Zapiranje balkona
Spoštovani!
Resnično vas prosim za informacijo glede zapiranja balkona.
Smo 4-članska družina in smo kupili stanovanje v novozgrajenem bloku. stanovanja imajo sicer čudovite balkone, ki pa so zelo veliki (18 kvadratov) glede na stanovanjsko površino (65 kvadratov). Radi bi zaprli del balkona. Zavedava se, da se uradno tega ne sme narediti.
Zanima me naslednje: kaj najslabše se lahko zgodi, če balkon zapremo? Vem, da nas lahko kdo prijavi – kaj se zgodi v tem primeru? Prosim vas, da mi poveste, kakšen je nabolj črn možen scenarij, ki nas lahko doleti. Verjetno je eno zakon, praksa spet nekaj drugega. Ne vem, če je pomemben podatek, pa vseeno: na stanovanje imamo kredit in v kreditni pogodbi piše, da ne smemo v stanovanju delati ničesar brez soglasja banke.
Nestrpno pričakujem vaš odgovor.
Hvala!
Črna varijanta je rušenje zgrajenega in kazen. Banka pa mislim, da vam ne bo delala preglavic. Če naredite dobro vam morda sosedje sledijo….
lp
Imate veliko sreco, da niste moji sosedje, ker bi vas prijavila, in potem vztrajala toliko casa, da ne bi na lastne stroske balkon povrnili v prvotno stanje.
In ja, po tvojih besedah crni scenarij, smo speljali do konca v nasem naselju. Od takrat dalje nobenemu niti na kraj pameti ne pade, da bo na balkonu gradil zajcnike in druge pokveke, ki v nekaj letih spremenijo novozgrajeno sosesko v barakarsko oz cigansko naselje.
Svetujem ti, da se enkrat sprehodis po ljubljanskem naselju terasastih blokov v Kosezah, pa ti bo jasno o cem govorim.
Pa ljudje bozji, zakaj sploh potem kupujete stanovanja z 18 kvadratnimi metri balkona?
To nagnjenost k prezidavam, dozidavam posebno pa se zapiranjem balkonov najdes nikjer v civliziranem svetu, razen na Balkanu.
Aja, pa se to sem pozabila, omenjenega soseda smo zaspecali tudi avtorjem bloka, torej arhitektoma, ki pa sta po svoji poti (vendar socasno z nami) prav tako poskrbela za zascito svojih avtorskih pravic.
prej ali slej če te ne prijavijo sosedje, te najde inšpekcija
ta po pregledu izda:
1. odstranitveno odločbo, se pravi v roku, ki ti ga postavi moraš balkon spraviti v stanje kot izhaja iz gradbenega dovoljenja oz. načrta stavbe
2. če ne slediš odlobi sledi sklep o dovolitvi izvršbe in določi rok izvršitve ter njen način (običajno s prisilitvijo 100.000)
3 če tudi po prejetem sklepu ne slediš odločbi ti bo z naslednjim odredil izpolnitev odločbe in plačilo 100.000, potem pa zz vsakim sklepom plačilo 100.000 SIT – teh je lako poten tudi 10, na kocu pa sledi izvršitev odločbe po tretji osebi, na tvoje stroške
Joj prejoj!
Saj pravim, da eni nikomur nič ne privoščite! Tako pač je, a ne? Si srečna, ker si nekomu preprečila njegov namen?
Res ne razumem, zakaj je to ciganarija! Če narediš lepo in praktično neopazno, je lahko celo zelo lepo.
Take balkone pa kupujemo zato, ker če še nisi opazila, ni ravno možno prav dosti izbirat in najti stanovanja, ki bi ti 100% ustrezal v vseh mogočih pogledih. Je, če imaš na “lagerju” vsaj 50 mio sit.
Pri nas si je nekdo že ogradil atrij in je prav zelo lepo. Naredil je iz takih desk kakršne so med dvema atrijema in praktično tudi opaziš ne, da tam kaj stoji.
Uh, me razbesni ta nevoščljivost, primitivnost, zagamanost in zakompleksanost. Brigaj se zase, pa ni treba vseh, ki si želimo urediti dom, poslati na grmado.
Kakšna budala – zelo milo rečeno.
Bilo bi res lepo, ko bi bila bivalna kultura v Sloveniji na visji ravni. Tako pa ljudje sploh nimajo obcutka za arhitekturo, estetiko….Potem pa vidis raznorazna skropucala na balkonih- perilo, roze, 1001 zasteklitev. Res smo pravi balkanci- sicer pa s tem pljunes v lastno skledo- stavba izgubi na estetski in tudi sicersnji vrednosti.
Pozdravljeni!
Moram povedati, da se ne strinjam s prejšnjima dvema odgovorima. Sama živim v bloku, kjer je večina balkonov zasteklena in bi si želela, da bi jih zasteklili prav vsi. Zasteklen balkon pripspeva k lepšemu izgledu bloka, ker potem ne vidiš vso šaro, ki jo imajo ljudje na blakonu, in sicer od pokvarjenega hladilnika, starih omar in razobešenega spodnjega perila.
