gibanje najemnin v ljubljani
Ali mi lahko kdo pove trend gibanja najemnin v Ljubljani? Po mojem mnenju te upadajo, ker čedalje več ljudi investira v nakup stanovanja za potrebe oddajanja. Prazno stanovanje je mrtev kapital in zato je večja ponudba stanovanj za oddajanje. Zanima pa me, ker tudi sam malo razmišljam o nakupu garsonjerie za oddajanje.
Imaš prav. Najemnine so dejansko začele padat. Garsonjere se še oglašujejo za 300 Eur, dejansko pa se posli sklepajo okrog 250 Eur.
Cene nepremičnin pri nas so močno prenapihnjene. To so začeli ugotavljati tudi lastniki in jih počasi že grabi panika, zato se zna zgoditi da bodo cene v kratkem še občutneje padle. V LJ je ogromen fond nepremičnin, ki so bile kupljene kot investicija, vendar gre v resnici za mrtev kapital, saj enostavno ni kupcev, ki bi bili pripravljeni toliko plačat za nakup oz. najem.
Jaz bi na tvojem mestu še malo počakal, saj se zna zgoditi da bodo cene precej padle in boš v primeru takojšnjega nakupa garsonjero precej preplačal. Če boš vprašal kakšnega nepremičninskega posrednika bo tole seveda zanikal, saj imajo posredniki in investitorji interes, da cene ostanejo prenapihnjene. Trg pa deluje po svoje in dejstvo je da so vsaj najemnine v zadnejm času precej padle. Poglej po oglasih in bo jasno.
Malo narobe razmišljata. Cena garsonjer v Lj. za oddajanje žal raste. Sedaj praktično novo lepo opremljeno garsonjero oddaš za 400 eurov.
Če gledaš oglase v salomonu se zdi, da se cene višajo, samo dejstvo je da na tiste oglase nobeden ne kliče. Poznam čisto ganz novo garsonjero s parkir placom v novi stavbi za 400 eur, ki jo skušajo oddati že več kot en mesec. Pa ni z njo nič narobe, samo cena je previsoka. Slučajno sem klicala na oglas, ker je bil brez cene.
Oglasi so eno, realnost pa drugo. Kdo pa lahko da za garsonjerco 300 eur + 100 EUR stroškov na mesec? To je skoraj 100k. Tudi če imaš visoko plačo se ti zdi fulllllllll noro, da bi plačeval take cifre za neko luknco v katero greš praktično skoraj samo prespat. In vsak podnajemnik si želi zraven še kaj prihraniti, saj ne boš delal samo za državo (davke) in za odderuhe z nepremičninami. Plače so pa okrog 160k.
Tisti ki navijejo ceno imajo problem ker jim najemniki uhajajo in imajo na koncu več dela kot koristi od oddajanja. Poleg tega folk ki oddaja večinoma ni normalen: vstopajo brez najave v stanovanja, hočejo, da se jim plačuje investicije v bloku ipd. jaz sem imela stanodajalca od katerega žena je prišla prespat v stanovanje ob polnoči, ker je imela neko nesrečo in je bila v LJ v KC. Pa da ni hodila domov na štajersko je kar k meni prišla. :(. Da ne omenjam da mi je njun sin narkoman težil 14 dni na vratih med Božičnimi prazniki.
Meni sploh ni problem biti podnajemnik ampak ljudje s katerimi imam opravka in oddajajo so me pa ful razočarali, nobene tolerance, prijaznosti, samo aroganca in denar. Če koga vprašaš kakšni so stroški zabrusi: taki kot povsod v LJ. Ja lepo je pa vedet a ne, saj jih boš ti plačeval. Nekje so 15k, drugje 25k in to znese že 120k na leto, kar pa ni zanemarljiva številka.
To da eni iščemo za dlje časa, smo redni plačniki pazimo na opremo itd, zelo malo pomeni. Žalost.
Mislim, da tukaj vsak zagovarja “svoje”. Najemniki zagovarjajo tezo, da se bo pocenilo, se pocenjuje. Lastniki obratno. Vendar dejstvo je , da zadnjih 10 let cene, najemnine nepremičnin rastejo zelo hitro navzgor. Zakaj?
– fleksibilnost bank na področju kreditov
-gospodarska rast
-hipotekarci
-cene zemljišč, zemljišč ni,
-počasna birokracija na področju gradbenih dovoljenj
-slovenksa miselnost, da mormo biti lastniki
-30 letni krediti
-večje plače
-strah pred podražitvijo nepremičnin
-gradnja avtocest
-prevzem eura!
