Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine plomba?

plomba?

Spoštovani!

Zanima me sledeče! Kako je moč prepričiti, da bi eno in isto nepremičnino prodali dvakrat oziroma če drugače vprašam – po sklenitvi kopoprodajne pogodbe sledi vpis v zemljiško knjigo, ampak to ponavadi traja mesece. Kako in KJE je v tem času označeno, da je nepremičnina že prodana? Notar sporoči to kam in v kolikem času? Ali kako?

Hvala za pomoč in trud!

Po sklenitvi prodajne pogodbe sledi plačilo davkov, zatem pa še overitev prodajalčevega podpisa na prodajni pogodbi. Takrat so izpolnjeni pogoji za vpis v zemljiško knjigo. Vpis v zemljiško knjigo se predlaga na ustreznem zemljiškoknjižnem predlogu, kateremu se priloži original pogodba. Z.k. predlog se vloži na pristojno sodišče, le to pa najkasneje do 9.00 ure naslednjega dne ta z.k. predlog evidentira z PLOMBO. Plomba ja ti. javna objava določenega dejstva (vločenega z.k. predloga-sprememba lastništva) in varuje vrstni red z.k. predloga. Torej, če je z.k. predlog pravilno napisan in priložena listina izpolnjuje pogoje za predlagano vknjižbo, plomba dejansko pomeni, kot da bi bila lastninska pravica že vknjižena (vsi pozneje vloženi z.k. predlogi pa na predhodne z.k. predloge ne vplivajo. Torej koliko časa traja dejanska vknjižba, s pravnega vidika sploh ni pomembno (kot datum dejanske vknjižbe se šteje datum vložitve z.k. predloga). V vašem primeru se torej že z dnem vložitve z.k. predloga spremeni lastništvo v vašo korist in prejšnji lastnik ne more več (ponovno) prodati iste nepremičnine. LP

Torej, če nekdo zjutraj podpiše pogodbo, lahko do naslednjega dne do 9 h zjutraj sklene še kakšno (in pokasira denar), če ne celo 2. To je komod možno, zakaj ne – na razpolago je več kot 24 ur.. ?

Hvala za odgovor!

No, to ne bo povsem držalo. Res je, da se plomba vidi šele naslednji dan, vendar pa če se z.k. predlog odnese takoj na vložišče pristojnega sodišča, potem je na z.k. predlogu označena točna ura (do minute natančno), kdaj je bil predlog vložen, vsi kasneje vloženi predlogi pa nimajo vpliva na prej vložene z.k. predloge. Res pa je, da ne morete preveriti, če je isti dan nekdo pred vami že vložil kakšen z.k. predlog. Vendar obstajajo drugi načini za zavarovanje vrstnega reda vknjižbe pridobitve lastninske pravice . Vendar pa to ni pravilo, saj v mojem dolgoletnem delu na tem področju še nisem srečala primera, da bi se kaj takega zgodilo. LP

Se opravičujem, ampak še vedno mi ni stvar povsem jasna.. Kdo zdaj odnese zemljikoznjižni predlog na zemljiško knjigo? Jaz kot kupec sama, ali kdo?

Seveda Vi kot kupec, se oglasite pri notarju ali na nepremicninski agenciji, z vsemi dokumenti in kupoprodajno pogodbo
lp

Z.k. predlog lahko napišete (izpolnite obrazec) sama in ga tudi osebno odnesete na vložišče. Lahko pa za sestavo z.k. predloga in za njegovo vložitev na sodišču pooblastite koga drugega npr. notarja, odvetnika, nepremičninsko agencijo … Vendar vsi tu navedeni nimajo navade, da bi z.k. predlog TAKOJ napisali in ga tudi NEMUDOMA odnesli na sodišče. LP

Mogoče bo lažje, če konkretno poveš, zakaj te zadeva tako skrbi….

Danaja, hvala zdaj sve se pa razumeli.

Franc.luksic, vcasih je treba prvo prebrati vprašanje, da lahko podaš odgovor..

Metuljčica, pač zanima me.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close