dolgovi starega lastnika
Spoštovani!
Naslednji teden naj bi podpisali pogodbo za nakup hiše. Ko sva zadnjič bila tam, sva opazila dosti neplačanih položnic, ki prihajajo na ime bivšega podnajemnika,ki je do nedavnega bival v hiši. Lastnik je starejši gospod , ki živi v tujini in on tega najbrž ne bo rešil, saj je za prodajo pooblastil soseda in ga sploh ne bo. Zanima me ali lahko imam težave zaradi tega, kot bodoča lastnica? Ali bodo lahko mene bremenili za neplačane račune bivših stanovalcev? Na kaj moram biti pozorna? Hvala za odgovor. lp
Podobno izkušnjo sta imela moja starša, ki sta novo hišo kupila letos. Torej, v pogodbi nujno zahtevaj člen, da je hiša prosta bremen in da vsi zaostali stroški iz preteklega obdobja, to je do tega in tega v mesecu, ko prevzameš hišo kot nov lastnik, bremenijo prodajalca. Ti pa prevzemaš plačilo vseh pripadajočih stroškov od tega in tega datuma. Hiša mora biti prosta bremen in oseb.
Še en problem bo, original pogodbo mora nujno podpisati lastnik hiše, ni dovolj le pooblaščenec. Pa pazi, na čigav račun boš nakazala denar. Jaz bi vse to raje urejala preko agencije in tudi v njihovi prisotnosti predala denar.
Tako ali tako plačilo davka in plačilo agenciji bremeni prodajalca. Na tvojem mestu bi kontaktirala lastnika v tujino, pa se dogovorila o vseh zadevah. Povedala bi mu za zaostale račune,….. Pa srečno.
Pogodbo lahko podpiše tudi pooblaščenec, ki pa mora imeti pooblastilo lastnika, podpis prodajalca na pooblastilu mora biti overjen. Pazite na to, da bo v pooblastilu navedeno tudi, da pooblastilo velja tudi za izstavitev z.k. dovolila ter preverite kam naj se nakaže kupnina.
Kako je z terjatvami zaradi neplačanih računov pa se lahko pozanimate tudi direktno pri različnih dobaviteljih (npr. pri elektro, komunalnem podjetju …).
Forum je zaprt za komentiranje.