-vstop v EU!
-20% davek na nepremičnine!
-možnost nakupa nepremičnin tujcem
Izpostavil bi zadnje 4. Mislim, da bodo novejše nepremičnine na dobrih lokacijahs skokovito rastle in da se bodo mogoče v kakšnih 3 letih cene umirilie. Ampak takrat bodo cene od 2000-5000€/m2.
Cist tko mislm…
Phoebe potem pa zamenjaj stanovanje, če praviš da je cena nižja, kot jo ponujajo v oglasih. Pa sploh bi jaz zamenjala, če bi imela kakršnekoli težave z lastnikom oziroma njihovimi člani.
“Izpostavil bi zadnje 4. Mislim, da bodo novejše nepremičnine na dobrih lokacijahs skokovito rastle in da se bodo mogoče v kakšnih 3 letih cene umirilie. Ampak takrat bodo cene od 2000-5000€/m2. “
———————————————————————————
Kdor bo kupil nepremičnino za 5000eur/m2 se mi ne zdi čisto zdrav. To pomeni za 70m2 – 350.000eur za dvosobno stanovanje.
Raje naložim denar pa če imam donos samo 5% letno kar znese 17.500 eur na leto ali 1458 eur na mesec ali 48eur na dan.
Preselim se v hotel in za 48 eur na dan imaš polni penzion v boljšem hotelu ! Pa še 350.000 eur mi ostane. Če mi lokacija ni všeč grem v drug hotel.
Ne zavajajte ljudi s takimi norimi cenami ljudje že sedaj komaj zmorejo nakupe in se zakreditirajo do grla. Cene ne morejo rasti v nedogled.
lep dan
Cene m2 so že zdaj v Lj na določenih lokacijah cca 4000-5000€. Pa jih ljudje takoj pokupijo. Če pa ti ljudje niso zdravi, pa lahko ti presodi sam:). Mogoče pa res niso tolko pametni v glavi:). Z najnižjo ceno sem mislil lokacijo kjer bomo živeli “navadni smrtniki”, z najvišjo pa elitne lokacije. Saj je že zdaj tako.
Pa saj zakaj pa morajo vsi ljudje imeti svoje lastniško stanovanje. Večina ljudi po svetu ima najemno stanovanje in se potem odseli iz njega, ko zamenja služba za boljšo, itd. To je nekaj čisto normalnega. Samo pri nas ne dobiš ponavadi boljše službe nikjer, razen v Lj. Zato pa so takšne cene v LJ. Ni pa samo vzok služba.
V Kranju dobiš novogradnjo po 1600eur/m2. Če to preneseš na 70m2 stanovanje in primerjaš z Ljubljano (3000eur/m2) je razlika v ceni okoli 100.000eur.
Če se voziš na delo v Lj. porabiš 30min ko ni gužve in 50 min ko je gužva. Ko bo narejen predor mimo Celovške bo še manj!
Če 100.000 eur naložiš in imaš donos 10% letno je to 10.000 eur na leto ali 833 eur mesečno. Ni ti treba hodit v službo!
Ali ti živiš v hotelu?
mp25 res maš matematične ideje. Sicer ne vem ali te ideje prebiraš iz kakšne revije ali kaj. Prej si napisal, da enkrat dobiš 10% donos od kapitala, drugič 5 % donos. Ja pozabil si povedati na riziik, pri katerem lahko vse izgubiš. Če hočeš 50% donos v 3 minutah, ti ga lahko zaupam. 100.000 EUR daj na rdečo pri valeti. Ampak verjemi, da bo padla črna in potem boš bankrotiral ti in tvoji izračuni o donosih. Ampak vem, da boš spet neki nalagal o varnosti skladov itd. Jaz ti povem zakaj zagovarjaš najemnine in znižanje cen m2 itd. Zato, ker nameravaš nekoč kupiti stanovanje, in si sam nočeš priznati, da se vse draži in se še bo. Samo tko je , sam poglej cene pred 10, 5, 3 leti. In danes ter čez 6 mesecev. ALi padajo? Vedeti moraš, da je to vse en blef.
sej ne bi bil rad pameten (čeprav sem), ampak na ruleti (zakaj govoriš o valeti ne vem, ampak predvidevam, da je velika verjetnost da se boš moral kmalu začeti pripravljati nanjo) imaš 48,65 % možnosti (evropska varianta) da pade rdeča.
