi, ker je do svojega dela subjektiven in tudi zato, ker ga zelo dobro pozna in ga bere ‘na pamet’ – natančno ve, kaj je želel povedati, ima v mislih izrisano sliko, in ne more teksta brati s stališča ‘novega’ bralca.

JEZIKOVNI PREGLED

Zelo pomembno in nujno (za dober izdelek!) je vsestransko sodelovanje med avtorjem, urednikom in lektorjem. Zgodi se lahko, da lektor s popravki okrni slog. Ali da urednik ob vsebinsko izvrstnem popravku nehote vnese kakšno nelogičnost in jezikovno ali slogovno odstopanje. Pri poeziji je pogost pojav ‘dvoumja’, zaradi katerega so npr. vejice zelo kočljive, saj lahko postavitev/izbris vejice ali premik vejice na drugo mesto bistveno spremeni pomen besedila. Zato dober lektor MORA sodelovati z avtorjem na vseh ravneh, ga vprašati, kaj je hotel s tem in onim povedati, da ne pride do takšnih zmot, ki lahko pošteno pokvarijo izdelek. Dober lektor bo besedilo prebral vsaj dvakrat, prvič manj kritično in bolj informativno, da bo začutil avtorjev slog, da bo znal ločiti med nespretno rabo besed in namensko slogovno zaznamovanostjo. To velja tudi za ostale literarne zvrsti (proza, dramatika).

REKLAMA IN AP

In ko je izdelek končno tukaj, se takoj pojavi še vprašanje promocije. Ta je večinoma bolj klavrna. V samozaložbi si tako in tako odvisen sam od sebe, tudi pri založbah ne boš ravno ‘hit poletja’, zlasti s prvencem! Kako je z avt. pravicami pri samozaložbi, se pozanimaj tukaj: http://www.aas.si/index.htm. Če izdaš knjigo pri založbi ali zavodu, oni poskrbijo za to.

Tako podrobno sem se razpisala prav zato, ker opažam, da so knjige, izdane v samozaložbi, marsikdaj resnično slabo izdelane. Kot bi kupil bluzo, pa bi manjkal gumb, ovratnik bi bil razparan in na hrbtu bi imelo blago ‘feler’ (napako). Zato velja pri stroških samozaložbe misliti tudi na stroške uredniškega in jezikovnega pregleda, ne le na stroške tiskanja.

Lep pozdrav!
K.

Kerstin, tole so pa odlični zasnutki za še ne izdano, a zelo potrebno knjigo z naslovom Kako izdati knjigo na slovenskem knjižnem trgu, kjer zaenkrat vlada totalno demokratično razsulo, kar izredno slabo vpliva na stanje slovenskega beročega, kaj šele pišočega duha. Sodobno slovensko peropisje nujno potrebuje publikacijo, ki bi mu vsaj malo razjasnilo zalošniško, uredniško, lektorsko, korektorsko, avtorsko, honorarsko in ostale insajderske megle in teme, po katerih mesečniško tava. Stanje je alarmantno in nujno potrebno takojšnje obdelave.

kje si bila pred nekaj leti, ko sem na glavo skočil v zelo trdi zid prvenca press

Se povsem strinjam! Takšna knjiga bi prišla prav marsikomu, ne le tistim, ki bi radi (prvič) izdali knjigo. Na teh straneh sem pri določenih knjigah, izdanih pri bolj ali manj ‘slavnih’ založbah, že opozarjala na slabo opravljeno delo urednika in/ali lektorja. Ne zato, da bi kogarkoli ‘dajala v nulo’, temveč zato, da bi opozorila tako urednike in lektorje (recimo, da nekateri prebirajo naš forum) kot avtorje, na kaj je treba biti pozoren, oz. jih spodbudila k bolj temeljitemu delu. Osebno mi je to delo najljubše, vedno sem tudi ponosna, ko lahko sodelujem (tako ali drugače) pri nastanku novega knjižnega dela; želim si le, da bi lahko od tega tudi živela. 🙂

Lp,
K.

Lep pozdrav!

