Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Prodaja podedovanega deleža hiše

Prodaja podedovanega deleža hiše

Z bratom in sestro smo podedovali vsak do 1/6 stanovanjske hiše, s tem, da je bilo v dednem dogovoru navedeno, da se razdeli tudi druga polovica takrat še nedograjene hiše vsakemu 1/3, vendar to še ni vpisano v zemljiško knjigo.

Svoj delež (v ZK 1/6, dejansko pa 1/3), nameravam prodati svoji sestri.

Glede na novo nepremičninsko zakonodajo me zanima, ali se vsem skupaj “izplača” skleniti pogodbo o prodaji še letos in plačati davek od prodaje?

V vsem je verjetno toliko “haklcev”, da niti nima smisla, da preučim vso zakonodajo, ko pa ste tukaj že strokovnjaki za to :))))

Hvala in lep pozdrav,
MTP

_______________________________________ Nick ne odraža dejanskega stanja posledic :)))

Svetovati takole na daleč je zelo nehvaležna zadeva, saj je dejstev, ki vplivajo na odmero davka veliko in je dokumentacijo potrebno videti.
Glede vaših navedb bi rekla takole:
V novi zakonodaji, se stopnja davka na promet nepremičnin ni spremenila in ostaja 2%, torej, če ste se namenili delež prodati, je vseeno ali to storite letos ali drugo leto.
Imate pa možnost skleniti pogodbo o razdelitvi solastnine, in če vam sestra izplača vaš delež v višini, ki je enaka tržni ceni (berite določila Zakonu o davku na promet nepremičnin (3.tč.3.čl.)), ni osnove za odmero in se davek na promet nepremičnin ne odmerja.
Podali ste premalo informacij o tem, kdaj ste nepremičnino podedovali, odpirajo se mi tudi vprašanja ob navedbah vašega dednega dogovora…., zato vam posredujem le še to, da se za nepremičnine, ki so bile pridobljene na kakršen koli način po 01.01.2002 in se prej kot v 20-letih odtujujejo obračuna še davek od dobička.
Pozdrav !

Dovolite, da se navežem na tole temo:
Mene pa zanima, če velja za pridobitev po l.2002 tudi za nepremičnine pridobljene z denacionalizacijo?

Hvala

Mislim, da se ravno glede razdružitve solastnine po 1.1.2007 spreminja dosedanja praksa, ko davka ni bilo potrebno plačevati, po novem pa naj bi se tudi pri razdružitvi solastnine plačal 2 % davek na promet nepremičnin (peta alinea tretje točke 3. člena ZDPN-2).

Zanimivo vprašanje. Če le ne bom pozabila, se bom pozanimala kako je glede tega. LP

Janček velja. sem se pa sama pozanimala na davčnem uradu ali lahko naredimo cenitev nepremičnine, ki smo jo dobili nazaj z denacionalizacijo. Dobila sem usni odgovor, da lahko damo cenit nepremičnino na dan pridobitve nepremičnine. Nepremičnino smo dobili nazaj letos, tako da v primeru le-te trenutno ne bi plačali davka od dobička iz kapitala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close