Ideja ni slaba, se strinjam 🙂
podobne ideje so se in se še vedno tudi v moji glavi porajajo. Dokler jih ne poskusiš sam v praksi je še vedno samo teorija. Ni veliko ljudi, ki bi vložilo 100.000 – 150.000 EUR v bolj rizične naložbe kot je stanovanje in se šlo najemnike to je pač dejstvo.
Jaz mislim, da se vsaj 2-3 leta cene stanovanj ne bodo ustavile. Je že več kot 5 let nazaj RS sklad alias Oven obljubljal nižje cene. Pri tem pa ni omenil, da bodo lahko samo izžrebani kupili stanovanje po ugodnejši ceni. Cene stanovanj rastejo to je realnost, ker je pridobivanje sredstev za nakup skoraj na vsakem vogalu in tako se kupuje. Posledica je pa rast cen, ki ji sledi kupovanje.
Vsi imamo pobožne želje, lastniki ene, najemniki oz. kupci pa druge.
Pozabljaš na eno zelo pomembno stvar: kupna moč prebivalstva.
Ta se je lepo videla na letošnjih razprodajah. Robe ful, kupcev peščica.
Se pa strinjam s tem, da bodo cene boljšim stanovanjem šle gor in slabšim verjetno dol. Isto se že zdaj kaže pri najemninah. Za 300 EUR noče iti nobeden v eno zanikrno luknjo od 20m2. Poglej oglase: iste stvari so prazne že mesece. Lastniki imajo očitno dosti denarja, da se preseravajo in plačujejo stroške za prazna stanovanja. 🙁
Jaz že 2 meseca aktivno iščem pa še nisem našla nič pametnega. Odločila sem se, da 300 EUR ne dam. Lahko pa ponudim 6m predplačila pa 250 EUR najemnine. To sem meni zdi fer cena za eno luknjico. Če je boljše opremljena mogoče max 270. če bi pa vzela nekaj za 300 bi blo pa to samo iz obupa in bi potem naprej iskala.
Cene stanovanj bodo v prihodnosti gotovo padle in to samo iz enega razloga – ljudi bo vse manj, stanovanj pa je zmeraj več. Sedanje razmere na trgu gotovo niso realne in so posledica močnega vpliva gradbenega in nepremičninskega lobija.
Iz zanesljivih virov vem, da je ogromno t.i. luksuznih stanovanj v LJ praznih, ker enostavno ni najemnikov, ki bi si tako stanovanje lahko privoščili. Cena teh stanovanj navidezno sicer še vedno raste in lastniki ustvarjajo navidezni donos, problem pa bo ko se bodo lastniki dejansko odločili za prodajo in bodo ugotovili da stanovanja niti približno ne bodo mogli prodati po zamišljeni ceni. In če nastopi kakšna manjša gospodarska kriza in bo več lastnikov naenkrat potrebovalo denar v roki in ne na papirju, lahko pride celo do zloma trga nepremičnin.
Ljudi ni čedalje manj, ker je čedalje več gospodinjstev. To zaradi tega, ker je veliko ločitev, kjer se eden od zakoncev odseli na svoje oz. drugih enočlanskih gospodinjstev. Potem so tu emigranti, ki tudi nekje morajo prebivati.
Mislim, da ljudi ne bo manj, tako kakor je moj predhodnik omenil. Ja ni veliko najmnikov, ki si lahko privošči luksuzno najemno stanovanje, to je že res. Ampak zakaj? Ker se jim zdi glupo plačat visoko najemnino , ker lahko z visokim zneskom že plačajo mesečno anuiteto za nekaj m2 kupljenega stanovanja na 20 let. (približno recmo). Tist, ko ma dnar,bo kupu stanovanje. Sam kdo ga pa ma? Tist ko ga ma, ne bo kupo staro lukno, ampak raje malo večje stanovanje,ki bo vsaj 20 let zdržalo. Tko, da bodo stara stanovanja verjetno ostala neprodana, ali pa se jim bo mogla spustit cena. Stanovanja LJ- ŠUMI so že zdaj ocenjena po 5000 €/m2. Ljudje bodo za nova stanovanja dajal več kot si mislite, ampak jih bo donmald trump lahko prodal čez kako leta za 6000€/m2 (najmanj) To je donos kapitala. Stare , odročene parcele se ne bodo prodale, ker jih nobeden noče. Nove soseske pa so narejene , da ima vsak 500-600m2 zemlje, okrog vseh parcel pa kroži enosmerna cesta. Samo zato, da lahko komunalno ureditev naredijo čim ceneje. Empak, če hočeš nekaj vredu kupit, moraš malo več. Več dnarja-več muske. :).