Seveda pa je pri zasteklitvi balkona potrebno upoštevati, da se zasteklitev ujema z videzom stavbe, npr. če imajo vsi bela okna, potem naj bo tudi zasteklitev z belimi okni, itd.
Lep pozdrav,
Stanka
Me res zanima, zakaj ste nekateri tako nevoščljivi, da bi prijavili nekoga, ki je zasteklil balkon? Saj je res škoda 18 m2 za balkon! Za arhitekte pa itak vemo, da v svojih projektih ne stanujejo.
svetujem vam, da pokličete na naslednje številke, ali jim pošljite anonimni mejl ali kaj podobnega- vam bodo odgovorili z veseljem najbolj točno- ker pač to preganjajo.
v našem bloku nisi poterboval nekih posebnih dovoljenj, dokler se zunanji izled ne spremni – nekateri imajo premična stekla, drugi popolnoi zasteklitev, inšpekotr pravi, da je razlika, tako da… drugod dovoljenja po defaultu potrebuješ…zunanji izgled naj bi ostal enak – je pa to relativno, tak oda je od primera do priemra odvisno – najbolje je res, da vprašate strokovnajke ali po ovinkih upravnika bloka ali vzdrževalca.
res pa je ,da se s tem malce izdate :)))
mislim, da se ob izvržbi (odstranitev zasteklitve) ne boste mogli izogniti še stroškov postopka in mandatne kazni po zakonodaji.
sploh pa v blokih obstajjo veliki bratje, ki jih je vedno več, pa malo foušije pa še kaj, saj veste.
no tole so številke
Direktor Inšpekcije za prostor
Srečko Valič
tel: 01/420 44 88
faks: 01/420 44 91
e-pošta: [email protected]
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Direktor Stanovanjske inšpekcije
Mirko Pavšič
tel: 01/420 44 26
faks: 01/420 44 10
e-pošta: [email protected]
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tiskovna predstavnica IRSOP
Helena Lovše Vrhovec
tel.: 01/420 44 78
faks: 01/420 44 91
e – pošta: [email protected]
Vse preveč vas je, ki se iz hudobije in fovšije ukvarjate s tem, kako bi sosedu kaj uničili, namesto, da bi sami kaj naredili. In potem se s tem še hvalite.
Stanovanja v Kosezah so pa itak skoraj 90% kupljena za takratnih 10.000 DEM. Kupili pa so jih taki, ki v življenju niso nič naredili, sedaj se pa razburjajo, ker je sosed zasteklil baljkon. UF, KAKO MI GREJO NA K…. TAKE STARE ČAROVNICE.
Pač, v Ljubljani ni na voljo toliko stanovanj, da bi lahko prosto izbiral arhitekturo stanovanja. In če je balkon velik 1/4 stanovanja, je to napaka arhitektov, ki pa so v Sloveniji obupno zanič. Zato potem ni čudno, da si ljudje za tiste miljone skušajo še kakšen m2 stanovanja poceni dozidati.
Joj prejoj, kako pokvarjeni smo Slovenci.
ah, dajte no. pri nas so si Albanci ali Bosanci uredili balkone tako, in takšne, da lahko samo bruhaš, celo lesene ograje imajo naokrog-neke late, precej polakirane…pa nihče NIČ ne doseže. Se lahko jajcaš vsepovsod in vsakomur, pa ni nič..
ljudje se preselimo v novogradnjo prav za namenom, da se prselimo v neko urejeno okolje. v okolje kjer ni nad nami in pod nami razniku kurnikov, škatel, akvarijev itd.
Že menjava oken, montaža klime itd. mora biti dogovorjena z vsemi lastniki, saj vpliva na zunanji izgled stavbe.
Zato ti predlagam, da opusti vsako misel, da bi balkon zasteklila, ker boš imela samo stroške, kot so že prej opisani, kot tudi investicija, ki bi bila črna gradnja.
pa še to, tudi jaz imam namen prijaviti prvega, ki bi naredil kakšen tak poseg, kot je bilo napisano NISMO SE PRESELILI V ROMSKO NASELJE
Kakorkoli že ti “joj prejoj”…to je cigansko da si folk zapira balkone, to da pa nekoga zaspecas pa za moje pojme zelo primitivno in podnivojsko. Oprosti za te besede, a zaspecati nekoga kar tako, ko pa na tvoji lastnini ni storil nicesar je zelo žalostno in še več kot BALKANSKO!!!!! Temu jaz pravim: tipično slovensko-soseda bi utopili v manj kot v žlici vode, samo da ja slucajno ne bo imel česar več oz. lepše kot mi”…..
In veš: jaz take ljudi enostavno preziram. Je pa res, da se mi na nek način zelo smilijo….
Lp, Merry
saj ni problem če bi se vsi dogovorili in to storili legalno, se pravi pridobili vsa dovoljenja ter dovoljenje arhitekta, ne pa da vsak paca nekaj po svoje.
