vpis v zemljiško knjigo
Pozdravljeni,
Na podlagi darilne pogodbe sem prejel stanovanje v hiši staršev. Zanima me postopek vpisa lastninske pravice v zemljiško knjigo.
Ali lahko sam (brez posredovanja odvetnika) na okrajno sodišče vložim predlog za vpis vknjižbe pravice (obr. št. 9,600) in priložim original overjene darilne pogodbe?
Oziroma ali gre za drugačen postopek
Hvala za odgovor.
Bor
Vsekakor lahko to izvedete sami.
V knjigarni kupite obrazec (lahko ga sprintate tudi iz spletne strani http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2003109&stevilka=4799)
uporabite dve strani in sicer Prid0 in Prid1.
Vstavite ustrezne podatke o nepremičnini (vl.št., parcelna št., katarstrska občina, pripišete priloge- darilna pogodba). Taksa za vpis in predlog znaša skupno 20.900 SIT.
na drugi strani (Prid1) vstavite še ime pridobitelja (torej vaše ime), naslov, emšo in v kakšnem deležu boste lastnik (verjetno boste lastnik idealnega deleža, npr. lastnik hiše do 1/3, razen če je stanovanje v hiši geodetsko odmerjeno, potem boste lastnik stanovanja do celote…).
V kolikor pa vam ne bi šlo, lahko še zmeraj greste do kakšne nepremičninske agencije…
Veliko uspeha.
T.R.
Ravnokar sem končala ta postopek in ti lahko posredujem čisto sveže informacije – gre za nepremičnino – parcelo:
– darilno pogodbo (podpis obeh) mora potrditi notar (to že imaš, sklepam)
-nato moraš na davčem uradu pridobiti potrdilo, da si oproščen plačila davka, za to rabiš rojstni list, lokacijsko informacijo, darilno pogodbo, zk izpisek
– šele nato lahko vložiš predlog za vpis v z.k. to lahko narediš sam, plačaš pa odvisno od vrednosti nepremičnine (za vrednost 2.000.000.- sem plačala 12.000 takse) – VSE TO LAHKO NAREDIŠ SAM, brez odvetnika
Vpis pa bo urejen čez 1 leto (MB)
lp
Jaz sem tudi ravno oddal vso dokumentacijo, zdej pa čakamo, kaj bodo gospodje uradniki ugotovili… 🙂
Če bo slučajno še komu prav prišlo prilagam en koristen link: http://www.informiran.si/portal.aspx?content=kako%20dosezem%20vpis%20v%20zemljisko%20knjigo&showMenu=1&showRightFrame=1
Forum je zaprt za komentiranje.