“Živimo enkrat zato raje uživajmo in se veselimo vsakega dne.”
Ja res zanimivo. Vsa stanovanja v strogem centru so prodana praktično takoj za velike denarje. Torej, denarja imajo ljudje je še veliko.
Kar se pa tiče najemnin, tudi ti Phoebe, iščeš in porabljaš prosti čas in energijo , da bi našla takšno stanovanje (po možnosti še komplet opremljeno) za 250 E. V Lj. je to utopija. Pa si vzemi kredit pa ga kupi.
Ti si pa prosim poglej kakšni so pogoji za najem kredita, ker ga ne dobi vsak ko gre na banko zanj vprašat. Eni nimamo bogatih staršev itd.
Pa če ne bi bilo najemnikov potem stanodajalci ne bi imeli komu oddajat. ;(
To, da bo ljudi vse manj je smešna izjava 🙂 sploh, če upoštevamo da je vsako leto nova generacija, ki mora iti na svoje. Še dodatek k temu pa je ogromno ljudi med 27 in 33 še vedno pri “mameju in ateju” vozijo nov avto, gledajo TV od ateja, doma ne dajejo za stroške in lepo parazitirajo. Privoščijo si marsikaj in živijo na račun staršev. Poznam ogromno primerov. Najbolj svež je ta. Gre za par, zaslužita mnogo nadpovprečno, živita pri njegovih starših, ne plačujeta stroškov, ne plačujeta za hrano itd. Letos naj bi se preselila in ne vesta kako bosta finančno zmogla, ker jima že zdaj nič ne ostane. Treba bo popraskat in potrkat po glavi in razmisliti.
Taki in podobni primeri bodo morali tudi enkrat na svoje.
Vsaj 3-5 let cene še ne bodo padle. Padle bodo velikim starejšim stanovanjem kot posledica presežka novih velikih stanovanj. Veliko stanovanje praviloma pomeni večje stroške, ki so povezani s tekočim vzdrževanjem, obnovo, davkom ipd. Zato se kupuje v večini primerov tisto kar si lahko privošči večina na daljši rok. Nova stanovanja 50-60 m2 so razgrabljena, ko so komaj v načrtih. Večja stanovanja pa lahko čakajo tudi več kot pol leta preden so prodana. Seveda pri tem je potrebno upoštevati še ostale dejavnike kot je lokacija, infrastruktura itd., ki vplivajo na hitrost prodaje.
Tole je prognoza do leta 2050 :
Po osnovni varianti teh projekcij bo število prebivalstva Slovenije naraslo iz sedanjih 1,99 milijona na skoraj 2,02 milijona do leta 2014, nato pa počasi, a vztrajno upadalo in se znižalo na 1,89 milijona do leta 2050. Tak razvoj bo posledica stalnega povečevanja pričakovanega trajanja življenja ob rojstvu, rodnosti in selitev. Za moške se bo to povečalo iz 72,6 let na 79,8 let v letu 2050, za ženske pa iz 80,2 na 85,2 let.
Za rodnost je do leta 2027 predviden rahel porast. Vrednost celotne rodnosti bo iz sedanje vrednosti 1,18 narasla na 1,5 otroka in ostala nespremenjena do leta 2050.
Letni selitveni prirast Slovenije s tujino bo po ocenah do leta 2050 letno okrog 6000 oseb, z rahlim upadom okrog leta 2015. Prihodnja starostna struktura prebivalstva se zrcali v sedanji. Število prebivalcev v starosti, ko se upokojijo, se bo povečevalo, število mladih pa manjšalo
Mene pa zanima, koliko bi se vam zdela realna – ne oderuška, ne socialna, torej hkrati tudi taka, ki bi jo nekdo bil pripravljen plačat – najemnina za 52 kv. metrov veliko stanovanje za Bežigradom? Predsoba, kopalnica, dnevna, spalnica in, če me spomin ne vara, bivalna kuhinja?
Hvala za vaša mnenja!
Alenka odvisno koliko je stanovanje opremljeno, lokacija itd. Računaj še, da boš potem tudi morala stanovanje obnoviti in to vračunaj v najemnino. Višina investicije in ROI. Naredi si načrt. Konec koncev gre za tržno ekonomijo.
Glede na lokacijo, ki jo omenjaš 550 – 600 EUR. Seveda ta cena je tudi od tega koliko opreme je.
Forum je zaprt za komentiranje.