Na forumu je veliko koristnih napotkov, ki so že delno potešili moje zanimanje za zdajo knjige. Sama sem napisala otroško knjigo katera seveda vsebuje ilustracije. Zanima pa me ali mora knjiga preden jo pošlješ založniškim hišam že vsebovati ilustracije?
Ali v primeru, da se založba odloči izdati tvojo knjigo, financira delo ilustratorja? Ali pa je potrebno založniški hiši poslati popolnoma dodelan grafično-oblikovni koncept knjige?

Odvisno od založbe. Nekatere same priskrbijo ilustratorja (in ga tudi plačajo), druge zahtevajo, da ga priskrbiš sama.

Grafika, oblika … to je ponavadi delo založbe.

K.

Knjigo iz področja osebnostnega razvoja in duhovnosti vam mogoče izda tudi nova založba Bird Publisher. Kolikor sem slišal, vam lahko tudi “naredijo” knjigo (tisk, oblikovanje, ipd.), če se odločite za izdajo v samozaložbi, seveda za zelo primerno ceno.

Pravkar so izdali tudi tiskano knjigo Znanost diha(William Atkinson).

Pa srečno pri izdaji tiskanih knjig, web bird

Ha tudi sama sem hotela izdati svoje pesmi. Imam jih 550 in pišem jih že kr dolgo. Res da so vedno boljše a ko berem te vaše izjave sto procentno vem da jih ne bom izdala. Mogoče jih pa bojo moji otroci po moji smrti. Takrat ti uspe bit uspešen ponavadi
Lp Lea

pišem knjigo in zanima me, kaj naredim, ko jo končam? s kom naj navežem stik? naj grem takoj na sedež založbe, ter tam poiščem…koga?
imam še veliko podobnih vprašanj, upam, da mi bo kdo uspel odgovoriti vsaj na ta.:)

http://www.joker.si/article.php?rubrika=9&articleid=904

Pozna kdo kakšno samozaložbo ?
Zanima me cena izdane knjige pri samozaložbi .

KATR – 25 € na knjigo, tako je vsaj bilo, ko sem pred časom pogledala. Poguglaj.

Sicer pa je cena odvisna od kupa dejavnikov: format, št. strani, vezava (trda, mehka, broširana), tip papirja, vrsta tiska (dvobarvni, večbarvni), št. izvodov in gotovo še česa, na kar sem zdaj pozabila.

K.

Pa čeprav izraz samozaložba pomeni to, da knjigo izdaš sam, v SAMOzaložbi. Pokriješ sam vse stroške tiska, oblikovanja, lektorja,itd. in poskrbiš za distribucijo in promocijo.

Dan!

Jaz delam knjigo, ki bo predstavila moj domači kraj.
Ko bo končana, je treba nekaj izvodov poslati v NUK in podobno.
Treba je dodati kolofon. Kako je z davkom? Moram kakšne obrazce izpolniti?
Na kaj na koga naj se obrnem?

hvala lepa za odgovore

Špela,
Piarčka ti je že napisala zelo konkreten in koristen odgovor, a vendar … morda ti je z odgovorom vzela malo korajže …? Neznanim avtorjem, začetnikom je res težko dobiti dovolj dobrega založnika, ki tvoje delo sprejme v založbo in ga v doglednem času objavi … A NIČ NI NEMOGOČE! Če dobro in zanimivo pišeš ponudi svoje delo vsaj eni ali kar večim založbam in morda uspeš … Kvaliteta pisanja in zanimiva tema sta vodilo! Res ne le da je težko dobiti založnika, tudi po 2-3 leta se potem čaka na objavo dela, čeravno ga založba sprejme … a ni vselej nujno tako …
Iz lastne lastne izkušnje ti lahko povem, da sem svoj prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet” uspela lansirati pri Mohorjevi založbi zelo, zelo hitro … letošnjega avgusta se je knjiga že podala na pot med bralce …
Vse podrobnosti glede promocije in ostalega se boš pa kar sproti učila, ko bo enkrat knjiga zagledala luč sveta.
Samozaložba je drag špas in naj ostane v rezervi.
Veliko sreče in uspehov ti želim!

Z lepimi pozdravi,
Majda

New Report

Close