Zato pa so sestanki “ti zbor stanovalcev”
A res ne razumete bistva, s tem ko ti sosed spremeni zunanji izgled objekta poseže tudi v tvojo pravico, spremeni se izgled objekta, in taki posegi povzročijo verižno reakcijo in iz urejene soseke nastane AMBRUS.
No zdaj pa mi povejte a JAZ pa nimam pravice živeti v urejemem naselju brez barak/akvarijev/nad in podzidkov/trafik v 7 nadstropju itd., to je v takšnem za kakšnega sem tudi plačal; saj sem se za nakup novogradnje odločil TUDI predvsem zaradi ZUNANJEGA IZGLEDA.
Pa ne govorit, da so nekatere zasteklitve zelo lepe (tisto kar je tebi lepo ni nujno, da je tudi meni) itd., gre za poseg v zunanji izgled stavbe, za kar je treba se dogovoriti z vsemi lastniki stanovanj, arhitektom bloka in po soglasju z njimi začeti postopke za pridobitev dovoljenj.
Pa še to, tudi jaz imam 12 m2 – 2 balkona, ki se sem ju plačal eneko kot stanovanjsko površino, pa mi kaj takega ne pride na misel.
p.s. in bodite prepričani, da bo nekega dne slučajno prišel v vaš blok okoljski inšpektor (imajo namreč normo), in ko bo urejena ZK, bo njegovo delo zelo enostavno
nismo nevoščljivi, vendae v pogodbi piše, da se ne sme ničesar spreminjati. In če se pogodbne ne bi nihče držal zakaj bi jo sploh imeli. Zato ker so arhitekti avtorji zgradbe in samo oni lahko dovolijo spreminjat fasade. In tako nastane anarhija, da si vsak po svoje zagrajuje balkone in terase. Tudi pri nas 4 mesece staro naselje že nastaja romska vas. Hudoooo.
Pa še nekaj. Ljudje so podli in komot. Namesto, da bi si za klimo, ki si jo je dal ugaditi potegnil lajtngo tam, kjer je predvideno, da on na fasado, da jo vsi lahko gledamo. Pa ne bi komentirala, če ne bi bilo predvidenega mesta.
Kaj pa vem, naredite na nek urejen način, pa upajte, da nimate sosedov, ki raje preživljajo svoj čas znotraj stanovanja kot pa pred blokom, gledajoč kot sokoli na vsake detajle.
Jaz se načelno strinjam z zagovorniki nespreminjanja, vendar realno pa te zadeve razumem. Moj pogoj bi bil, da je zadeva nekako diskretno lepo narejena. Če zapreš nekaj balkona in ohraniš videz fasade itn, ja kaj naj pa realno gledano koga to moti?!?!? Razen zateženih zafrustrirancev.
Še nekaj – o pogledih in kapricah arhitektov pri novogradnjah pa imam le eno željo. Da arhitekt nekega projekta živi v svojem umotvoru 2 leti, zaradi mene lahko zastonj, ampak je tam. Z možem sva letos kupovala (in kupila) novo stanovanje in to kar vidiš………….92 kv.m stanovanjske površine, otroška sobica velika 7,1 kv.m, predsoba 15 kv.m, ……….dupex mansarda, zgornja taka, da sem lahko zravnano hodila le po čisti sredini prostora ob ograji stopnic, na nimam 180 cm…..zunanji izgled bloka pleksi nadstreški, pleksi ograje balkonov, ……… Ni čudno, da vsak kupec prvo razmišlja katero steno bo kam prestavil.
No, Delfinka, veliko sreče pri adaptaciji, naj mirno mime ;-))
Ljudje, obstaja stvar, ki se ji reče avtorske pravice, in te je treba spošotvati – pri nas jih še vse premalo. Meni se kar milo stori, ko vidim res lepe bloke v Avstriji – lepo obnovljene, vsi z enakimi balkoni. Ti lahko ultra lepo zastekliš balkon (pač ultra lepo za tvoj osebni okus, za mojega pa recimo ne), ampak tudi sosed bo ultra lepo zasteklil svoj balkon (po svojem okusu, ki je drugačen od tvojega), nekdo tretji bo dal sicer ultra lepe rolete, ampak drugačne od tretjega soseda in tako naprej in tako naprej. Rezultat je razsuta zunanjost stavbe. Ker lepo + lepo + lepo ni nujno enako trikrat lepo.
Obstajajo pa tudi čisto konkretni zakoni o tem, kaj se sme in kaj ne spreminjati na zunanjosti stavbe. Pač na zboru stanovalcev predlagajte, da bi zasteklili balkon (verjetno tudi sosedje s podobno razporeditvijo razmišljajo enako), prosite za dovoljenje arhitekta, izberite izvajalca in boste morda celo dobili količinski popust.
Sicer se pa meni zdi ogromen balkon super! Meni se ne zdi nič škoda kvadrature, ni lepšega, kot zvečer posedeti še malo zunaj in preštevati zvezde.
Pozabil si gasmasko in čistilec zraka
Forum je zaprt za komentiranje.